En ekologisk banan är en giftfri banan

En ekologisk banan är en giftfri banan

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Listan på bekämpningsmedel blir lång när Testfakta låter analysera bananer. Som mest hittade labbet sju olika gifter i skalet på en och samma banansort. Och flera av gifterna finns inte bara i skalet. Garanterat giftfria är bara de ekologiska bananerna.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz Publicerad: 9 Aug, 2013
Läs senare

När Testfakta låter laboratoriet ALS Global Täby utanför Stockholm analysera bananklasar från nio sorters bananer hittar de rester av bekämpningsmedel mot både insekter och svamp. Däremot är det inga av gifterna som överstiger EU:s gränsvärden.

Fem av ämnena som laboratoriet hittat är så kallat systemiska, vilket innebär att bekämpningsmedlen tas upp av hela växten. Resultatet blir att gifterna finns, inte bara i skalet, utan också i bananens fruktkött. Det är också något som bekräftas av de analyssvar Testfakta fått.

– Provsvaren visar tydligt att det finns gifter i fruktköttet på flera av bananerna. För ett av ämnena indikerar provsvaren att det till och med finns minst lika mycket av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet som i skalet, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, som studerat Testfaktas provsvar.

När Livsmedelsverket gör stickprovskontroller på bananer i grossistleden, analyserar man hela bananer inklusive skal, trots att det egentligen är vad som finns i den ätliga delen av bananen som är viktigt.

[PDF]

– Någon gång bestämde man sig internationellt att alla frukter och grönsaker ska analyseras med skalet på – det blir både billigare och snabbare. För att uppskatta hur mycket av bekämpningsmedlen som finns i själva fruktköttet använder vi oss av så kallade processfaktorer, berättar Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket med ansvar för myndighetens kontrollprogram för bekämpningsmedel.

Svampmedlet imazalil är ett av de ämnen som tas upp av hela växten. Det hittades i fyra av Testfaktas bananprover. Hur mycket som exakt sitter i bananköttet går inte att bestämma. Men enligt Livsmedelsverkets beräkningsmodell sitter 52 procent av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet.

Baserat på EU:s gränsvärden innebär det att ett litet barn på tio kilo kan äta upp till 480 gram banankött (drygt fyra bananer) under en dag utan att det är farligt.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Livsmedelsverket och EU låter analysera alla frukter och grönsaker med skalet på, oavsett om man äter det eller inte. Det är ju exakt hur mycket vi får i oss, själva dosen, som är viktig, säger Åke Bergman.

Av de ekologiska banansorterna som analyserats, var det däremot ingen som visade spår efter några som helst bekämpningsmedel. Så vill man vara säker att inte få i sig några gifter, är det enda som gäller att köpa ekologiska. Men de är dyrare: i snitt skilde det fem kronor kilot mellan de ekologiska och de andra när Testfakta köpte in de olika bananerna för analys.

Fakta om testet
  • ALS Scandinavia fick i uppdrag av Testfakta analysera ett urval bananer, både ekologiska och vanliga.
  • Klasar om minst fem bananer av varje sort köptes in i olika butiker.
  • Laboratoriet delade alla bananer i klasen i två delar.  
  • Hälften finfördelades (homogeniserades) och användes för analys av hel banan, den andra hälften användes för analys av skalen.
Fakta: Bananer / Bekämpningsmedel /Livsmedelsverkets ansvar

Bananfakta

  • De bananer vi äter mest av i Sverige kallas egentligen för dessertbanan, till skillnad från kokbananer.
  • Varje svensk äter i genomsnitt 19 kilo bananer per år.
  • Inom EU är genomsnittet 15 kilo per person och år.
  • Cirka 13 procent av de bananer vi köper i Sverige är ekologiska.
  • Världshandeln med bananer uppgår till cirka 17 miljoner ton.
  • Mest bananer exporterar Ecuador, drygt 5 miljoner ton bananer per år.
  • Störst exportör av ekologiska bananer är Dominikanska republiken.

Källa: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO samt SCB.

Bekämpningsmedel

  • Antalet olika bekämpningsmedel som används på bananodlingar har ökat på grund av att svampar och insekter blivit resistenta.
  • Flera av bekämpningsmedlen som finns i bananköttet har, vid försök på djur, visat sig påverka lever och (i ett fall) sköldkörtel. Då gäller det doser som ligger långt över vad man kan få i sig genom att äta bananer.
  • Ämnet imazalil som hittats i banankött, är listat som cancerframkallande i USA av amerikanska EPA, Environmental Health Agency. Dock inte inom EU.

Källa: FAO, Kemikalieinspektionen och EPA.

Livsmedelsverkets ansvar

  • Livsmedelsverket delar på kontrollen av livsmedel tillsammans med länsstyrelserna och kommunerna.
  • Grunden i livsmedelslagstiftningen är att den som vill tillhandahålla livsmedel på marknaden också ansvarar för att livsmedlen är säkra och rätt märkta.
  • Livsmedelslagstiftningen och därmed alla gränsvärden för olika livsmedel är, med några få undantag, gemensamma för EU.
  • I år planerar Livsmedelsverket att göra 50 stickprovskontroller på bananer. Sedan 2010 har myndigheten gjort 173 stycken. I dessa var det bara en banan som översteg EU:s gränsvärden.

Källa: Livsmedelsverket

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.