Fel toa till fritidshuset ger högre värmekostnader

Fel toa till fritidshuset ger högre värmekostnader

Varje förbränningstoalett fylldes upprepade gånger med samma mängd syntetisk urin och fekalier för att testa hur väl varje modell klarar att hantera toalettbesök. Foto: Anna Sigge
Testet visade att samtliga toaletter utom testvinnaren startar förbränningen även om luckan till förbränningskammaren inte är helt stängd. Foto: Anna Sigge
Staffan Carlsson på RISE förbereder det syntetiska urinet som toaletterna testades med. Varje ”toalettfyllning” bestod av 250 ml syntetisk urin och 150 g syntetiska fekalier. Foto: Anna Sigge
Vid högre belastning klarade inte alla toaletter att ta hand om innehållet i askpottan – nästan hälften av fekalierna var kvar efter förbränningsprocessen. Foto: Anna Sigge
Askpottan vägs efter förbränningen för att mäta hur många gram aska eller oförbrända rester som återstår efter förbränningen. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

En förbränningstoalett kräver vare sig tillgång till vatten eller avlopp och man slipper det obehagliga jobbet med att tömma latrinen. Men det är stora skillnader i prestanda, säkerhet och energiförbrukning – en kall vinterdag kan en spolning dra ut all värme ur fritidshuset, visar Testfakta Researchs laboratorietest av fem modeller på den nordiska marknaden.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 16 Mar, 2018
Ta bort

Elektriska förbränningstoaletter blir allt mer populära i fastigheter som saknar rinnande vatten och avlopp. Istället för att spolas ner i avloppet samlas urin, fekalier och toalettpapper i en behållare och bränns vid hög temperatur så att bara en liten mängd aska återstår.

Förbränningen sker genom att avfallet hettas upp till en temperatur på 500–600 °C. Den lufttillförsel som krävs till förbränningen tas antingen från rummet eller från utsidan av huset, beroende på hur toaletten är konstruerad. Rökgaserna från förbränningen leds ut genom ett avluftningsrör och askan efter förbränningen samlas i en askpotta i toalettstolen.

Om allt fungerar som tänkt återstår bara en liten mängd aska efter toalettbesöket och man behöver inte tömma askpottan mer än kanske en gång i veckan.

Men hur fungerar de olika toaletterna på marknaden? För att ta reda på det har Testfakta Research, på uppdrag av Cinderella Eco Solutions, genomfört ett omfattande laboratorietest av alla förbränningstoaletter som säljs på den nordiska marknaden.

Laboratorietestet har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) som undersökt el- och funktionssäkerhet, kapacitet, energiförbrukning samt hur lätta toaletterna är att installera och använda. Och det visar sig att det är stora skillnader mellan de olika toaletterna, särskilt när det gäller förbränningskapacitet och anmärkningar på säkerhet. Långt ifrån alla modeller klarar av att förbränna och förånga fekalier och urin om flera personer går på toaletten efter varandra. Två av toaletterna, Incinolet och Sunwind, lämnade närmare 50 procent av fekalierna oförbrända.
[PDF]

När laboratoriet undersökte säkerheten fick flera modeller allvarliga anmärkningar både på elsäkerhet och säkerhet vid användning. På alla toaletter utom en kan man t ex. starta förbränningen även om askpottan inte är på plats, vilket innebär risk för skador på underliggande material och i värsta fall brand. På några modeller riskerar användaren att komma åt spänningsförande delar och merparten av toaletterna startar förbränningen även om luckan till förbränningskammaren inte är helt stängd.

Det bör inte gå att starta förbränningen utan att alla delar av toaletten är på plats och i läge. Inte heller bör man kunna komma åt spänningsförande delar vid t.ex. rengöring i facket för askskålen. Här finns mer att göra på flera av produkterna, säger testledare Lennart Gustavsson på RISE.

Toaletternas kapacitet testades i tre steg, med en, tre och sex spolningar. Vid varje spolning tillfördes 150 gram syntetiska fekalier, 250 gram syntetisk urin och 10 gram toalettpapper.

Vid tre och sex spolningar var det bara tre toaletter som klarade fullständig förbränning, Cinderella Comfort, Separett Flame och Separett Cindi. Efter sex toalettbesök lämnade två av toaletterna, Incinolet och Sunwind, närmare 50 procent av fekalierna oförbrända.

För att förbränningen ska fungera måste toaletterna ha tillgång till ett bra luftflöde. Under förbränningen av en singelspolning drar till exempel Incinolet och Sunwind hela 157 kubikmeter luft, vilket motsvarar volymen i en stuga på cirka 50 kvadratmeter. Det krävs med andra ord bra ventilation för att toaletten ska fungera effektivt. Under vinterhalvåret kan de toaletter som tar luften från insidan ha en avsevärd påverkan på inomhusklimatet eftersom de suger ut den uppvärmda inomhusluften.
Cinderella Comfort skiljer sig från de andra toaletterna genom att den tar luften från utsidan istället från insidan av huset och har därigenom inte samma påverkan på inomhusklimatet.

