Billig väggfärg lika bra

Billig väggfärg lika bra

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Att måla om ett rum kan kosta 2 000 kronor eller några hundralappar beroende på vilken färg du väljer. Testfakta har jämfört kvalitet och täckningsförmåga på vanlig vit väggfärg.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 17 Apr, 2014
Ta bort

En 10-liters burk med vanlig vit väggfärg kostar mellan 1 000 och 1 200 kronor i en specialiserad målarbutik. På lågprisvaruhusen går det att köpa samma mängd färg för under 400 kronor. Så vad skiljer egentligen dyra och billiga färger åt?
I vissa fall inget alls – åtminstone inte när det gäller färgernas täckningsförmåga, tålighet mot repor samt hur lätta de är att torka av, visar Testfaktas test av sju olika fabrikat.

– Tittar man bara på dessa aspekter finns det ingen större anledning att köpa något av de dyrare fabrikaten, säger Dan Alverfors, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet.

[PDF]

I testet användes lika stora gipsskivor som laboratoriet först målade ett svart streck på. Därefter målades strecket över med de olika färgerna och efter varje strykning gjordes en bedömning av täckningsförmågan. Efter första strykningen täckte ingen av färgerna, efter andra strykningen var det fortfarande två färger som inte täckte alls, medan fem fabrikat täckte delvis. Efter tre lager färg täckte alla lika bra.

– Här kunde man se en viss skillnad, där ett par av de billigare färgerna täcker lite sämre. Samtidigt var det ingen färg som täckte strecket helt efter två lager, säger Dan Alverfors.

Täckningsförmågan testades även genom att laboratoriet undersökte hur bra de olika färgerna är på att dölja olika typer av fläckar med ett lager färg. Fläckarna kom från fett, kaffe, rödvin, tomatsås och svett. Inga stora skillnader upptäcktes, däremot kunde laboratoriet konstatera en sak.
– På samtliga färger syns det att man har försökt förbättra. Ska man få ett bra resultat måste man måla om hela väggen.

Ännu bättre vore det så klart om fläckarna gick att tvätta bort och inte behövde målas över. Här var alla fabrikat lika bra eller dåliga beroende på vilken typ av fläckar det handlar om.
– Kaffe och rödvin bör man akta sig för. Det går varken att tvätta bort eller måla över med en strykning. Annars tycker jag alla fabrikat beter sig bra och inte släpper någon färg när man tvättar väggen, säger han.

Slutligen bedömde laboratoriet ytfinishen på de färdigmålade gipsplattorna för att se om själva slutresultatet skiljer sig åt.
– Vi var tre personer som bedömde ytan i bra belysning och vi kunde inte se att någon färg hade en finare yta än någon annan.

Utifrån Testfaktas test går det alltså att tjäna tusenlappar genom att välja en billigare färg. Ett rum på 15 kvadrat kostar över 1600 kronor om du använder den dyraste färgen från Flügger med två strykningar. Samma rum kostar bara 323 kronor med Rustas färg som får minst lika bra resultat i testet.

Olof Holmer, vd för branschorganisationen Sveriges Färgfabrikanters Förening, Sveff, blir inte direkt förvånad över resultaten. Men han framhåller att det finns andra aspekter av färg än de som testats.

– Ni har testat tre viktiga aspekter av inomhusfärg. Däremot säger testet inget om saker som hållbarhet över tid eller hur bra färgen fäster på olika typer av material. Vissa tillverkare jobbar också mer än andra med att miljö- och hälsoanpassa sina produkter, vilket också kostar pengar, säger han.


 

 

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag jämfört sju olika fabrikat av vanlig vit vattenburen väggfärg, matt 7.

Testet är utfört på gipsskivor som inte målats med grundfärg. Alla målningar/strykningar är utförda med roller av samma person för att få en så jämn nivå på utförandet som möjligt.

Täckningsförmåga
Ett streck av svart vattenburen väggfärg målades på gipsskivan. Därefter målades skivan med respektive färg och en strykning i taget till dess att strecket var 100 procent täckt. Täckningsförmågan bedömdes efter varje strykning.

Laboratoriet bedömde även hur färgerna täcker olika typer av fläckar: fett, kaffe, rött vin, tomatsås och svett.

Ytfinish
Laboratoriet bedömde kvaliteten på den färdiga färgytan.  

Fläckar
Gipsskivan målades med två strykningar färg. Därefter fläckades ytan ned med olika typer av fläckar: fett, kaffe, rött vin, tomatsås och svett. Laboratoriet bedömde hur lätt eller svårt det var att få bort fläcken direkt och efter 24 timmar. Bedömningen gjordes på en skala från ett till fem där fem är bäst.

Reptålighet
Ett trubbigt repdon drogs mot väggen med accelererande kraft. Därefter undersökte laboratoriet när repa uppstod och hur stor den var.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.