
33
Varför vill vi inte dra maten? Laboratorietest
Att gamla farmor går med en ”dramaten” är det ingen som lyfter på ögonbrynen för. Men hos den yngre delen av befolkningen ser vi den sällan. Helt oförtjänt har den fått en lite tråkig pensionärsimage. Att den numera finns i massor av läckra färger och m
Stor variation mellan D-vitamintillskott Laboratorietest
Våra kroppar behöver D-vitamin för att kunna tillgodogöra sig kalcium. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är tio mikrogram (µg) per person och dag. För de över 75 år, personer som inte är ute i solen eller bär heltäckande kläder rekommenderas 20 mikrogram per dag.
Det
Minst rom i testets godaste kaviartub Laboratorietest
Enligt Jordbruksverket äter svenskarna i genomsnitt ett kilo så kallad smörgåskaviar per år. Och även om vissa varumärken är mer välkända än andra finns det mycket att välja på.
Testfakta har testat åtta olika märken av kaviar på tub. Resultatet visar på stora skillnade
Äggbranschen: "Vi har fått ner dioxinhalterna i ekoäggen"
I oktober 2016 presenterade Livsmedelsverket en undersökning som visade att ekologiska ägg innehöll förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Även om halterna fortfarande låg under gränsvärdena, var de runt tre gånger högre än i de konventionella äggen.
– Från pr
Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen Laboratorietest
För den som tröttnat på sönderrepade stekpannor i miljöfarliga material så är kanske en panna i gjutjärn ett mer hållbart alternativ. Testfakta har testat sju olika pannor – tre klassiska gjutjärnspannor, tre med en emaljerad stekyta, och en panna i så kallat lättviktsgjutjärn. Det
Frysta grönsaker lika nyttiga som färska
Råa grönsaker är inte alltid nyttigare än tillagadeLåt inte ketchupbråket förstöra middagen. Visst, den innehåller en del socker. Men ketchup ger också fem gånger så mycket av antioxidanten lykopen som färska tomater. Det beror på att lykopen och andra karotenoi
Mördarfluga på väg till Sverige
Så här års är det många som irriterar sig på bananflugor i köket. Men de flugor vi har i dag är rena rama barnleken jämfört med en ny flugart som forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet förväntar sig nå Sverige inom kort.– De bananflugor vi är vana vid ger sig främs
Lössens julafton är här
Varmt väder, trånga klassrum och många barn som samlas och leker. Skolstarten efter sommaren är lössens högtid. De senaste åren har det varit värre än vanligt, enligt Johan Lindh, parasitolog och forskare vid Uppsala universitet. Varför lössen ökar vet man inte säkert, men det går i
Coop och Willys slutar med ägg från burhöns
Axfoods övriga kedjor Hemköp och PrisXtra tog bort ägg från burhöns redan för flera år sedan och i fjol slutade även Lidl. På Ica går det däremot fortfarande att köpa ägg från burhöns, men kedjan säger till Testfakta att försäljningen har minskat kraftigt
Diskmedlet som räcker längst och rengör bäst Laboratorietest
Frågan dyker upp varje gång det är dags att köpa diskmedel: Är den dyraste och mest kända flaskan verkligen så bra och dryg att det lönar sig att välja den? Eller blir vi bara lurade av reklamen?
För att få svar skickade Testfakta sju oli
Mycket luft och tillsatser i glassen
Trots att glasskonsumtionen minskat i Sverige de senaste åren sätter vi fortfarande i oss över tio liter glass per person och år. Men vad de litrarna innehåller kan variera kraftigt, visar Testfaktas jämförelse av vanlig vaniljglass.Medan det för v
Bästa hjälpen i köket Laboratorietest
Vem vill inte ha bra assistans i köket när släkten kommer på julmiddag? En köksmaskin knådar deg, blandar smet och vispar effektivt. Till flera av produkterna går det även att köpa till köttkvarnar, korvhorn, grönsaksskärare och pastamaskiner.
Så klarar du rötmånaden utan svinn
Så här års svämmar grönsaksavdelningar och torgstånd över av färska och solmogna frukter och grönsaker. En välbehövlig paus från resten av årets smaklösa utbud. Samtidigt går vi nu in i rötmånaden där värme och luftfuktigheten skyndar på förruttnelsen av
Hittade stor mask i ägget
– Jag höll på att laga cheesecake och då knäcker jag äggen i en glasskål för att ta bort strängen som äggulan hänger på. Då såg jag direkt att det var en parasit, säger konsumenten till Foodmonitor.Enligt Stjärnägg som levererat ägget till Hemköp kän
Vanligt med felmärkningar av livsmedel
Mjölk, ägg, fisk, skaldjur, nötter och gluten är exempel på ämnen som kan leda till allergiska reaktioner hos vissa personer. Därför måste sådana ämnen alltid deklareras på livsmedelsförpackningar. Men en stor kontroll av över tusen produkter i Sverige, Nor
Svenskar äter rekordmycket kött
Framför allt ökar konsumtionen av nötkött och fjäderfäkött, uppger
Jordbruksverket. Svenskarna har de senaste åren även ätit mer ägg än
tidigare och intresset för proteinrika dieter som GI och LHCF kan vara
en förklaring till ökningen.
Något som däre
Nu kommer ägg från utehöns
Utehönsen ska ha ständig tillgång till utevistelse under dagtid och rastgården ska vara täckt med växtlighet som hönsen kan gå runt och picka i. För inomhusmiljön gäller samma regler som för frigående höns inomhus.
Kritik mot reklam för GMO-fritt kött
För några dagar sedan gick Livsmedelsverket ut och kritiserade märkningen "GMO-fritt" som City Gross använder sig av på det kött som säljs i kedjans butiker. Det är vilseledande för konsumenterna att ha märkningen "GMO-fritt" eftersom det inte finns något genmodifier
Äggkokaren som är bäst i test Laboratorietest
De flesta äggkokarna på den svenska marknaden fungerar bra. I Testfaktas test av sex olika fabrikat, utfört av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, var det endast en modell som stack ut negativt. Testets dyraste, Wilfas 337.01, hade stora problem med l