För de toaletter som tar luften från insidan av huset krävs det energi för att värma upp ersättningsluften. För att värma upp 100 m3 luft en kall vinterdag från till exempel -10°C till +15°C går det åt cirka 0,8 kWh el. Detta bör läggas till energiförbrukningen för de fyra produkter som tar luften från rummet, menar testledare Lennart Gustavsson på RISE.

Klar testvinnare är Cinderella Comfort som har högst kapacitet, förbrukar minst energi och får inte några allvarliga säkerhetsanmärkningar.

Fakta om testet

Testfaktas Research har på uppdrag av Cinderella Eco Solution AS genomfört ett jämförande laboratorietest av elektriska förbränningstoaletter. Laboratorietestet har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) divisionen Samhällsbyggnad, avdelningen för energi och cirkulär ekonomi.

En elektrisk förbränningstoalett är en toalett där urin, fekalier och toalettpapper förbränns vid hög temperatur. Förbränningen sker genom att avfallet hettas upp till en temperatur på 500 - 600 °C. Rökgaserna leds ut genom ett avluftningsrör. Syretillförseln för förbränningen tas antingen från utrymmet inomhus eller direkt från utsidan. För att säkerställa utdrag av rökgaser är toaletterna utrustade med en fläkt. Askan efter förbränningen samlas i ett förbränningskärl (askpotta). Förbränningen är effektiv och mängden aska begränsad, vilket gör att man inte behöver tömma askpottan mer än kanske en gång i veckan vid normal användning.

Följande elektriska förbränningstoaletter har testats:

  • Cinderella Comfort (uppdragsgivarens toalett)

  • Incinolet TR-1800 (Deluxe)

  • Separett Cindi Family

  • Separett Flame 8000

  • Sunwind El-dorado 721000

Kriterier för urvalet är elektriska förbränningstoaletter som kräver max 10 A huvudsäkring (maxeffekt på cirka 2 000 W). Provobjekten har köpts in av Testfakta Research under december månad 2017. Cinderellas toalett levererades direkt till laboratoriet i Borås av den svenska återförsäljaren Fritidstoa.

Laboratorietestet

Laboratorietestet omfattar följande huvudmoment:

1. Säkerhet

A. Elsäkerhet

B. Funktionssäkerhet

2. Kapacitet

A. Singelspolning (kallstart)

B. Tre spolningar på raken (10 minuter mellan varje)

C. Tre dubbelspolningar på raken (10 minuter mellan varje dubbelspolning)

D. Luftförbrukning

3. Installation

A. Anvisning

B. Medföljande komponenter

4. Användarvänlighet

A. Bruksanvisning

B. Använda toaletten (positionera påsen och spola)

C. Rengöring av sits och insats

D. Tömma askpottan

E. Indikatorer och signalsystem

5. Konstruktionskvalitet

 

1. Säkerhet

A. Elsäkerhet

Laboratoriet har utfört en begränsad elsäkerhetsutvärdering av toaletterna, enligt standarden EN60335-2-84:2003.
Samtliga toaletter fick mer eller mindre allvarliga anmärkningar på elsäkerheten. Mest allvarliga anmärkningar fick de båda Separett-toaletterna, där det finns risk för användaren att komma i kontakt med spänningsförande delar bakom askpottan. Övriga toaletter fick anmärkningar för hur kablaget dragits och avsaknad av

viss säkerhetsinformation i manualen.

B. Funktionssäkerhet

Följande funktioner och moment ingick i utvärderingen:

  • Kan luckan till förbränningskammaren öppnas under förbränning?

Om luckan till förbränningskammaren går att öppna under förbränning finns det risk för användaren att komma åt öppen låga. Cinderella är den enda toaletten med en funktion som låser luckan till förbränningskammaren om toalettlocket är öppet.

  • Finns risk för att barn kommer åt askpottan?

Samtliga toaletter har ett tillfredställande säkerhetslås på luckan till askpottan.

  • Kan askpottan tas ut under pågående förbränning?

Samtliga toaletter avbryter förbränningen om askpottan tas ut under förbränning, men temperaturen i förbränningskammaren är fortsatt hög.

  • Kan förbränning startas utan askpottan eller om askpottan är i fel läge?

Samtliga toaletter utom Cinderella startar förbränningen även om askpottan inte är på plats eller i fel läge. Med tanke på den höga temperaturen (500 - 600 °C) kan det orsaka skador på underliggande material (golv), med risk för brand.

  • Risk för att bränna sig på toalettens utsida (yttertemperatur på toaletten)?

