Allt fler föräldrar funderar på att byta till byxblöjor när deras barn börjar resa sig och kanske tar sina första steg. Byxblöjor ger ofta en bättre passform jämfört med tejpade, eftersom de anpassar sig bättre till bebisens form och rörelser.
Byxblöjor ger barnet lika bra skydd mot läckage – förutsatt att storleken är rätt för barnet. I motsats till traditionella tejpblöjor kan byxor inte justeras eller dras åt. Om byxan är för stor eller inte passar barnet ordentligt ökar risken för läckage.
- Att byxblöjan inte sitter helt korrekt eller kanske är vänd bak och fram är nog den vanligaste orsaken till läckage. Det kan krävas lite övning för att blöjan ska sitta bra, säger Cedric Schoorens.
[PDF]
Testfakta har låtit ett av de ledande testlaboratorierna för blöjor och andra typer av hygienprodukter, det franska laboratoriet SGS, testa 14 olika byxblöjor i storlek 4 på den nordiska marknaden. Storleken, ofta kallad Maxi, brukar vara den första byxstorleken och avsedd för barn mellan 7 och 11 kg – vissa rekommenderar den till och med för barn upp till 15 kg. Viktintervallet omfattar barn från knappt ett år fram till första potträningen, vilket innebär att de måste klara barn som kryper, springer, klättrar och leker.
Testet har utvärderat allt från läckage till blöjans mjukhet i totalt 15 olika delmoment, baserat på laboratoriets standardprotokoll för blöjtestning. Resultaten från testet visade att de flesta blöjor på marknaden ger tillräckligt skydd mot läckage, men det finns betydande skillnader i den övergripande prestandan.
Ingen blöja är bäst på allt. Vissa absorberar väldigt bra men är inte så torra mot huden. Andra klarar rygg- och magläge utan läckage men inte sidoläge. Det som utmärker de bättre blöjorna är att de håller en genomgående hög nivå och inte fallerar i något testmoment. Sammantaget bäst resultat får Pampers Premium Protection, som håller tätt i alla positioner och är torr mot huden.
I ett av testmomenten simulerades blöjans förmåga att absorbera och hålla tätt under en hel natts sömn. Det här är det tuffaste testet som visar hur mycket vätska byxblöjan tål i olika sovställningar – på mage, rygg och i sidoläge. I testet injicerar laboratoriet en urinliknande vätska, på olika ställen för pojkar och flickor, tills blöjan inte längre håller tätt och börjar läcka.
- Vi använder ett protokoll som är det samma som vi använder för att testa speciella nattblöjor, säger Cedric Schoorens.
När barnet ligger på rygg eller mage kunde alla blöjor fånga upp urinen på ett tillfredsställande sätt. Det krävdes 264 ml urin innan den bästa blöjan började läcka, jämfört med lite över 200 ml för de sämsta. Detta är mer än tre gånger urinblåsans storlek hos en genomsnittlig ettåring, som normalt kissar två till tre gånger under natten.
I sidoläge, som kanske inte är lika vanligt, var det dock större skillnader. De bästa blöjorna absorberade lika bra som i rygg- och magläge medan de sämsta endast klarade runt 100 ml.
När blöjan har sugit upp barnets urin är det viktigt att blöjan inte känns fuktig mot huden, speciellt på natten när samma blöja sitter på under en längre tid. Fukt kan orsaka hudirritation och blöjan kan kännas kall mot barnets hud.
Här spelar det stor roll vilka material som används och konstruktionen av blöjans absorberande kärna. De bästa blöjorna suger upp urinen snabbt och är bra på att kapsla in vätskan och hålla torrt mot barnets hud. När det gäller uppsugningshastigheten var det stor skillnad mellan de bättre och de sämre blöjorna. De snabbaste klarade hela 75 ml på mindre än 20 sekunder jämfört med drygt en minut för de långsammaste.
Men uppsugningshastigheten är inte hela sanningen – även materialet som används som barriär mot barnets hud spelar stor roll för torrheten.
Bäst på att kapsla in och hålla fukten borta från barnets hud var Libero Touch, även om skillnaden mellan de bättre blöjorna i urvalet inte var så stor.
Blöjans förmåga att andas, eller släppa ut fukt, har också testats. Det väger i sammanhanget inte lika tungt som läckage och torrhet men är viktigt när vi börjar närma oss sommaren med värme och högre luftfuktighet. Men även för blöjor som andas bättre, som till exempel Pampers Premium Protection och Libero Touch, så exponeras huden för fukt. Det är därför viktigt att lufta barnet och låta huden andas med jämna mellanrum.
Laboratoriets tester har utförts på provdockor med standardmått och under jämförbara förhållanden i en strikt laboratoriemiljö. Men barn kommer i alla storlekar och former och därför viktigt att beakta passform och storlek för just ditt barn.