Kylan ingen hinder för löprundan

Kylan ingen hinder för löprundan

Är löpning årets nyårslöfte? Då är det bara att sätta igång – kyla är inget hinder för konditionsträning utomhus. Det behövs inte mycket extra utrustning heller, det viktigaste är att klä sig vettigt i förhållande till temperaturen.

Ia Wadendal
Ia Wadendal Publicerad: 4 Jan, 2016
Läs senare

Den där som mormor brukar säga – ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” – stämmer bra också när det gäller vinterlöpning. Precis som skidåkarna får löparentusiasterna se till att skydda kropp, knopp och fötter mot kylan och isen under de kalla månaderna.

– Nej, det finns ingen forskning som visar att hjärta eller lungor skulle ta stryk av att man springer i minusgrader. Så länge det inte är extrema temperaturer så går det alldeles utmärkt att löpträna året om, säger Niklas Psilander, forskare och lärare på GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Om det är under minus 20 finns det risk för förfrysning av näsa, öron och kinder. Men det går att skydda ansiktet mot den extrema kylan med en balaklava till exempel.
En del sportbutiker säljer så kallade ansiktsmasker eller värmeväxlare som sägs skydda luftrören men det är egentligen inte ett tillbehör den vanlige löparen behöver.

– En ansiktsmask kan minska risken för ansträngningsastma för den som har det. Vissa personer kan också få besvär i luftrören när de andas in kall och torr luft, då lindrar det att ha en ansiktsmask, säger Niklas Psilander och tillägger att det också finns olika filter som man kan sätta i masken för att minska luftföroreningar om man springer mycket i stadsmiljö till exempel.

–Men ansiktsmasker ger ingen prestationsfördel, utan det blir snarare tvärtom svårt att andas och det kan bli slemmigt om man tränar riktigt hårt, säger Niklas Psilander.

Inte heller behöver man investera i löparglasögon eller damasker till de dubbade löparskorna. Faktiskt inte ens dubbskor – det går alldeles utmärkt med broddar som är utformade för löparskor.

– Om det är halt och isigt med hårdpackad snö är det svårt att springa med vanliga löparskor. Jag springer alltid med broddar som jag köpt i en sportbutik, sådana kostar ungefär 150 kronor.

Det viktigaste är att kolla vad kvicksilvret i termometern visar och klä sig därefter. Underställ, funktionsplagg och en bra vindtygsjacka är själva basen för en bra löprunda i vintertemperatur. Det finns olika material att välja på både när det gäller underställ och funktionsplagg, till exempel merinoull eller syntet. Vilka överdelar man väljer är en smaksak – en del föredrar så få plagg som möjligt och kombinerar en tjockare jacka med en underställströja. Andra väljer att klä sig lager på lager. Mössa bör man i alla fall ha redan vid fem plusgrader eftersom det blir kallt och blött på knoppen när man svettas.

– Lägg gärna pengar på en bra löparjacka men tänk på att en fodrad jacka kan bli tung och hängig när man svettas. Det är också bra att byta till vintertajts när det börjar bli kallt, säger Niklas Psilander.
 

Klädtips för vintersäsongen

Att klä sig rätt är det viktigaste när man springer under den kyliga årstiden. Det här är några riktlinjer för olika temperaturer:

0 till 5+: Långa löpartajts och en tunn underställströja. Utanpå en tunnare vindtygsjacka, och gärna en tunn mössa på huvudet. Vid behov en funktionströja ovanpå underställströjan. Tunna fingervantar.

-10 till 0: Antingen vintertajts eller underställ med sommartajtsen utanpå. Underställströja, tunn funktionströja och jacka, mössa och vantar. Om det är halt och isigt, broddar på skorna eller dubbskor. En lite varmare löparstrumpa.

-15 till -10: Tjockare underställ och mellanlager plus vinterjacka och vintertajts. Mössa och vantar. Om det är halt, broddar eller dubbskor.

-20 till -15: Vid behov en balaklava för att skydda näsa, öron och kinder. Varmaste varianten av funktionsplagg, mössa och vantar.

 

Taggar: löpning - vinter - kyla

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.