Flyttkartongerna som håller bäst

Flyttkartongerna som håller bäst

Det är stora skillnader på vad olika flyttkartonger håller för, men priset ger ingen bra vägledning om kvalitén, visar Testfaktas test. Foto: Anna Sigge.
Alla flyttkartonger håller för att man ska kunna bära den maxvikt som står på kartongen. Men det är stora skillnader på hur mycket man kan stapla ovanpå lådorna innan de säckar ihop. Foto: Anna Sigge.
En bra flyttkartong ska kunna öppnas och stängas flera gånger utan att flärparna i locket blir slappa och glider upp. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Ska du flytta? Se till att skaffa flyttkartonger som håller. Det kan vara värt att lägga några extra kronor, men se upp – alla dyrare kartonger är inte bättre, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 17 Nov, 2016
Läs senare

Att flytta brukar vara ansträngande, och röran som gärna uppstår behöver knappast förvärras på grund av dåliga flyttkartonger. Ändå finns det gott om lådor där ute som inte håller måttet.

– Man ska kunna stapla fyra-fem kartonger på varandra, men många billigare varianter som folk köper håller inte för någonting. De understa viker sig och går sönder, det är jättevanligt, säger Göran Winblad på Flyttbolaget i Stockholm.

För att ta reda på vilka lådor som håller bäst har Testfakta låtit SP Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås jämföra hållfastheten hos åtta olika flyttkartonger.

Laboratoriet testade hur mycket belastning de understa två lådorna i en stapel klarar innan de kollapsar. Minimikravet satte vi till cirka 90 kilo, vilket motsvarar trycket från ytterligare tre lådor med en vikt på 30 kilo vardera.

Klart bäst håller lådorna från ÖoB, där två lådor på varandra står pall för 188 kilo innan de går sönder. Det kan jämföras med Rustas och Biltemas lådor som går sönder redan vid 88 kilos belastning. Skulle testet utföras i en skumpig lastbil skulle alla lådor troligen hålla för mindre än vad som uppmättes på labbet. Men det råder ingen tvekan om att det är stora skillnader mellan olika märken.

– Vi har testat alla åtta kartonger på exakt samma sätt, säger Hanna Rosengren, testledare på SP.

Eftersom det händer att det regnar när man flyttar, eller att lådor blir stående i fuktiga utrymmen, tog labbet även reda på hur bra lådorna håller om de blir våta. Laboratoriepersonalen sprayade kartongerna med lite vatten och upprepade provningen.

Som fuktiga är det bara tre av lådorna som får godkänt. Det är lådorna från ÖoB, Shurgard och Bauhaus. Bauhaus låda består precis som ÖoBs av fem papperslager. De övriga lådorna har bara tre lager.

Testet visar också att flyttkartongernas pris inte behöver säga något om kvalitén. Testets starkaste kartong, från ÖoB, kostar 25 kronor styck. Testets sämsta kartong, från Clas Ohlson, kostar 26 kronor styck. Ikeas flyttkartong som kostar tio kronor placerar sig ungefär i mitten.

Trots att ÖoB:s låda håller bäst är det Shurgards låda som blir testvinnare. ÖoB- lådan visar sig nämligen vara mycket obekväm att bära och får bottenbetyg för handtagens ergonomi. Shurgards kartong som också håller bra är inte fullt lika obekväm.

– Många av lådorna har en flärp som man viker över kartongkanten vid handtagen för att göra dem bekvämare att bära, men det är inte alltid det blir bättre av det, säger Hanna Rosengren.

En bra flyttkartong måste också kunna öppnas och stängas många gånger utan att flärparna som man stänger lådan med blir slappa och glider upp. Även här är Rustas, Biltemas och Clas Ohlsons lådor sämst – där glider locket upp mycket lätt.

 

Fakta

Fakta om testet:
SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, har på uppdrag av Testfakta testat åtta olika flyttkartonger.

Testet bestod av fem delar:

Hållfasthet torra kartonger (staplingskapacitet)
SP staplade två kartonger som tillsammans vägde 62 kilo på varandra. En tredje kartong ställdes ovanpå. Lasten i den tredje kartongen ökades succesivt. Vid en belastning på 88 kilo väntade labbet i fem minuter för att se om lådorna i stapeln höll. I så fall fyllde laboratoriet på med ytterligare vikt i den tredje lådan tills lådorna under säckade ihop under tyngden.

Hållfasthet fuktiga kartonger
Samma test upprepades efter att kartongernas väggar sprayats med vatten.

Maxvikt
Laboratoriet testade om lådorna höll för angiven maxvikt. De lådor som saknade angiven maxvikt packades med 40 kg. Alla lådor klarade den testade vikten.

Stabilitet i flärparna som försluter lådan
Labbet öppnade och stängde kartongerna 20 gånger. Labbet bedömde därefter flärparnas stabilitet.

Handtagens ergonomi
Testpersoner på labbet fick prova att lyfta och förflytta flyttlådorna. Därefter bedömdes handtagens ergonomi. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.