Kryddor finns med på listan över de tio livsmedel som det fuskas mest med inom EU. Detta bekräftades ytterligare i somras då brittiska forskare kunde avslöja att var fjärde inköpt förpackning med oregano i Storbritannien var utblandad med billiga ingredienser som olivblad eller myrten.
För att ta reda på hur det ser ut i Sverige lät Testfakta samma forskare vid institutet för global matsäkerhet i Belfast undersöka den svenska marknaden. Nio prover av oregano – från både vanliga livsmedelskedjor och olika internetsajter – köptes in och analyserades. Enligt analyserna innehöll alla förpackningar endast äkta vara.
– Det är så klart glädjande. En förklaring kan vara att konsumentmarknaden för kryddor i Sverige till största delen domineras av några få stora aktörer med resurser att kontrollera sina inköp och underleverantörer på ett bra sätt. Kanske ser det annorlunda ut i Storbritannien, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Testfakta har heller inte undersökt den delen av marknaden som vänder sig till storkök och restauranger där inköpsvägar och import kan skilja sig från den som når vanliga konsumenter.
– Skulle man testa all oregano som säljs i Sverige så hittar man säkert problem, säger Louise Nyholm.
Livsmedelsverket storsatsar just nu på att stoppa matfusk där man bland annat utbildar 200 nya inspektörer. Louise Nyholm vill dock inte berätta om kryddor blir ett av de områden man ska undersöka.
– Exakt vad vi ska kontrollera är inget vi går ut i media med. Men kryddor är intressant eftersom det har ett högt kilopris och är relativt enkelt att förfalska.
Testfaktas undersökning visar också att priset på oregano skiljer sig extremt mycket åt. På nätet kan man köpa oregano för cirka 500 kronor kilot. I livsmedelsbutiken kan samma krydda kosta mellan fem och tio gånger så mycket.