Naturliga färgämnen
Naturliga färgämnen förekommer i naturen och utvinns (extraheras) vanligen från animaliska eller vegetabiliska produkter.
E 100 Kurkumin (gul)
E 101 Riboflavin, riboflavin-5'-fosfat (gul)
E 120 Karmin/karminsyra (röd)
E 140 Klorofyller, klorofylliner (grön)
E 150 a Sockerkulör (brun)
E 153 Vegetabiliskt kol/Carbo medicinalis
E 160 b Annattoextrakt/bixin/norbixin (gul-orange)
E 160 c Paprikaoleoresin/kapsantin/kapsorubin (gul-orange)
E 160 d Lycopen (gul)
E 161 b Lutein (gul-orange)
E 161 g Kantaxantin (röd)
E 162 Rödbetsrött
E 163 Antocyaner (röd-blå)
E 170 Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat (vit)
E 171 Titandioxid (vit)
E 173 Aluminium
E 174 Silver
E 175 Guld
Syntetiska- och semisyntetiska färgämnen
Syntetiska färger framställs på kemisk väg. Semisyntetiska färgämnen framställs genom kemisk behandling av naturligt förekommande ämnen som till exempel klorofyll eller kolhydrater.
E 104 Kinolingult
E 127 Erytrosin (röd)
E 131 Patentblått V
E 132 Indigotin/indigokarmin (blå)
E 133 Briljantblått FCF
E 141 Klorofyll-kopparkomplex, klorofyllinkopparkomplex (blå-svart)
E 142 Grön S
E 150 b Sockerkulör, kaustiksulfitprocessen
E 150 c Sockerkulör, ammoniakprocessen
E 150 d Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen
E 160 a Karotener, betakaroten (gul-orange)
E 160 e Beta-apo-8'-karotenal (orange-röd)
E 160 f Beta-apo-8'-karotensyraetylester (gul-orange)
E 172 Järnoxider och järnhydroxider (gul, rödbrun, svart)
Azo-färgämnen
Azofärgämnen är en grupp syntetiska färgämnen. En brittisk studie visar att barn som regelbundet får i sig så kallade azofärger och konserveringsmedlet natriumbensoat blir rastlösa och okoncentrerade.
I Sverige var azofärger förbjudna av allergiskäl fram till 1999, då ett EU-beslut ändrade på den saken. De vetenskapliga bevisen mot färgerna vägde inte tillräckligt tungt.
Vissa personer är överkänsliga mot azofärgämnen och de bör känna till vilka E-nummer dessa färgämnen har.
E 102 Tartrazin (gul)
E 110 Para-orange
E 122 Azorubin/karmosin (röd)
E 123 Amarant (röd)
E 124 Nykockin (röd)
E 128 Röd 2G
E 129 Allurarött AC
E 151 Briljantsvart BN/svart PN
E 154 Brun FK
E 155 Brun HT
E 180 Litolrubin BK (röd)
Konserveringsmedel
Konserveringsmedel är ämnen som tillsätts för att förlänga hållbarheten hos livsmedel genom att hämma tillväxt av bakterier och mögel.
E 200 Sorbinsyra
E 202 Kaliumsorbat
E 203 Kalciumsorbat
E 210 Bensoesyra
E 211 Natriumbensoat
E 212 Kaliumbensoat
E 213 Kalciumbensoat
E 214 p-Hydroxibensoesyraetylester
E 215 p-Hydroxibensoesyraetylesterns natriumsalt
E 216 p-Hydroxibensoesyrapropylester
E 217 p-Hydroxibensoesyrapropylesterns natriumsalt
E 218 p-Hydroxibensoesyrametylester
E 219 p-Hydroxibensoesyrametylesterns natriumsalt
E 220 Svaveldioxid
E 221 Natriumsulfit
E 222 Natriumvätesulfit
E 223 Natriumdisulfit
E 224 Kaliumdisulfit
E 226 Kalciumsulfit
E 227 Kalciumvätesulfit
E 228 Kaliumvätesulfit
E 231 Ortofenylfenol
E 232 Natriumortofenylfenol
E 234 Nisin
E 235 Natamycin
E 239 Hexametylentetramin
E 242 Dimetyldikarbonat
E 249 Kaliumnitrit
Energigivande sötningsmedel
Energigivande sötningsmedel är dels de naturliga sackariderna (sockerarterna) glukos, fruktos och sackaros, dels sockeralkoholer som sorbitol, mannitol och xylitol. Sockeralkoholerna har i regel låg sötningseffekt och är hälften så söta eller lika söta som vanligt socker. De omsätts i kroppen som sackaros och ger nästan lika mycket energi.
E 420 Sorbitol, sorbitolsirap
E 421 Mannitol
E 953 Isomalt
E 965 Maltitol, maltitolsirap
E 966 Laktitol
Icke-energigivande sötningsmedel
Icke-energigivande sötningsmedel har en kraftigare sötningseffekt än socker och används för att reducera produkters energiinnehåll.
E 950 Acesulfamkalium/acesulfam-K (syntetiskt)
E 951 Aspartam (syntetiskt)
E 952 Cyklaminsyra, cyklamater (syntetiskt)
E 954 Sackarin, sackarinater (syntetiskt)
E 955 Sukralos
E 957 Taumatin
E 959 Neohesperidindihydrochalcon/ neohesperidin DC
E 962 Salt av aspartam och acesulfam