Franska Eurofins, ett av världens ledande livsmedelslaboratorier, har på uppdrag av Testfakta analyserat åtta olika fabrikat av apelsinjuice på den svenska marknaden. Laboratoriet har bland annat analyserat halten av c-vitamin och spår av bekämpningsmedel.
Analysen av bekämpningsmedel gav också det mest anmärkningsvärda utfallet. Samtliga juicer utom Brämhults innehöll pesticiden carbendazim, ett antimögelmedel som är förbjudet i Sverige sedan tio år.
Mest carbendazim innehöll den nypressade God Morgon-juicen, med 0,06 mg/kg.
– Carbendazim har mutagena egenskaper som ger upphov till förändringar på foster och reproduktion. Det har så pass allvarliga egenskaper att det inte borde få finnas, säger agronom Peter Bergkvist, tidigare på Kemikalieinspektionen, numera på Jordbruksverket.
Han ingick i den grupp på Kemikalieinspektionen som för ett par år sedan jobbade för ett EU-förbud av carbendazim . De lyckades inte riktigt – bekämpningsmedlet är fortfarande tillåtet inom EU, men det finns begränsningar för användningen.
– Det får användas i vissa medlemsländer, med väldigt strikta villkor, säger Peter Bergkvist.
I Australien har användandet av carbendazim kopplats samman med mutationer och missbildningar hos fisklarver och är förbjudet i hanteringen av bland annat citrusfrukter.
EU har satt ett gränsvärde på 0,5 mg/kg, vilket är betydligt högre än de nivåer som Eurofins hittade i God Morgon-juicen.
Men enligt Peter Bergkvist saknar det betydelse. Han anser att carbendazims negativa hormonpåverkningar inte ryms inom gränsvärdena.
Thomas Silbersky, marknadsdirektör på Rynkeby Foods som tillhör Arlakoncernen och äger varumärket God Morgon, säger att företagets leverantör av apelsiner gör regelbundna kontroller, just för att undvika förekomsten av pesticider.
– Det ska naturligtvis inte finnas pesticider över huvud taget. Men det finns ju också gränsvärden och vi ligger under EU:s gränsvärden. Det här är ändå ett allvarligt problem som vi måste hantera på bästa sätt. Vi ska absolut försöka undvika förekomsten av pesticider i framtiden, och det säger jag även som representant för hela juiceindustrin i Sverige.
[PDF]
Pesticidhalten i enskilda livsmedel är ofta låg och understiger gränsvärdena. Men eftersom pesticider är vanligt förekommande i många livsmedel bedömer forskare att finns en risk för en så kallad cocktaileffekt, en samlad effekt som påverkar mer än vad en enskild pesticid gör. Detta är också något som EU:s livsmedelsenhet undersöker just nu.
– Vi människor får i oss mycket gifter från allt möjligt, från pennor till mat och avgaser. Men vi har ännu ingen bra modell för att göra riskbedömning när det gäller cocktaileffekten. Men det forskas mycket och vi följer upp alla resultat, säger Petra Fogelberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
Förutom pesticider analyserades även juicernas innehåll av c-vitamin. Testet visade att halten av c-vitamin i de olika juicerna varierade kraftigt. Mest c-vitamin innehöll Brämhult med 512 mg/kg, att jämföra med 284 mg/kg i Willys.
– Skillnaderna är inte så konstiga. De beror dels på var och hur apelsinerna har vuxit, dels på var de odlas och hur mycket solsken de exponerats för, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Alla färdiga apelsinjuicer pastöriseras för att få en längre hållbarhetstid. Det påverkar också c-vitaminet. Ju högre temperatur vid pastöriseringen desto mer c-vitamin försvinner.
Ingen av juicerna i testet är tillverkade från koncentrat. Därför analyserades även juicerna för eventuellt tillsatt vatten, som alltså skulle kunna tyda på motsatsen.
Men testet visade inga tecken på tillverkarna tillsatt vatten i juicerna.