Post- och paketstrul – så kan du få ersättning

Post- och paketstrul – så kan du få ersättning

Klagomålen på post- och paketutdelningen i Sverige har ökat markant det senaste året. Som drabbad konsument kan du ha rätt till ersättning, men du måste klaga på rätt sätt. Testfakta reder ut vad som gäller.

Lotta Hedin Publicerad: 3 Okt, 2016
Ta bort

Att det är stora problem med post- och paketleveranserna i Sverige är det många konsumenter som fått känna på. Klagomålen till Post och Telestyrelsen, PTS, har också ökat kraftigt – fram till augusti i år tog myndigheten emot mer än dubbelt så många klagomål som under samma period förra året. Det handlar om försändelser som kommit bort, inte levererats, gått sönder eller hamnat i grannens brevlåda.

– PTS ser allvarligt på kvalitetsproblemen och kommer därför nu öka våra tillsynsinsatser i höst, säger Sten Selander, chef för PTS postavdelning.

Myndigheten uppmanar konsumenter som drabbas att i första hand klaga hos postoperatören. Under förra året tog statliga PostNord, den största aktören på marknaden, emot 74 000 reklamationer av brev och paket. Men i bara tio procent av fallen betalades någon kompensation ut. Vanliga brev som läggs på lådan ersätts till exempel aldrig.

– I de fallen finns ju inget kvitto på att man faktiskt har skickat brevet. Vi ersätter bara rekommenderade brev eller specialbrev som är spårbara, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på Postnord.

När det gäller saknade paket menar Per Ljungberg att tre av fyra kommer till rätta efter att de reklamerats. Men ofta betalar PostNord inte ut någon ersättning även om paketet är borta, försenat eller skadat. Förklaringen menar PostNord är att det är fel person som reklamerat. Det gäller till exempel när du handlat på nätet och fått paketet skickat till dig.

– Det är e-handlaren som har skickat paketet som är den som har avtal med oss. Vi kan inte ersätta paketmottagaren om det inte är vår avtalspart, säger Per Ljungberg.

Så vad gör man då som konsument? Enligt Josephine Slotte, jurist på Konsumentverket ska man i de fallen vända sig till e-handlaren, som är ansvarig för att varan kommer fram.

– Om det är fel på en tjänst eller vara ska man vända sig till den som man har handlat av. Försening är också ett fel, och kan vara grund för att häva köpet. Om förseningen gör köpet meningslöst kan köpet kan vara förfelat, som det heter, säger Josephine Slotte.

Det kan till exempel gälla om grillen till sommarstugan inte kommer förrän semestern är slut, eller du köpt en present som levereras försent, och efter att födelsedagen är passerad.

Du kan också ha rätt till kompensation om leveransen av ditt e-köp inte utförts på det sätt som utlovats. Då ska du också vända dig till den du handlat av.

– Har du haft utgifter för att du till exempel fått åka och hämta paketet på annan ort kan du ha rätt till ersättning, men det beror på omständigheterna, säger Josephine Slotte.

 

 

Klaga på post och paketstrul

Om du är missnöjd med en postoperatörs eller fraktföretags service, vänd dig till dem och klaga.

För att få ersättning för försvunna, försenade eller skadade försändelser, måste du dock vända dig till den du har avtal med. Vi e-handel betyder det företaget du handlat av.

Har du inte fått hjälp av postoperatören när du har anmält ditt klagomål kan du göra en anmälan till Post- och telestyrelsen, PTS, som sköter tillsynen av postoperatörerna. PTS kan inte ingripa i enskilda fall men kan använda klagomålen som grund för tillsynsåtgärder. När det gäller fraktföretag som DHL, UPS m.fl. ska du vända dig till Konsumentverket med klagomål.

Olika regler beroende på vem som skickar

Om du köper en vara på distans är det företaget som skickat den som är ansvarig för att varan kommer fram. Konsumentköplagen och distansavtalslagen gäller. Vid försening eller leveransproblem kan du i vissa fall häva köpet eller få ersättning för egna merkostnader.

Om du själv anlitar ett post- eller fraktföretag gäller avtalsvillkoren hos de olika företagen, så länge de inte är oskäliga. Läs avtalen, de kan variera hos olika företag och för olika tjänster. Till exempel: För paket som skickas av privatpersoner med PostNord finns en leveransgaranti. Från att konsumenten reklamerat den uteblivna leveransen har PostNord 30 dagar (60 för utrikespaket) på sig att leta. Kommer inte paketet innan dess har du rätt att få fraktkostnaden tillbaka och ersättning för innehållet om du kan styrka värdet med kvitto. (Maxbelopp normalt 50 000).

Källor: Konsumentverket, PTS, PostNord.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.