Flingor sötare än choklad

Flingor sötare än choklad

Enligt KfS: undersökning innehåller vissa frukostflingor över 20 procent socker. Det är en minskning jämfört med för fyra år sedan, då Testfakta granskade sockerhalten.

Testfakta Publicerad: 25 jul, 2007
Läs senare

Så här skrev Testfakta när testet publicerades:
Många börjar dagen med en skål frukostflingor i tron att de äter något väldigt nyttigt. Men så är det inte alltid. För hur många vet att deras flingor innehåller betydligt mer socker än en kexchoklad, lika mycket som en chokladkaka och nästan lika mycket som godisbilar?
    I den laboratorieundersökning som Tesfakta gjort har fyra av tio testade flingor sockerhalter på runt 40 procent. Testets värsting är Signums Honungspuffar med 46,2 procent socker tätt följd av Kellogs Frosties, Quakers Kalaspuffar och Nesquicks chokladpuffar. De fyra flingorna i ”sockertoppen” marknadsförs hårt till de yngre frukostätarna.
– Olyckligt med tanke på att det är extra viktigt vad barnen får i sig. Genom att äta för mycket socker är risken stor att de inte får i sig tillräckligt med andra viktiga näringsämnen. Dessutom ökar risken för övervikt och karies, säger Annica Sohlström, chefsnutritionist på SLV, Statens Livsmedelsverk.
    De extremt höga sockerhalterna gjorde att kvartetten fick de sämsta slutbetygen i testet. Ingen av dem nådde ens upp till en tvåa på den femgradiga skalan. Överlägset bäst i test blev Weetabix med ett slutbetyg på 4,4 och en sockerhalt på låga 1,6 procent. Weetabix hade också bra värden i de tre andra kategorier som mättes- kostfiber, fett och salt(natrium).
– Resultatet visar hur viktigt det är att man är medveten om vad man stoppar i sig. I grunden tycker jag att vi ska äta mer flingor, bröd och annat med mycket fibrer. Fibrer är bra för matsmältningen och det ger en betydligt större mättnadskänsla än socker. Socker ger många så kallade tomma kalorier som gör att man snabbt blir hungrig igen, säger Annica Sohlström.
    När det gällde fibrer fick Weetabix se sig slagen av testets tvåa, Havrefras, som innehöll nästan 15 procent fibrer.
Kellogs K Special, den vanligaste flingan tillsammans med Kellogs Cornflakes, visade sig inte vara så nyttig som det framställs i reklamen. På paketet står det med stora bokstäver – bara en procents fett. Laboratorietestet visade en fetthalt på 1,9 procent.
På Kellogs försvarar Christina Flensgård, ansvarig för näringsinformationen, den tveksamma reklamen:
– Vårt värde baseras på ett genomsnittsvärde vi fått fram på de tolv interntester vi genomför varje år. Och enligt Livsmedelsverket så får de deklarerade fettvärdena avvika upp till 1,5 gram. Så vi bryter inte mot några regler.
    Högsta fettinnehållet hade Start med hela 16,3 procents fett jämför med fettsnåla Kellogs Rice Krisp på 1,2 procent.
När det gällde saltinnehållet (natrium) låg Havrefras i topp med 1,1 gram per 100 gram flingor.
– Generellt ska man vara försiktig med salt eftersom det kan öka blodtrycket. Vi rekommenderar att vuxna ska få i sig högst fem gram salt per dag, säger Annica Sohlström.

Testet utfördes 2003. 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vassast i trädgården - 8 sekatörer i test

Oavsett om du är proffs i parken eller hobbyodlare hemma så är sekatören ett av trädgårdens viktigaste verktyg. Men kvalitetsverktyg kostar ofta en hel del, och de bästa sekatörerna ligger högre i pris än genomsnittet. Vinnaren i Testfaktas laboratorietest av sekatörer blir Fiskars som har utmärkt skärprestanda och är mycket ergonomisk för många timmar i trädgårdslandet.

Laboratorietest

Så många lingon är det i burken

Rårörda lingon är precis vad namnet antyder – färska lingon som varsamt blandats med socker, utan tillsatser och utan uppvärmning. Men hur står sig butikernas burkar mot den traditionella metoden? Är det verkligen rårörda lingon, eller snarare vanlig sylt? Testfaktas test avslöjar stora skillnader mellan olika fabrikat
Laboratorietest

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.