Uppföljning av flytvästtestet

Uppföljning av flytvästtestet

Många oroliga föräldrar har hört av sig med frågor om flytvästtestet. Testfakta har frågat ut laboratoriet som utförde testet och Konsumentverket som är kontrollmyndighet för flytvästar.

Martina Frisk Publicerad: 1 sep, 2008
Läs senare
Den senaste veckan har många oroliga föräldrar mejlat och ringt till Testfakta. Anledningen är det nyligen publicerade laboratorietestet (31/5) som visade att de CE-märkta flytvästarna hade allvarliga brister. Bland annat klarade flera av dem inte av att vända testdockan på rygg efter ett fall i vattnet.  
    En av förklaringarna till flytvästarnas bristfälliga resultat är att de testades enligt den gamla säkerhetsstandarden när de fick märkningen. I Testfaktas test har laboratoriet utgått från den nya standarden från 2006.
Om CE-märket inte är en garanti för en säker flytväst, hur kan man då som förälder veta om västen är säker?

– CE-märkningen är tillverkarnas garanti för att produkten uppfyller säkerhetskraven. Men det är ju inget oberoende organ som garanterar det, utan märket står för att det är tillverkaren som intygar det. Men om det kommer en ny standard kan ju kraven ha ändrats och det kan man normalt sett inte veta som förälder, säger Helena Nilsson på Konsumentverkets avdelning för produktsäkerhet.
Hur kontrollerar ni att tillverkarna följer reglerna?
– Det vi kan göra är stickprover, marknadskontroller, alltså att man köper in produkter och kollar märkning och dokumentation.
Hur ofta gör ni sådana kontroller?
– Det beror på vilken typ av produkt det är. För flytvästar gjorde vi en marknadskontroll 2002, då gjorde man en kontroll av sju flytvästar.
Ska ni förbättra kontrollerna i framtiden?
– Jag kan inte säga att vi har några planer för närvarande på att göra några kontroller. Ibland gör vi fleråriga planeringar, det är ju önskvärt, men i år gjorde vi inte det. Vi ska ta ett nytt beslut till hösten om det kommande året.
Men flera flytvästar klarade inte av att vända testdockan på rygg vid fall i vattnet. Är inte det allvarligt?
– I testet har endast dockor använts. Men i standarden anges att man måste använda en barngrupp också, tre pojkar och tre flickor. Det står att man kan använda dockor som komplement, men inte enbart.  

Arvid Påsche är testledare på laboratoriet Thelma som gjorde testet, han sitter också med i den grupp som har utformat den nya säkerhetsstandarden. Enligt honom gäller inte kravet på att använda människor i testet för just de tre moment som har testats.
– Vi har valt ut några testmoment i vilka de olika flytvästarna kan jämföras. Därför är vi också beroende av att kunna göra testet med objektiva metoder. Ska man testa på barn är det väldigt svårt att få objektiva resultat.
    Han menar dessutom att det vore oetiskt att utföra de tre testmomenten på barn. Till exempel innebär ett av testmomenten att man kastar dockan i vattnet och ser om flytvästen vänder dockan på rygg.
– Svårigheten med att använda människor är grunden till att testdockor utvecklades. Jag har svårt att se att man skulle låta en treåring ligga med huvudet i vattnet för att se om flytvästen vänder barnet på rygg igen. Det skulle vara svårt att hitta föräldrar som vill ställa upp på det, säger han.
    Dessutom är det svårt att få människor att simulera medvetslöshet, menar han.

Så enligt standarden kan just dessa tre moment (vända barnet på rygg vid fall i vattnet, förmågan att hålla barnets mun tillräckligt högt ovan vattenytan och förmågan att hålla barnets huvud i rätt vinkel mot vattenytan) testas enbart på dockor?
– Ja, säger Arvid Påsche.

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.