Ingen av toaletterna kommer upp i en skadligt hög temperatur på utsidan.

  • Finns nödvändiga säkerhetsmarkering för brännrisk/heta ytor?

Cinderella är den enda toaletten med varningsmarkering för heta ytor på luckan till askpottan. Markeringen sitter dock på luckans insida vilket inte är optimalt.

  • Vad händer om luckan till förbränningskammaren blockeras och inte går att stänga?

Cinderella är den enda toaletten som larmar om luckan är blockerad. Övriga toaletter startar förbränningen även om luckan är delvis öppen vilket innebär att värme och rök från förbränningen kan stiga upp genom locket på toaletten.

  • Vad händer med avgaserna från förbränningen vid elavbrott?

Cinderella och Separett (båda modellerna) är de enda toaletterna som har en batteri-backup som driver fläkten vid strömavbrott. För övriga toaletter stannar fläkten vid elavbrott och en del rökgaser läcker ut via toalettstolen och via baksidan på toaletten. Toaletterna har dock ett bra självdrag så merparten dras ut via avluftningsröret.

2. Kapacitet

Kapacitetsprovningen har gjorts i tre delar. Singelspolning från kallstart som simulerar att en person använder toaletten vid ett tillfälle, utan någon påföljande användning. Trippelspolning som simulerar en toalettkö på tre personer som spolar med 10 minuters mellanrum. Tre dubbelspolningar som simulerar att sex personer går på toaletten, med 10 minuter mellan varje dubbelspolning.

Vid varje spolning tillfördes 150 g syntetiska fekalier, 250 g syntetisk urin och 10 g toalettpapper. Fekalierna tillverkades enligt recept som utvecklats av Pollution Research Group vid University of KwaZulu‐Natal i Sydafrika. Receptet baseras på forskning för provning av toaletter för rymdfarkoster och används bland annat av Bill & Melinda Gates Foundation för utvärdering av nya toalett-tekniker. Fekalierna innehåller följande komponenter: jäst, psyllium-skal, jordnötsolja, miso-pasta, polyetylenglykol, kalciumfosfat, cellulosa och vatten. Den syntetiska urinen tillverkades enligt recept i Nordisk Miljömerkings ”Testmetode för avlöpsfrie toalettsystemer”.

A. Singelspolning (kallstart)

Samtliga toaletter klarade fullständig förbränning i en spolning till restaska som vägde ca 17 g. Snabbast förbränning hade Cinderella Comfort med 56 minuter, följt av Sunwind med 60 minuter. Långsammast var Separett Cindi med 89 minuter. Lägst energiförbrukning hade Cinderella Comfort med 1,41 kWh följt av Incinolett med 1,42 kWh. Högst energiförbrukning hade Separett Cindi med 1,90 kWh.

B. Tre spolningar med 10 minuters mellanrum

Cinderella Comfort och de båda Separett-toaletterna klarade fullständig förbränning till restaska som vägde ca 48 g. Snabbast var Cinderella Comfort med 132 minuter. De båda Separett-toaletterna tog cirka 210 minuter. Lägst energiförbrukning hade Cinderella Comfort med 2,72 kWh jämfört med 4,22 respektive 4,01 kWh för de båda Separett-toaletterna.
Incinolet och Sunwind klarade inte fullständig förbränning. De lämnade 217 respektive 232 g rester av totalt 1 230 g fekalier och urin. För att få till en fullständig förbränning måste dessa toaletter startas om.

C. Tre dubbelspolningar med 10 minuters mellanrum

Cinderella Comfort och de båda Separett-toaletterna klarade fullständig förbränning till restaska som vägde ca 100 g. Snabbast var Cinderella Comfort med 204 minuter. Separett Flame och Cindi tog 359 respektive 242 minuter. Lägst energiförbrukning hade Cinderella Comfort med 4,02 kWh jämfört med 6,99 respektive 5,04 kWh för Separett Flame och Cindi.
Incinolet och Sunwind klarade långt ifrån fullständig förbränning. De lämnade 1 110 respektive 1 230 g rester av totalt 2 460 g fekalier och urin. För att få till en fullständig förbränning måste dessa toaletter sannolikt startas om mer än en gång.

D. Luftförbrukning

Cinderella Comfort är den enda toaletten som tar luften från utsidan av huset. Övriga tar luften från rummet (inifrån huset). Vid testerna av kapacitet har Cinderella Comfort tagit in utomhusluft vid 6°C och övriga inomhusluft vid 18 - 20 °C. Trots denna temperaturskillnad har Cinderella Comfort den lägsta energiförbrukningen vid förbränning.

Toaletterna som tar luften från rummet (inifrån huset) kan ha en avsevärd påverkan på inomhusklimatet. Under förbränningen av en singelspolning drar t ex. Incinolet och Sunwind 157 kbm luft. För att inte dra ut den uppvärmda luften från huset krävs det bra ventilation till badrummet för att förbränningen ska fungera. Omräknat till energiförbrukning går det åt cirka 1,3 kWh för att värma upp 160 kbm luft från t ex. -10 °C till +15 °C.

