Så väljer du rätt för fläckfri tvätt

Så väljer du rätt för fläckfri tvätt

Fläckborttagarna doserades enligt instruktion på förpackningen för normalt smutsad tvätt. Foto: Matthieu Colin
Fläckborttagarna doserades enligt instruktion på förpackningen för normalt smutsad tvätt. Foto: Matthieu Colin
Fläckborttagarna testades som tillsats till vanligt tvättmedel i tvättmaskin. Foto: Matthieu Colin
Fläckborttagarna testades som tillsats till vanligt tvättmedel i tvättmaskin. Foto: Matthieu Colin
Som standardtvättmedel användes Skona flytande kulör och vittvätt. Foto: Matthieu Colin
Som standardtvättmedel användes Skona flytande kulör och vittvätt. Foto: Matthieu Colin
För kulörtvätt bedömdes förmågan att ta bort fläckar utan att påverka textiliernas kulör. Foto: Matthieu Colin
För kulörtvätt bedömdes förmågan att ta bort fläckar utan att påverka textiliernas kulör. Foto: Matthieu Colin
Skonsamheten testades på kulörta textilier av ömtåligare material. Foto Matthieu Colin
Skonsamheten testades på kulörta textilier av ömtåligare material. Foto Matthieu Colin
Laboratorietest

En fläckborttagare gör standardtvättmedlet effektivare. Den fixar ofta fläcken, men påverkar även klädernas färg och vithet, visar Testfakta Research laboratorietest. Det gäller att välja medel efter önskat resultat. Utmanaren Via Tabort vinner på vithet och skonsamhet.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 23 Jan, 2018
Läs senare

En tomatfläck på en vit blus, en fet såsfläck på den nya skjortan och kaffespill på favoritbyxorna i bomull. I reklamen lovar tillverkarna av fläckborttagningsmedel att ingen av fläckarna är för svåra. Samtidigt vet de flesta som använder ett vanligt tvättmedel att fläckarna ofta lämnar spår när plaggets tvättats

Så hur mycket bättre blir resultatet om man använder ett fläckborttagningsmedel med ett vanligt tvättmedel? Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Unilever utfört ett jämförande laboratorietest av fläckborttagare för den svenska marknaden.

Testet har genomförts vid franska laboratoriet Eurofins ATS som enligt standardprotokoll jämfört medlens rengöringseffektivitet, färgbevarande, vitbevarande och skonsamhet mot textilen.

Som vanligt finns ett stort utbud av fläckborttagningsmedel i handeln att välja mellan, där några märken är mer kända än andra. Uppdragsgivaren Unilever har själv nyligen lanserat medlet Via Tabort med en förhoppning om att utmana marknadsdominanten Vanish som har två medel med i testet.

I testet har fläckborttagarna använts som tillsats tillsammans med ett flytande standardtvättmedel. Anledningen är att ett flytande tvättmedel inte innehåller blekmedel, vilket gör att effekten av fläckborttagaren blir tydligare i testet.

Fläckborttagarna har använts vid både kulörtvätt och vittvätt, vid temperaturen 40 °C. Laboratoriet har efter tvättarna mätt hur effektivt medlet tar bort fläckarna och hur väl plaggets färg och vithet bevarats. Även skonsamheten mot materialet har varit en mätparameter.

Totalt har laboratoriet testat 26 fläcktyper med fyra olika sammansättningar: blekbara (te och kaffe), protein (blod och gräs), fett (stekfett och olja) och pigment (lera och jord).
De vitbevarande egenskaperna har testats på bomull, polyester/bomull, vävd polyester och polyamid. De färgbevarande egenskaperna har testats på 14 olika nyanser (främst bomullstyg), medan skonsamheten testats på kulörta material av viskos, linne och acetat.

Kortfattat kan testresultatet sammanfattas med att alla produkterna förbättrar fläckborttagningen till priset av en större negativ påverkan på färg och vithet jämfört med ett vanligt tvättmedel. I samtliga fall mattas färgerna och vita textilier grånas, med undantag för nya Via Tabort som har testets klart bästa värden när det kommer till vitbevarande egenskaper. Tillsammans med höga betyg för skonsamhet ger det Via Tabort högst sammanvägt resultat i testet.

