Ovanligt många fall av matförgiftning inträffade under förra året, meddelar Livsmedelsverket. Totalt rapporterades 319 misstänkta fall, med 3 061 personer insjuknade. Det är en hög siffra jämfört med tidigare år. Men Livsmedelsverket tror att det verkliga antalet drabbade kan vara ännu högre, eftersom många kurerar sig själva hemma.
–Det är lätt att tro att man är den enda som drabbats om ingen i ens omgivning har blivit sjuk. Men andra kan ha smittats från samma restaurang eller också kanske det smittade livsmedlet kan vara spritt över landet. Så det är bra att ta kontakt med kommunens miljö- och hälsokontor, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
En anledning till den stora ökningen tros vara att Stockholms stad har gjort det möjligt för privatpersoner att anmäla matförgiftningar på kommunens webbplats.
– Det är ett bra exempel på hur en kommun kan underlätta för enskilda att enkelt rapportera misstänkt matförgiftning. Fler rapporter ger ansvariga myndigheter bättre möjligheter att hitta och utreda utbrott, säger Mats Lindblad.
Enligt honom är det främst två saker branschen bör bli bättre på, för att minska risken för matförgiftningar.
– Bättre kunskap om hygien och temperaturens betydelse för maten behövs bland dem som arbetar med livsmedel. Enkla åtgärder som bra handhygien, att smittbärare inte vistas i köket och att maten håller rätt temperatur räcker för att förhindra de flesta matförgiftningar.