Bisfenol A (BPA) finns i de flesta nappflaskor som säljs i Sverige, skriver Expressen. Om flaskan hettas upp kan ämnet gå över till välling och annat innehåll.
– Ju äldre och repigare flaska, desto större risk, säger Torbjörn Holm, fabrikschef på Esska som tillverkar nappflaskor, till Expressen.
I företagets nappflaskor finns ämnet, men Holm försäkrar att man regelbundet testar att kemikalien håller sig inom de gränsvärden som EU har satt upp.
Enligt Livsmedelsverket är det främst små barn som dricker modersmjölkersättning i nappflaskor av polykarbonat som kan få i sig bisfenol A.
Den kanadensiska tv-kanalen CBC rapporterar att flera återförsäljare i landet redan har bestämt sig för att plocka bort nappflaskor med ämnet från sina hyllor och tillverkare planerar att sluta producera BPA-flaskorna. Landets regering har också planer på att förbjuda import och försäljning av nappflaskor som innehåller ämnet. Dock ska förbudet endast gälla nappflaskor. Anledningen är en ny studie som visar att barn, som är mer känsliga än vuxna, kan få kroniska skador av kemikalien. Den kanadensiska hälsoministern, Tony Clement, pekar bland annat på studier som visar att bisfenol A kan skada reproduktionsförmågan och öka risken för bröst- och prostatacancer. Efter larmrapporterna i Kanada har även flera amerikanska återförsäljare dragit in flaskorna.
Inom EU gjordes en ny riskvärdering 2006. Då femdubblades det rekommenderade tolerabla intaget av bisfenol A. Framöver kan det lagstadgade gränsvärdet också komma att höjas. Sverige och Danmark är de enda länderna som har reserverat sig mot en eventuell höjning.
Riskvärderingen grundar sig, enligt Svenska Dagbladet, på 27 nya företagssponsrade studier. Man har inte tagit hänsyn till 149 andra studier. Gör man det visar det sig att EU:s gränsvärden har mycket liten marginal. Därav Sveriges tveksamhet.
Läs mer om bisfenol A-fria nappflaskor på BarnNet .