I övrigt visar testet en ganska stor spridning i resultat, vilket inte är ovanligt när tvättmedel testas. Olika medel har ofta olika goda egenskaper, och är sällan bra på allt. I det här testet är till exempel Spar bra på att ta bort fläckar på kulörtvätt men inte på vittvätt. Grumme är bra på att bevara färgerna och skonsamt men får ändå lägst sammanvägt resultat på grund av låga betyg för fläckborttagning och vithet. Många av fläckborttagarna hamnar av samma anledning runt totalbetyget 3 på den 5-gradiga skalan när de olika deltestresultaten viktas samman.

Inför testet fanns en förväntan om att fläckborttagningsmedlen skulle vara särskilt bra på att bevara vitheten, men istället utmärkte sig flera av dem med svaga resultat i det mätmomentet. Några var till och med sämre än standardtvättmedlet enbart.

– Många ingredienser påverkar vitheten, men störst påverkan har förekomsten av så kallade smutsbärare. De bidrar till att hålla bort smutsen från kläderna i tvättvattnet och hindrar även smuts från att få fäste på textilierna i tvätten. Kombinationen av tvättmedel och fläckborttagare kan också ha en viss betydelse, säger Anthony Million, testansvarig vid Eurofins ATS.

Innebär det att ett test av enbart fläckborttagaren (genom blötläggning innan tvätt) skulle kunna ha gett ett annat resultat?

– Det stämmer. Vanligast är att fläckborttagaren används i kombination med ett tvättmedel, men det finns ingen officiell statistik över hur användandet ser ut, säger Anthony Million.

Fakta om testet

Testfakta Research har på uppdrag av Unilever genomfört en jämförande laboratorietest av fläckborttagare för den svenska marknaden. Utgångspunkten för testet har varit att jämföra rengöringseffektivitet, färgbevarande egenskaper, vitbevarande egenskaper och skonsamhet för fläckborttagare avsedda för kulörta och vita textilier.

Testerna har utförts av Eurofins ATS i franska Marseille.

Följande fläckborttagare har testats:

A. Kulör och vit i samma produkt

  1. Vanish Oxi Action
  2. Via Tabort
  3. Vanish Gold Oxi Action
  4. Grumme Blek & Fläck
  5. Spar Superfläckborttagare

B. Kulör och vit i olika produkter

  1. ICA Fläckborttagare kulör
  2. ICA Fläckborttagare vit

Kriterier för urvalet är fläckborttagare för kulör och vittvätt i pulverform som kan användas som tillsats i tvättmaskin.

Laboratorietestet

Fläckborttagarna har testats som tillsats till standardtvättmedel i tvättmaskin enligt doseringsinstruktionerna på förpackningen för normalt smutsad tvätt. Som standardtvättmedel valdes Skona kulör och Skona vittvätt i flytande form.
Testerna har utförts vid en vattentemperatur på 40 °C och i mjukt vatten (5 dH), undantaget skonsamhet som utförts vid en vattentemperatur på 30 °C.

Testerna har utförts i två delar:

Prestanda på kulörtvätt där respektive fläckborttagare testats tillsammans med Skona Kulörtvätt.

  • Test av fläckborttagande förmåga
  • Test av färgbevarande egenskaper
  • Test av skonsamhet mot materialet

Prestanda på vittvätt där respektive fläckborttagare testats tillsammans med Skona Viittvätt.

  • Test av fläckborttagande förmåga
  • Test av vitbevarande egenskaper

Fläckborttagningen har testats på sammanlagt 26 fläckar varav 14 standard AISE-fläckar (International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products). Fläckarna kan delas in fyra grupper beroende sammansättning:

  • 7 blekbara som te och kaffe
  • 10 proteinbaserade som blod och gräs
  • 6 fettbaserade som stekfett och olivolja
  • 4 pigmentbaserade som lera och jord

Vitbevarande egenskaper har testats på fyra olika material:

  • Bomull
  • Polyester/bomull
  • Vävd polyester
  • Polyamid

Färgbevarande egenskaper har testats på 14 olika färger/nyanser (AISE-färger) på framförallt bomullstextilier. Test av skonsamhet mot textilier har testats på kulörta material av viskos, linne och acetat.

Betygsättning av testresultaten

Mätresultaten från testet har tolkats och betygsätts i samråd med laboratoriet. Testfaktas betygsättning görs på en skala från 1 till 5 och följer laboratoriets värdering där allt under 3,0 är otillfredsställande och 5,0 mycket bra. Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

Prestanda på kulörtvätt 45% (fläckborttagning 60% + färgbevarande egenskaper 40%)

Prestanda på vittvätt 45% (fläckborttagning 60% + vitbevarande egenskaper 40%)

Skonsamhet mot materialet 10%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.