16
Varmluftsugnar gräddar olika bra Laboratorietest
Den stora fördelen med varmluftsugnar jämfört med traditionella ugnar är värmespridningen – med den ska du kunna laga både Janssons frestelse och Skinka på samma gång. Eller grädda flera plåtar med lussebullar och pepparkakor samtidigt.
Men det är inte alla varmluftsugnar s
Stora skillnader i salthalt mellan livsmedel
Trots att saltlarmen duggat tätt de senaste åren ligger svenskarna saltintag kvar på samma nivåer. Vi stoppar i genomsnitt i oss mellan tio och tolv gram salt per dag vilket är dubbelt så mycket som Världshälsoorganisationen, WHO, och Livsmedelsverket rekommenderar.Den viktigaste
Listeriafynd i charkfabrik - Skinka och salami återkallas
Återkallelsen gäller Garant Flatrökt Skinka och Garant Basturökt Skinka med bäst-före-datum 31-03-2014 samt Garant Vitlökssalami med bäst-före-datum 28-04-2014. Listeria-bakterien har, enligt företaget, inte hittats i själva charkprodukterna utan i anläggning
Listeria i smörgåspålägg
Listeria-bakterierna hittades i kokt medvurst med bäst-före-datum 2014-02-02. Av säkerhetsskäl återkallar man även en antal andra smörgåspålägg som producerats under samma dag (se lista nedan). Konsumenter uppmanas att lämna tillbaka aktuella produkter till bu
Risk för metallspån i ICA:s Skinka
Totalt rör det sig om cirka 650 konsumentförpackningar som
nått butik.Orsaken till återkallelsen är att leverantören upptäckt
slitage på en av delarna i produktionen, vilket gör att metallspån kan ha hamnat
i produkterna, skriver ICA i ett pressmeddelande.
Listeria i Skinka från Scan
Alla produkter med förpackningsdag 2012-05-15 återkallas. Scan uppmanar kunder som har en sådan produkt i sitt kylskåp eller frys att lämna tillbaka den till butiken eller kontakta Scan.
Julbordet – en del av din personlighet
Vi svenskar anses trendkänsliga när det gäller det mesta, så även maten vi stoppar i oss. Vi anammar gärna nya rätter och smaker från andra kulturer. Men gäller denna öppenhet även julbordet? Eller är det samma gamla Skinka, köttbullar och sill som dukas upp år ef
Många larm om farlig matbakterie
I år har larmen om listeriabakterier i olika mat-produkter duggat tätt. I förra veckan drogs flera olika korvfabrikat in från bland andra ICA och Atria efter att smittan upptäckts i produkterna. I november drog Scan in ett parti bacon och i somras handlade det om falukorv
Stora skillnader på julskinkorna Laboratorietest
Att bli besviken på julSkinkan vid julbordet är ingen höjdare. Men att på förhand veta vilket fabrikat man ska välja är inte helt lätt. Testfakta lät laboratoriet Eurofins i Lidköping analysera sju färdigkokta och rimmade julskinkor av känt fabrikat för att se hur de skiljer si
Så drar du ned på fett och salt
Fakta:Vad är mättat fett?Livsmedelsverket uppskattar att antalet som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar skulle minska med uppskattningsvis en tredjedel om svenskarna åt 10 gram mindre mättat fett per dag.Om salt: Svenskarna äter 10 till 12
Mycket av maten som kastas är fullt ätbar
Svensken slänger i genomsnitt 100 kilo mat per år, vilket i runda slängar är runt 27 procent av all mat vi köper. Det motsvarar ett årligt koldioxidutsläpp från 700 000 personbilar. För att inte tala om hur det påverkar privatekonomin. SCB up
Omtvistat ämne i flera skinkor Laboratorietest
I Storbritannien är det portförbjudet hos flera av de största livsmedelskedjorna och i USA skyltar restauranger med att deras mat inte innehåller ämnet. I Sverige däremot hittar man tillsatt glutamat, ofta syntetiskt framställt, i nästan varannan rökt sm
Dålig hygien i charken
Först köttfärsskandalen. Och nu en nyhet som knappast får dig att skynda iväg till charkdisken. I maj tog 20 kommuner i Västra Götaland ett gemensamt krafttag för att kontrollera hur det står till med hygienen i regionens charkdiskar. Totalt 90 butiker inspekterades och r
22 tillsatser i Skagenröran
När Håkan Karlsson lagade mat till sin dotter började han grubbla över matens innehåll. På sin blogg, "Hakke snackar", skriver han ofta om konsumentfrågor, och via en vän fick han idén att utmana andra konsumenter att lusläsa livsmedlens innehållsdeklarationer.Igå