
13
Torsk på omega 3 i fiskpinnar Laboratorietest
1953 upptäckte Karl-Evert Flink, produktutvecklare på Findus, djupfrysta ”Fish sticks” under en resa i USA. Han blev övertygad om att den amerikanska succén skulle komma till Sverige och drog blixtsnabbt ihop ett produktionsteam till fabriken i Bjuv, där de första friterade fiskpinnarna
Så mycket smakförstärkare döljer sig i maten Laboratorietest
Smakförstärkaren glutamat och dess eventuella hälsorisker har debatterats under många år. Men myndigheterna har inte funnit stöd för att sätta någon begränsning för hur mycket man kan äta – fram tills nyligen. Förra året gjorde den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa e
Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax Laboratorietest
En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all fisk innehåller det potentiellt hälsofarliga ämnet etoxikin och i över hälften av fallen överskrids gränsvärdet för kött flera gånger.
– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genot
Findus förbjuds använda utan-märkning
Livsmedelsverket utfärdade ett tidigare förbud som Findus överklagade. Men nu fastställer Förvaltningsrätten i Uppsala i huvudsak förbudet, skriver verket. – Livsmedelsverkets syn på ”utan-märkning” har fått ett starkt stöd genom förvaltningsrät
Findus märkning vilseleder
Enligt Livsmedelsverket är det svårt för konsumenterna att veta exakt vad de olika reklamtexterna innebär. Till exempel bedöms märkningen "Utan onödiga tillsatser" som vilseledande eftersom konsumenten inte alltid vet vad onödiga tillsatser är.Vidare skriver Fin
Mikromat ingen vacker syn
Frysdiskarnas färdigrätter kan knappast klassas som gourmeträtter. Deras huvudsyfte är att förenkla tillvaron för den upptagna eller lata konsumenten. Om de sedan smakar okej, får det närmast betraktas som en bonus. Men som bekant bedömer vi inte maten endast med smaken u
Färre tillsatser i färdigmat
Mats Nilssons bok "Den hemlige kocken", som kom kom 2007, ledde till ett stort motstånd mot tillsatser i mat. Efterfrågan sjönk, och därmed också försäljningen. Producenterna var tvungna att agera. Dafgård och Felix har redan minskat tillsatserna, nu hakar även Findus på
Omega 3-halten i laxfilé varierar Laboratorietest
Med tiden har fiskodlarna ersatt mer och mer av det marina, fiskbaserade fodret med foder gjort på vegetabilisk olja från raps och sojabönor. Resultatet: på tio år har halten Omega 3-fettsyror i den odlade laxen halverats. Förklaringen heter ekonomi. Men de
Fakta om testet
Testfakta har låtit analysföretaget Eurofins i Lidköping analysera tio fabrikat av frysta laxfiléer. Samtliga filéer är odlad lax (Salmo Salar) från Norge eller Chile. Följande fabrikat har analyserats:* ICA* Kingfish* Royal Seafood* Trawlic*
Mer panering än fisk i fiskpinnen Laboratorietest
Fiskpinnen är en kär stamgäst vid svenskarnas matbord, vilket också rimmar bra med Livsmedelsverkets rekommendation om tre måltider med fisk i veckan. Men en nackdel med fiskpinnarna är paneringen.– Ur det perspektivet är ju inte fiskpinnar någon br
Mer panering än fisk
Tabell med testresultatFakta om testetFiskpinnar är utan tvekan en av de populäraste maträtterna på de svenska middags
Mer panering än fisk
Fiskpinnar är utan tvekan en av de populäraste maträtterna på de svenska middagsborden, inte minst hos barnfamiljer. Varje år äts det närmare 4.000 ton fiskpinnar i Sverige.Skillnaderna mellan olika sorters fiskpinnar är stor. Både när det gäller pris, hur feta de