Reklam för snabba lån stoppas

Reklam för snabba lån stoppas

Så kallade mobillån får inte längre marknadsföras som ett snabbt och bekvämt sätt att få tag på pengar. Det avgjorde Marknadsdomstolen i en dom mot företaget Mobillån Sverige AB.

Susanne Ståhl Publicerad: 25 Jul, 2007
Läs senare

Domen påverkar hela branschen av snabba lån, som man kan ansöka om via mobil eller internet. Även om beslutet riktar sig mot Mobillån Sverige AB måste alla företag i branschen rätta sig efter det.
Det var förra året som Konsumentombudsmannen (KO) stämde Mobillån Sverige AB. KO ansåg att företagets marknadföring stred mot konsumentkreditlagen, eftersom KO ansåg att den lyfte fram snabbheten och bekvämligheten men inte visade kostnaden och lånetiden lika tydligt. Nu har Marknadsdomstolen gått på KO:s linje.
– Domen är en viktig signal till alla utlåningsföretag att man måste vara återhållsam i sin marknadsföring. Det går inte längre att locka med låneerbjudanden som, istället för att hjälpa, kan stjälpa en konsuments ekonomi, säger Håkan Sandesjö, tf Konsumentombudsman.
   Mobillån Sverige AB:s vd Magnus Johansson ger dock en annan bild av Marknadsdomstolens beslut.
– Jag är jätteglad, det är en jättesuccé för oss. Vi vann fem av sex punkter, till exempel tycker Marknadsdomstolen att vi informerar tillräckligt i reklamen, säger han.
KO ville att Marknadsdomstolen skulle tvinga Mobillån Sverige AB att tydligare informera om kostnader och låntider för lånen i reklamen, men där fick KO alltså inte gehör.
Hur kommer er marknadsföring att se ut nu?
– Vi kommer att fortsätta precis som idag, men vi ska ändra infotexten i vår radioreklam så att ordet snabbt inte nämns.
Men är inte just snabbheten ett nyckelord i er marknadsföring?
– Nej, det har det aldrig varit. Vi informerar om hur lång tid tjänsten tar, men vi tycker inte själva att vi tryckt på snabbheten, säger Magnus Johansson.
    Mobillånen dök upp under våren 2006 och fram till årsskiftet hade 1407 personer hamnat i Kronofogdens register. Av dem var fyra av tio under 25 år. Under årets fyra första månader i år har ytterligare 2600 personer inte lyckats betala tillbaka sina lån och riskerar att hamna i Kronofogdes register. KO anser att mobillånen är en skuldfälla, men den bedömningen delas inte av Magnus Johansson.
– Det är det absolut inte, vi pratar om smålån på 3000 kronor med en avgift på 600 kronor, det är svårt att se det som en skuldfälla tycker vi, säger han.
 Nu väntar nästa mål i Marknadsdomstolen, som gäller att KO stämnt företaget för oskäliga avgifter.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.