3. Installation

Samtliga toaletter kan anslutas med stickkontakt till det vanliga eluttaget (220-230V) och kräver inte mer än 10A huvudsäkring. Anslutning av rökkanaler och säkerställande av ventilation är en viktig och krävande del av installationen. Om rökkanalen eller ventilationen ansluts felaktigt fungerar inte toaletten optimalt och i värsta fall kan rökgaser läcka ut i rummet. Om man inte är väldigt händig bör man ta hjälp av en fackman för att säkerställa en korrekt installation

A. Förutsatt att det finns ett eluttag kan en normalt händig person installera toaletterna. Det finns inga krav på att installationen ska göras av en fackman för någon av toaletterna. Alla toaletter har en väl dokumenterad och lättbegriplig installationsanvisning.

B. Samtliga toaletter kan köpas kompletta med alla nödvändiga delar för installationen.

4. Användarvänlighet

A. Bruksanvisningen

Samtliga toaletter kommer med en tydlig bruksanvisning.

B. Använda toaletten

Cinderella Comfort och Sunwind är mer automatiserade än övriga. Det krävs endast fyra moment för ett toalettbesök (lyft locket, sätt i påsen, stäng locket och tryck på spolknappen). Incinolet och de båda Separett-toaletterna kräver ytterligare ett steg eftersom luckan till förbränningskammaren öppnas med en fotpedal eller spak.

C. Rengöring av sits och insats

Samtliga toaletter är enkla att rengöra.

D. Tömma askpottan

Tre av toaletterna sticker ut som mer krångliga än övriga. För att öppna luckan till askpottan krävs verktyg för de båda Separett-toaletterna. Sunwind kräver inga verktyg men luckan är svår att öppna och askpottan trög att ta ut och sätta tillbaka.

E. Indikatorer och signalsystem

Cinderella Comfort har det mest avancerade systemet för signaler och indikatorer. Incinolet har inga synliga indikatorer eller signalsystem över huvud taget. Övriga toaletter har mer eller mindre avancerade system men saknar varningssignal för askpotta och blockerad lucka till förbränningskammaren (se 1.B Funktionssäkerhet).

5. Konstruktionskvalitet

Laboratoriet har gjort en allmän bedömning av den sammantagna konstruktionskvaliteten för de olika toaletterna. Bedömningen avser endast kvaliteten i konstruktionen som sådan, utan någon bedömning av driftssäkerhet, funktioner eller prestanda. Konstruktionskvalitén bedöms som bra för Cinderella Comfort och de båda Separett-toaletterna (betyg 1 på en 3-gradig skala) och något sämre för Incinolet och Sunwind (betyg 2).

 

Betygsättning

Resultaten från de olika delmomenten har värderats och betygsatts i samråd med laboratoriet. I den sammanlagda betygsättningen har kapacitet (prestandan) viktats med 40 %, säkerhet 25 %, installation och användning 25 % och konstruktionskvalitet 10 %.

Att tänka på innan köpet

Innan du köper en förbränningstoalett kan det vara bra att ta reda på vilka servicemöjligheter som finns för respektive fabrikat – i fall toaletten skulle gå sönder.

Antalet serviceställen och var i Sverige de finns skiljer sig stort mellan de olika tillverkarna. Fritidstoa har med sina ca. 89 svenska servicespartners klart flest ställen där man kan lämna in sin toalett för reparation eller service. Köper du däremot toaletten El-dorado från Sunwind så finns det tio partners i Sverige som erbjuder service. Har du till exempel en El-dorado i din sommarstuga i Västerbottens län nära Ammarnäs behöver du alltså montera ner den och köra dryga 40 mil till närmsta servicepartner – som befinner sig i Örnsköldsvik.

Skillnader i garantins omfattning och tid

Tillverkarnas garanti på förbränningstoaletten är olika lång och det kan vara värt att läsa det finstilta.

Separetts treåriga garanti gäller inte ”normal förslitning, korrosion eller brister i ytskikt” och vissa delar har ett års garanti. Däremot gäller Fritidstoas treåriga garanti för hela toaletten. Sunwinds och Incinolets femåriga garanti gäller med inskränkningar. Sunwind undantar elektronik och förslitningsdelar – som har två års garanti. Hos Incinolet är vissa delar helt uteslutna ur garantin.

Även om det är ett garantifall som du inte själv kan åtgärda, så måste du själv avinstallera och köra din toalett till närmsta återförsäljare eller serviceverkstad. Det kan alltså vara bra att kolla upp hur långt det är till närmsta inlämningsställe innan köpbeslutet.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.