Dyraste kängan får underkänt

Dyraste kängan får underkänt

Laboratorietest

Att en känga kostar mycket pengar behöver inte betyda att den håller tätt, visar Testfaktas årliga test av vinterstövlar för barn. Den dyraste skon i Gore Tex-material släppte in vatten direkt.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 24 Okt, 2012
Läs senare

Snart är vintern här med snö och slask. Då är det viktigt att skydda barnens fötter med ett par riktigt bra kängor som håller värmen inne och väta och kyla ute.

– Bra vinterskor är jätteviktigt. Det är lätt att man tappar leklusten om man bli blöt och kall. Och av egen erfarenhet vet jag att det skiljer jättemycket mellan olika skor, säger Kerstin Andersson, tidigare förskolelärare och numera vd och samordnare för I Ur och Skur förskolor och skolor.

Att vinterskor för barn håller ojämn kvalitet är något som även Testfaktas tester brukar visa. Och årets test är inget undantag. Fyra av nio skor får underkänt i den viktigaste delen – hur bra de håller tätt.

[PDF]

Skorna ska klara 200 000 steg i vattenbad, men redan efter 326 steg tog den kanadensiska kängan Kamik, i Gore Tex-material, in vatten. Själva testet utförs på Gores eget laboratorium i Tyskland med en kontrollant från Testfakta närvarande. Det är andra året i rad som ett par Gore Tex-kängor blir underkända i vattentestet.

– Det är självklart frustrerande när en sko med Gore Tex-material läcker. Vi har tittat närmare på Kamik-skon efter testet och det visade sig handla om ett fabriksfel. Tejpningen av sömmarna var inte korrekt utförd, säger Tore Strömfors, marknadsansvarig för Gore i Sverige.

Kamik-kängorna kostar hela 1200 kronor vilket gör dem till klart dyrast i testet. Ska man inte som förälder kunna räkna med att man får en bra sko med hög kvalitet när man betalar så mycket?

– Jo det ska man självklart göra. Det finns en garanti på alla skor med Gore Tex som gör att man alltid kan gå tillbaka och få hjälp av butiken om det visar sig att det läcker, säger Tore Strömfors.

Förutom Kamik blev även Everest-skon från Stadium, Din Sko och Skopunktens modell Lejon underkända i vattentestet. Lejon-skorna är ett bevis för att det som konsument inte går att lita på att en viss modell håller samma kvalitet från år till år. För två år sedan släppte skon in vatten efter bara hundra steg och blev underkänd. I fjol fick den tvärtom högsta betyg, men nu blir den alltså underkänd igen.

En sko som däremot fått ordning på konstruktionen är förra årets Gore Tex-flopp, Superfit Cross. I år klarade Superfit vattentestet utan problem och blir bäst i test eftersom den även får höga betyg på andning och värmeisolation. Hack i häl på Superfit ligger Ecco och Viking som också får höga betyg rakt igenom. Viking håller värmen bättre men får något sämre resultat på andningen. För Eccos del är det tvärtom. 

Skornas värmeisolerande förmåga har generellt sett blivit bättre jämfört med tidigare och i år får alla minst en fyra i betyg. Andningen däremot verkar precis som vattentätheten vara en tuffare utmaning för tillverkarna – Din Sko och Skopunkten får båda ettor i betyg. En sko som inte andas kyls ned snabbare och stänger inne fukten.

Enligt Kerstin Andersson på I Ur och Skur finns det även andra aspekter som är viktiga att tänka på när man köper ett par vinterskor till sina barn.

– En bra sko ska självklart sitta skönt på foten och inte vara för trång. Med en för trång sko spelar det ingen roll hur bra den än skyddar – man börjar frysa i alla fall. Man ska också se till att skon har en sula som greppar bra och som håller borta kylan underifrån. Dessutom bör skaftet inte vara för lågt så att skon tar in snö uppifrån, säger hon.

Även strumporna är av stor betydelse. Bomullstrumpor är inte att rekommendera när det är blött och slaskigt. I stället ska man ha en strumpa i ylle eller syntet.

– Bomull suger åt sig vätan och kyler ned foten medan ylle kan bli blöta och fortfarande hålla värmen, säger hon.

Fakta om testet

Swerea IVF i Mölndal och Global Footwear Labs (Gore laboratories) i Tyskland har på Testfaktas uppdrag testat ett urval av vinterkängor för barn.

Testmetod
Global Footwear Labs har testat momenten andning och vattentäthet vid gång. Swerea har testat kängornas värmeisolerande förmåga.
Vi har valt att förlägga en del av testet (andning och vattentäthet) på Global Footwear Labs i Tyskland (Gore laboratories). Anledningen är att detta är det enda laboratoriet i Europa som har tillgång till den utrustning som krävs för att på ett rättvisande sätt testa andning och vattentäthet efter en simulerad, längre tids användning av kängor. Laboratoriet anlitas av flera skotillverkare och konsumentpublikationer för kvalitets- och prestationstest av skor. Gore-Tex är en stor tillverkare av funktionsmaterial för kläder och skor men man tillverkar inga egna konsumentprodukter. Vid testet fanns en kontrollant från Testfakta närvarande.

Andning
Andningen testas genom att man placerar en membranpåse med en specificerad mängd vatten i kängan. I membranpåsen placeras en doppvärmare som värmer upp vattnet. Kängskaftet försluts så att all avdunstning sker genom kängans material. Mängden avdunstad vätska som transporteras genom kängans material mäts.
 

Vattentäthet
I vattentäthetstestet utsätts stövlarna för simulerad gång i vatten. En specialdesignad fotmodell med 12 vätskesensorer placeras i kängan. Kängan placeras i ett vattenbad med en vattennivå som når en bit upp på själva skon. Vattennivån i sig är inte så viktig eftersom vattnet plaskar och stänker en bra bit upp på kängan i testet. En stegmekanism under framdelen på kängan simulerar gång. När vatten tränger in i stöveln signalerar sensorerna och maskinen stängs av. I testet simulerades gång upp till 200 000 steg.
 

Värmeisolation
Den värmeisolerande förmågan mättes genom att en plastpåse med ca 40 gradigt vatten placerades inne i kängan. Därefter mättes hur lång tid det tar innan vattnet har nått en temperatur på 33 grader Celsius. Ju längre tid desto bättre.

Betygsättning
De olika delmomenten har viktats ihop till ett totalbetyg enligt följande: Vattentäthet 50 procent, Andningsförmåga 25 procent och Värmeisolation 25 procent.

Tips och råd

Köp rätt storlek
En tvåårings fötter växer ungefär två centimeter på ett år, en fyraårings med hälften. Så när du köper till riktigt små barn bör kängorna vara minst 2,5 centimeter ”för stora” när du köper dem. Ta med barnet till affären och låt personalen mäta både foten och skon. Tänk på att barnet fryser mer i trånga kängor.

 Skydda stövlarna
Impregnera kängorna innan de används. Fråga i butiken vad du ska använda.

Yllesockor vid kyla
När det är riktigt kallt är det bra med ett par yllesockar. De håller fukten borta betydligt bättre än bomull.

Torka stövlarna
Barnen får ofta in snö i kängan, se till att de torkar snabbt. Fyll kängorna med tidningspapper och ställ dem i närheten av ett element. Skotork går naturligtvis också bra.

Innersulor kan hjälpa
De förbättrar dels passformen när du köpt riktigt stora kängor, dels ger innersulan extra värme.

Välj rätt sort
En kraftig gummikänga med foder är bäst på att hålla borta vattnet. Men tänk på att de aldrig kan bli lika varma som en rejäl allvädersstövel.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.