Exempel på tillsatser som ingår i de analyserade produkterna.
Glukossirap. Trögflytande sockerlösning som framställs ur stärkelse från majs eller vete. Glukossirap är oftast en blandning av sockerarterna glukos och maltos.
Invertsocker. Blandning av lika delar fruktos och glukos.
Glukos (dextros). Den sockerart som snabbast tas upp i kroppen.
Gelatin. Tillsätts för att göra godiset tjockare och segare. Tillverkas av grissvål.
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Tillsätts för att ge godiset en viss konsistens. De analyserade produkterna innehåller pektin, modifierad stärkelse, maltodextrin, glycerol, maltitolsirap och polydextros.
Emulgeringsmedel. Används för att fett och vatten ska kunna blandas.
Surhetsreglerande medel. Reglerar eller ändrar godisets surhet, till exempel citronsyra, ättiksyra och mjölksyra.
Konserveringsmedel. Ska förhindra tillväxt av bakterier, alger och svampar. Natriumdisulfit och Sulfit är exempel på konserveringsmedel i de undersökta godisprodukterna.
Ytbehandlingsmedel. Används för att skydda godiset och göra det blankare på ytan. Exempel på ytbehandlingsmedel är bivax, karnaubavax och vegetabilisk olja.
Färgämnen. I de analyserade produkterna ingår det bland annat följande färgämnen: E101 (Riboflavin), E120 (Karmin), E153 (Vegetabiliskt kol), E150 (Sockerkulör), E131 (Patentblått), E100 (Kurkumin), E141 (Klorofyllkopparkomplex), E160a (Betakaroten), E160e (Betakaroteanal), E150d (Sockerkulör), E140 (Klorofyller), E132 (Inditgotin), E163 (Antocyaner) och E104 (Kinolingult).
Ett av de allra mest använda färgämnena är sockerkulör. Exempel på andra färger som används mycket är karotener, antocyaner och riboflavin. Karmin, ett rött färgämne, utvinns ur en lus som lever i Syd- och Centralamerika.