Två miljoner drabbade av fuktskador

Två miljoner drabbade av fuktskador

En tredjedel av svenska byggnader är drabbade av fukt och mögel, enligt statistik från Boverket. Men många av skadorna kan undvikas genom att förbättra ventilationen.

Julia Lundin
Julia Lundin Publicerad: 11 Feb, 2012
Läs senare

Problem med fukt och mögel orsakat av vattenskador ökar stadigt. 2011 var 751 000 byggnader och två miljoner privatpersoner drabbade. I snitt rapporterades det in närmare 200 fuktskador om dagen till försäkringsbolagen under 2011.

Störst är problemen i äldre småhus, där skadorna finns inuti konstruktioner, ouppvärmda kryputrymmen och vindar.

– Fuktskador är vanligast i småhus byggda på 60 -och 70-talet. Många konstruktioner är extremt känsliga som till exempel krypgrunder med låg luftomsättning, säger Boverkets fuktexpert Olle Åberg.

Ändrade levnadsvanor ökar också påfrestningarna på husen. En barnfamilj som tvättar och duschar ofta bör se upp.

– Det går nog inte att ändra människors vanor. Men man kan se till att badrummet har bra ventilation, bra tätskikt och fukttåliga material. Dusch och badkar ska placeras så att vattnet inte sprutar ut eller rinner in i fönstersmygen. Badrummet ska också ha bra lufttätning mot andra utrymmen för att undvika att vattenånga exempelvis läcker ut på vinden, säger Olle Åberg.

För att undvika fuktskador är det också viktigt var i huset eller lägenheten du hänger tvätten. Det bästa alternativet är självklart tvättstugans torkskåp. Annars är ställen med bra ventilation och värme med golv som tål vatten bra alternativ. Men att hänga tvätten i ett vardagsrum med trägolv är inte någon bra idé.

Hus som är byggda under de senaste 25 åren har färre skador än de äldre. Isoleringen är bättre och konstruktionen kraftigare. Men det finns undantag.

– De som köper ett nyproducerat hus med enstegstätade regelväggar får vara beredd på att få ett renoveringsobjekt. Om vatten tränger in bakom väggarnas fasadskikt kan det inte dräneras bort, vilket leder till fuktskador. Trots kritik mot konstruktionen produceras fortfarande byggnader med denna teknik.

Nuförtiden är det vanligt att köparna av ett nytt hus eller lägenhet, inte får se vad de betalar för. Försäljning brukar ske innan bygget ens har börjat.

– Var mycket noggrann när du skriver kontraktet! Sätt dig in i konstruktionen för att upptäcka eventuella fel. Det är många som köper hus eller lägenhet utifrån ett koncept som visar sig vara renoveringsobjekt, säger Olle Åberg.

Kök och badrum är de mest drabbade utrymmena. Här sker 26 respektive 30 procent av alla fuktskador. Att bygga en egen spaanläggning eller ett större kök blir alltmer populärt.

– Förr i tiden kom alltid VVS-installatörer och installerade vattenledningar, men nu tror folk att de kan göra det själva utan hjälp. Detta blir inte bra, det ser vi en tydlig tendens på. Om privatpersonerna har utfört installationer på ett icke fackmässigt sätt, så kan de riskera att bli utan ersättning vid en eventuell renovering, säger Peter Bratt, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Det finns en hel del viktiga punkter att tänka på inför ett husköp. Som köpare bör du alltid anlita en besiktningsman, enligt Peter Bratt.

– Undersökningen är mycket viktig för att slippa dyra renoveringar efter bara några år. Väljer man ett renoveringsobjekt och anlitar en entreprenör så ska du kräva ett tydligt försäkringsbevis om det skulle dyka upp några problem.

Råkar du ut för en fuktskada är det viktigt att ha rätt försäkring som täcker renoveringsbeloppet. Om din bostad råkar ut för en fuktskada bör du i första hand kontakta ditt försäkringsbolag och göra en skadeanmälan. Därefter begära att en besiktningsman från bolaget undersöker skadan. Har skadan uppkommit i en bostadsrätt bör styrelsen kontaktas som i sin tur ska anmäla skadan till sin fastighetsförsäkring. Det är viktigt att undersöka om någon byggfirma är inblandad och om de då har ett ansvar och en ansvarsförsäkring som kan täcka skadorna.

Boverket beräknar att de totala kostnaderna för att åtgärda samtliga hus med fuktskador är cirka 100 miljarder kronor.

Fakta

Så undviker du fuktskador

* Se till att badrummet har bra ventilation, bra tätskikt och fukttåliga material och att dusch och badkar placeras så att vattnet inte sprutar utanför.

* Häng tvätten på ställen med bra ventilation och värme samt över golv som är vattentåligt.

* I källare med tvättstuga och torkrum eller badrum och bastu, kan en avfuktare vara till bra hjälp för att hålla nere fuktigheten.

* Anlita en sakkunnig besiktningsman inför ett husköp.

* Undvik också att utföra egna installationer, anlita en försäkrad VVS-installatör.

* Ett hus tekniska livslängd är mellan 40-50 år, medan ett badrums livslängd är 30 år. Är det äldre bör du renovera, för att undvika fuktskador.

* Anlita bara entreprenörer med yrkesbevis.

 

Antal anmälda vattenskador i privatbostäder och fritidshus

2011: 70.254

2010: 78.677

2009: 62.741

2008: 57.575

2007: 61.835

2006: 63.507

2005: 64.864

Källa: Svensk försäkring

Kommenterar till statistik: Statistiken visar antalet vattenskador, vilket senare kan leda till fuktskador i form av mögel. Anmälningarna ökade 2010 på grund av den stränga vinterkylan.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.