Huruvida vanlig mjölk är bra för hälsan eller inte är omdiskuterat. Däremot är det tydligt att vi dricker allt mindre komjölk, medan växtbaserade mjölkalternativ fortsätter att öka kraftigt. Försäljningen av alternativa mjölkprodukter som havre-, soja-, och mandelmjölk har ökat med nästan 60 procent sedan början av 2014.
Men väljer du ett växtbaserat alternativ i syfte att ersätta komjölken så kan skillnaderna i näringsinnehållet vara stora, visar Testfaktas granskning.
En vanlig mellanmjölk innehåller bland annat kalcium, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 och tillsatt D-vitamin. Många av de växtbaserade mjölkalternativen är berikade med dessa ämnen och efterliknar ungefär mjölken. Det gäller till exempel originalprodukterna från Oatly, Alpro, Ica och Coop. Men köper du någon av de ekologiska varianterna från samma företag är ingredienslistan mycket kortare. Till skillnad från ekologisk mjölk är det nämligen förbjudet att berika ekologiska produkter med vitaminer och mineraler.
Livsmedelsverkets nutritionist, Åsa Brugård Konde, råder därför konsumenter att inte välja ekologiskt om man vill ersätta mjölken helt och hållet med växtbaserade alternativ.
– Det är viktigt att man väljer de drycker som är berikade med kalcium och D vitamin, gärna riboflavin. I dagsläget bör man alltså inte i första hand välja de som är ekologiska, säger hon.
På organisationen KRAV har man inga synpunkter på Livsmedelsverkets rekommendation, men påpekar att det finns många andra anledningar till att köpa ekologiskt.
– Havren är inte odlad med konstgödsel, som är en riktig klimatvärsting. Och den odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Dessa kan läcka ut i våra vattendrag och minskar den biologiska mångfalden, säger Kristin Karlsson, presschef på organisationen KRAV.
Förbudet att berika ekologiska växtbaserade mjölkalternativ kan dock snart ändras – Livsmedelsverket vill göra D-vitaminberikning obligatorisk för ekologiska drycker och hoppas att det kommer träda i kraft senare i år. Berikning med andra vitaminer eller kalcium kommer däremot inte tillåtas i framtiden.
Just kalcium-innehållet går dock att lösa ändå. Bland andra Coops och Icas ekologiska sojadrycker innehåller sjögräs vilket ger samma kalcium-tillskott som mjölk.
Testfaktas granskning visar också att det inte bara är de ekologiska alternativen som saknar vissa vitaminer. Exempelvis Garants Sojadryck och GoGreens havredryck är båda konventionellt framställda men innehåller inget D-vitamin eller andra vitaminer.
– Eftersom det idag inte är obligatoriskt enligt lag att berika vegetabiliska drycker med D-vitamin så har vi inte sett något behov av det. På senare tid har vi dock fått mer förfrågningar från konsumenter, som vill att dryckerna ska vara berikade. Vi kommer därför ändra detta framöver, säger Tora Zeijlon, kommunikationschef hos Lantmännen Cerealia om det egna märket GoGreen.
I jämförelsen har vi bara med havre- och sojadrycker. Men liknande skillnader i näringsinnehåll hittar man även bland andra växtbaserade drycker från mandel, kokos och ris.