En av fyra Gunneboskruvar biter inte

En av fyra Gunneboskruvar biter inte

Laboratorietest

Hecos trallskruv ska vara ”rostfria”. Men skruvarna klarade inte Testfaktas korrosionstest. Testfaktas laboratorietest avslöjar också att var fjärde skruv från Gunnebo måste kasseras.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 10 Jun, 2011
Ta bort

Varje år handlar svenska folket tonvis med trallskruv till altaner, bryggor och andra byggen. Fabrikaten är många, men skiljer de sig åt i kvalitet och rostskydd? Testfakta gav SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i uppdrag att jämföra åtta olika märken. Trallskruvars rostskydd är indelade i olika klasser. C1 eller C2 på förpackningen betyder att skruven har ett lågt rostskydd medan C4 innebär att den ska klara mycket aggressiva miljöer. Av de testade skruvarna är tre C4-klassade, två C3-klassade medan en saknar information.

– För inomhusmiljöer räcker C1 eller C2. Men för ett altandäck bör skruven vara minst C3-klassad. Bor man i kustnära området med mycket luftföroreningar kan det behövas en C4-klassad skruv, säger Adeline Flogård, testledare på SP som undersökt skruvarnas korrosionsskydd
Testfakta lät även testa två så kallade syrafasta skruvar som referens. De saknar märkning eftersom de ska vara helt rostfria.

[PDF]

För att testa rostskyddet utsattes skruvarna för regelbundna perioder av saltdimma, fukt och torka under nästan fyra månader.
En gång i veckan undersökte laboratoriet om skruvarna hade rostat.
– Testet simulerar väl hur det ser ut i verkligheten. Varje vecka i korrosionskammaren motsvarar ungefär ett år i en aggressiv miljö.

När Testfakta gjorde ett liknande test 2007 levde flera skruvar inte levde upp till det rostskydd som utlovades på förpackningen. Men denna gång blev resultatet bättre – åtminstone för standardskruvarna.
– Alla icke rostfria skruvar klarar sin klassning. C4-skruvarna har något bättre rostskydd än övriga, men det skiljer inte särskilt mycket. Till exempel VSB Turbo skulle nästan kunna betecknas som en C4-skruv trots att den bara har C3-klassning. 
Däremot hade en av de rostfria skruvarna, Heco, tydliga rostangrepp efter femton veckors exponering.
– Det är förvånande. Själva testmetoden vi använder är i och för sig inte ämnad för rostfritt stål men en syrafast skruv borde klara den här miljön utan att rosta, säger Adeline Flogård.

Förutom rost utsätts trallskruv även för annan påfrestning. Det kan till exempel uppstå rörelser i ett trädäck vid fukt- och temperaturskillnader. Därför måste skruven ha ett böjmotstånd, så att den inte böjs eller går av. Skruvarna i testet skiljde sig inte nämnvärt åt i böjmotstånd. Mer utslagsgivande var vridtåligheten.
– Vridtålighet har med själva nedskruvningen att göra. Är skruven för klen finns det risk att den går av om man skruvar i hårdare trä som lärk eller teak, eller om man råkar komma åt en kvist, säger Per-Arne Thuresson på SP som ledde denna del av testet. 

Överlägsen vridtålighet har Essve, en skruv som också är klart grövre än övriga.
– Grovheten spelar stor roll här. När det gäller övriga standarskruvar ligger Clas Ohlson och Gunnebo lite lägre i vridtålighet. Klart sämst är de rostfria skruvarna som troligtvis är gjorda i ett material med sämre hållfasthetsegenskaper. Det finns dock inget som hindrar rostfritt stål att ha högre hållfasthet, säger Per-Arne Thuresson.

Slutligen undersökte laboratoriet hållfastheten i trallskruvarnas bitsspår. Varje skruv skruvades ned i hårt virke. Om nedskruvningen kunde ske utan släpp bedömdes skruven vara utan anmärkning. Här var det ett fabrikat som stack ut negativt. Var fjärde skruv från Gunnebo gick inte att skruva i på grund av att bitsen inte gick i helt.
– I vissa fall var det bara att kassera skruven. Bitsen gick helt enkelt inte att få ner. I andra fall gick bitsen i men började spinna. Troligtvis handlar det om att man har lagt på för mycket ytbeläggning, säger Per-Arne Thuresson.

 

Fakta

Trallskruvarna har köpts in på större byggmarknader och teknikvaruhus i Stockholmsregionen under december månad 2010. Sex av skruvarna i testet är standardskruvar av kolstål, belagda med olika typer av rostskyddande ytbehandling. Två är syrafasta skruvar i rostfritt stål, vilket var det enda alternativet hos två av teknikvaruhusen vid inköpstillfället.

Följande trallskruvar har testats:
- Biltema 87-0227
- Clas Ohlson 40-7336
- Essve Torpedo Max
- Grabber TU
- Gunnebo Fastening Trallskruv
- Heco TFT
- TT TT45U
- VSB Turbo

Korrosionsklasser
Trallskruvars korrosionsskydd är indelade i olika klasser.

C1: Uppvärmda utrymmen inomhus med torr luft och obetydliga mängder föroreningar.

C2: Icke uppvärmda utrymmen inomhus eller lantliga miljöer med låga halter luftföroreningar.

C3: Kustnära områden med lägre salthalt eller områden med medelhöga halter luftföroreningar (lättare stadsmiljö).

 C4: Kustnära områden med medelhög salthalt eller områden högre halter av luftföroreningar (tyngre stadsmiljö).

Korrosionsklassningen innebär att skruvarna skall ha en livslängd på minst 15 år om de används i den miljö de är avsedda för. Av de testade skruvarna är tre C4-klassade, två C3-klassade medan en saknar information (se tabellen). De två syrafasta skruvarna är inte korrosionsklassade på samma sätt eftersom de är rostfria.

Korrosionstestet
Testet är utfört enligt ISO 11997-1. 20 skruvar av varje fabrikat har exponerats under 15 veckor i en så kallad korrosionskammare där skruvarna utsätts för omväxlande saltdimma, fukt och upptorkning. Skruvarna har bedömts en gång per vecka.

Böjmotstånd
Tio skruvar av varje fabrikat fästes i spetsen. Därefter böjdes skruven och kraften som krävs för att böja eller bryta skruven noterades i Newtonmeter (Nm). Resultatet för varje fabrikat är ett medeltal av alla tio skruvar.

Vridtålighet
Tio skruvar av varje fabrikat fästes i dess gängade ända i ett skruvstycke. Därefter vreds skruven medsols tills gick av. Kraften som krävdes noterades i Newtonmeter (Nm). Resultatet för varje fabrikat är ett medeltal av alla tio skruvar.

Hållfasthet bitsspår
Trallskruvarna skruvades ned i hårt virke. Om nedskruvningen kunde ske utan att bitset släppte bedömdes skruven vara utan anmärkning. Om bitsen släppte fästet eller om andra problem uppstod noterades detta.

Betygsättning
Trallskruvarna har betygsatts i en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg. Viktningen har gjorts enligt följande: Korrosionsmotstånd 50 procent, böjmotstånd och vridtålighet 35 procent och kvalitet/hållbarhet på bitsspåren 15 procent.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.