Färskpressat borde väl betyda att juicen är färsk, rentav purfärsk. Så är det inte. Juicebranschen har bestämt sig för att göra det krångligt för oss juicedrickare - och vi är många. I Sverige dricks det ungefär 23 liter juice per person om året. Runt 70 procent av drickandet är apelsinjuice.
Den som vill ha äkta färsk juice, som inte är behandlad eller pastöriserad, ska välja nypressad. Den är till skillnad från den så kallade färskpressade helt obehandlad. Mest behandlad är koncentratjuicen, som har lång hållbarhet.
Testfakta har rett ut begreppen. Nästa gång du blir juicesugen vet du vad det är du dricker.
De testade apelsinjuicerna kan delas in i fyra kategorier:
• Nypressad. Juice utan vare sig tillsatser eller pastörisering. Endast Brämhults nypressade klarade de kraven.
• Färskpressad. Lätt pastöriserad juice som inte framställs av koncentrat.
• Koncentratjuice, lättpastöriserad. Juice som först görs om till koncentrat och sedan blandas ut med vatten. Pastöriseras både som koncentrat och utblandad juice. Hållbarhet runt fyra veckor i oöppnad förpackning. Tre av de testade juicerna (Bravo, ICA, god Morgon standard) tillhörde den här kategorin.
• Koncentrajuice, kraftigare pastöriserad. Koncentratjuice som pastöriserats många gånger för extra lång hållbarhet, upp till ett år.
Kravet för att få kallas juice är att man använt 100 procent fruktråvara vid produktionen. Inget extra socker får tillsättas. I nektar däremot får man både tillsätta socker och det räcker om drycken innehåller 25 procent fruktråvara.