Bästa ullunderstället för sportlovet

Bästa ullunderstället för sportlovet

Det tre kvinnorna i testpanelen har ullunderställ på kroppen och skidor på fötterna .
Skidlärarna och systrarna Cathrine, Marie och Anne Mörk har testat hur de olika ullunderställen klarar sig i spåret. Foto: Tobbe Nilsson.
Ebba Magnusson står vid den tekniska mätutrustningen på Swereas labb.
Ebba Magnusson testar tygernas värmeisolation på SwereaIVF:s laboratorium. Foto: Anna Sigge.
Närbild på händer som lägger en provbit av ett tyg på mätutrustning för att mäta fukttransport.
Labbet mäter hur bra materialen är på att transportera bort fukt. Foto: Anna Sigge.
Laboratorietest

Med ett bra ullunderställ närmast kroppen håller du dig torr och varm under vinteraktiviteterna. I Testfaktas test är laboratoriet och användarpanelen rörande överens om vilket märke som är bäst.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 2 Feb, 2015
Läs senare

En aktiv dag i backen eller ute i skidspåret brukar innebära både ansträngning och vila. Men för att känna sig torr och behaglig både under en svettig stakning uppför fjället och under termospausen efteråt krävs ett underställ som både klarar att andas och transportera bort fukt, och hålla värmen när man står still.

– Fördelen med ull är att det inte är något problem om du blir kvar i träningskläderna efter att du svettats. Ett svettigt syntetunderställ vill du ta av direkt annars kyler det, men ett bra ullställ fortsätter hålla värmen, säger Anne Mörk, en av tre skidlärare i företaget Sportkullan i Älvdalen.

Skidlärarna, som till vardags håller teknikläger med motionärer inför Vasaloppet, har på uppdrag av Testfakta jämfört åtta olika underställsmärken. Samma modeller testades också av Swerea IVF:s textillaboratorium i Mölndal.

[PDF]

Högst betyg av både labbet och testpanelen fick understället från Devold, som är bäst både på att hålla värmen och föra bort fukten, och även har det starkaste materialet.För merparten av de andra underställen visar labbtestet på ingen eller mycket dålig fukttransport. Men här stämmer labbets mätresultat bara delvis överens med panelens upplevelse. När det gäller svetthantering får de flesta modellerna ett bra betyg av panelen. I underställen från Icebreaker, Team Sportia och Smartwool kände sig dock några av testpersonerna lite fuktiga och kalla efter ansträngingen.

– Under verkliga förhållanden finns fler saker som kan påverka fukttransporten, till exempel vilket material det är i kläderna som man har utanpå understället. När man rör sig kan det också bli lättare för fukten att absorberas och föras vidare till nästa skikt, säger Ebba Magnusson, testledare på Swerea IVF.

– Det vi kan konstatera av labbtestet är att Devold är det enda märket som klarar att transportera bort vätska bra utan att vara beroende av sådana yttre faktorer, säger hon.

Labbet mätte också hur bra underställen är på att hålla värmen, och hur starkt tyget är. Stadiums material går sönder lättast, följt av Crafts och Team Sportias. En byxa från Team Sportia fick också ett hål på ena knät under paneltestet, efter bara tre timmars användning.

Det är också skillnader på underställens tjocklek och passform, vilket ger anledning att fundera på hur man ska använda sitt underställ innan man köper det. Devold, Aclima och Woolpower känns enligt panelen ulligast och är tjockare med en lösare passform, medan Craft, Icebreaker och Team Sportia sitter mer slimmat.

– Vi upplevde aldrig att de tjockare ställen blev för varma, men ska man ha dem under ett tajtare skidställ kan det bli lite bylsigt, säger Anne Mörk.

Fakta om testet

Swerea IVFs textillaboratorium i Möldal har på Testfaktas uppdrag testat åtta olika ullunderställ. En testpanel på tre personer har också bedömt underställen utifrån ett antal olika frågor.

Samtliga tillverkare i testet uppger att ullen i deras ställ är mulesingfri.

Laboratoietestet bestod av följande delar:

•Värmeisolation

Materialet läggs på en värmeplatta. Labbet mäter hur väl materialet isolerar genom att se hur mycket energi som måste tillföras plattan för att den ska behålla samma temperatur.

• Ångmotstånd (Andning)

Labbet mäter hur lätt materialet släpper igenom vattenånga. Ångmotståndet anges i kvadratmeter pascal per watt, m2Pa/W.

• Fukttransporterande egenskaper

Labbet tillför vätska på materialets insida och mäter sedan hur väl den transporteras till tygets yttre sida, samt hur vätskan sprider sig i tyget.

• Bristningsstyrka

Labbet spänner upp tyget och mäter med vilken kraft man kan trycka på det innan det brister. Bristningsstyrkan anges i kilopascal, kPa.

Användarpanelen testade varje underställ under minst fyra timmars tid.

Panelen fick bedöma följande punkter, betyg 1-5:

• Hur känns materialet mot huden?

• Hur känns detaljer som ärmslut, muddar och sömmar?

• Hur känns passform och tygets följsamhet?

• Hur beter sig understället när man blir svettig och efteråt? Transporterar det bort svetten från huden eller känner man sig blöt innanför plagget?

• Känns det varmt och behagligt efteråt eller känns det fuktigt och kallt?

Fakta: Ull och fukt
  • Hur bra ett plagg är på att transportera bort fukt från huden beror dels på hur bra absorptionsförmåga materialet har, och hur fukten sprids i materialet.
  • Absorptionsförmågan kan variera mellan olika ullplagg, beroende på hur tyget är konstruerat, hur fibrerna ser ut och hur de är behandlade.
  • Fukt som transporteras från insidan till utsidan och där sprids över en större yta avdunstar snabbare och ger en torrare känsla.
  • Om materialet i plagget man har utanpå ullunderstället har en bra absorptionsförmåga kan det hjälpa till att transportera fukten från kroppen, genom ullen, och vidare till de yttre klädskikten.
  • Ullfibrerna kan binda mycket fukt i sitt innandöme, utan att kännas fuktiga. När vattenmolekylerna binder till ullens kärna bildas också värme till följd av den kemiska reaktion som sker. Fiberns krusighet gör också att mycket luft binds i materialet.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.