Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Uppdragstest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Nio fabrikat av värmeljus i stearin laboratorietestades. Foto: Rikard Kihlström
Tre ljus från tre olika förpackningar av samma fabrikat brann under videoövervakning med timer tills det sista ljuset slocknade. Foto: IPI
För att utvärdera hur mycket ljusen sotade fick de brinna under en glasskiva. Foto: IPI
Flammans höjd mättes efter en viss brinntid. Foto: IPI
Ljusen placerades i en hållare med en linjal i bakgrunden för att mäta lågans höjd. Foto: IPI
Laboratorietest

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 3 Dec, 2024

Vintermörkret är som vackrast upplyst av en massa tända ljus, det bidrar till både mysfaktor och värme. Många miljoner värmeljus tänds varje år i Norden, framför allt kring vinterns storhelger. Att de kallas värmeljus är just tack vare sin förmåga att hålla något varmt, som till exempel en tekanna. I engelskspråkiga länder kallas de ofta tea lights, teljus.

Värmeljus är generellt sett en ganska billig produkt per styck, men prisskillnaderna blir ganska stora i slutändan om man gillar att omge sig av levande ljus. Även kvalitetsmässigt finns det en hel del som skiljer olika tillverkares värmeljus åt, både när det gäller brinntid, lågans storlek och hur stabilt lågan brinner.  

De värmeljus vi köper i affären idag är vanligtvis tillverkade av paraffin, stearin, vegetabiliskt vax eller en blandning av dessa. Paraffin framställs av fossil olja som vid förbränning förstärker växthuseffekten, medan stearinljus tillverkas av biobaserat eller förnybart material som animaliskt eller vegetabiliskt fett. Det animaliska fettet som också kallas talg är ett bra exempel på hur man kan använda animaliska restprodukter.

Samtliga tillverkare uppger att de testade ljusen är tillverkade av animaliskt fett, med undantag av IKEA som har en liten andel vegetabiliskt rapsbaserat innehåll. Samtliga garanterar att ingen palmolja använts.
Även om det står att ljuset är tillverkat av 100 procent stearin så innehåller det ofta några procent paraffin för att ge ljuset bättre brinnegenskaper.

Vilket värmeljus brinner då längst? Och vilket ger mest värde för pengarna? Testfakta har låtit det oberoende laboratoriet IPI i Tyskland testa tolv olika sorters värmeljus av stearin som utgör ett representativt urval av de vanligaste märkena på den nordiska marknaden. Nio av dessa säljs i Sverige.

Brinntiden visar på stora skillnader
Brinntiden mättes på tre värmeljus, slumpvis utvalda ur tre olika förpackningar, som placerade i ett dragfritt rum. Längst brinntid av alla hade värmeljusen från Rusta, där alla tre ljusen brann i över sju timmar, med en snittid på 7 timmar och 16 minuter. Det är en bra bit över utlovad tid på 6 timmar. ICA:s värmeljus presterade också mycket väl och brann i snitt 6 timmar och 49 minuter, liksom Liljeholmens ljus som slocknade efter 6 timmar och 45 minuter. I botten hittar vi IKEA:s ljus som bara brann i 6 timmar och 7 minuter, och Clas Olsson som brann en minut längre, 6 timmar och 8 minuter.

– Brinntiden för ett värmeljus beror inte enbart på dess storlek. Materialet i veken/vaxet samt miljöfaktorer som luftfuktighet, drag och temperatur påverkar också brinntiden säger Michael Maier, testledare på IPI.

Lågan ska inte fladdra
Den vackraste lågan på ett ljus är stor och fast och ryker inte. Höjden på lågorna mättes i ett dragfritt rum och resultatet varierade stort mellan de testade ljusen. Rusta och Clas Ohlson hade de största lågorna på 17 mm. Minst låga hade ljusen från Dollarstore, bara 12 mm.

När ljusen utsattes för drag visade sig ÖoB vara mest motståndskraftigt och klarade blåshastigheter på upp till 1,55 m/s - motsvarande en lätt bris - innan de slocknade. ICA:s ljus var känsligast och blåstes ut redan vid 0,78 m/s. Inget av ljusen i testet sotade, vilket bidrar till en bättre inomhusmiljö.

– De mindre stabila ljusen riskerar att slockna på grund av luftflödet orsakat av en passerande person eller en dörr som stängs säger Michael Maier.

[PDF]

Testet visar att det finns stora skillnader mellan olika värmeljus av stearin. Rustas ljus blir testvinnare och utmärker sig med längst brinntid, stor och stabil låga samt jämn kvalitet, medan Clas Ohlson hamnar i botten med relativt kort brinntid och stor skillnad mellan olika värmeljus, det skiljer nästan en timme i brinntid.  

De billigaste ljusen per styck är Ikeas ljus. När man mäter hur mycket man betalar för brinntid ser det däremot annorlunda ut. Då ger Rustas och Dollarstores ljus mest värde för pengarna, medan Asp-Holmblad är dyrast.

Så genomfördes testet:

Det tyska oberoende laboratoriet IPI i Stuttgart har på uppdrag av Testfakta testat tolv värmeljus av stearin.

Följande värmeljus har testats:

Samtliga marknader:

  • IKEA

  • Rusta

  • Asp-Holmblad

  • Liljeholmen

  • Clas Ohlson

Finska marknaden:

  • Tokmanni Kotikulta

  • Kesko Pirkka

Svenska marknaden:

  • Ica

  • ÖoB Bright

  • Dollarstore Inicio

  • Axfood Fixa

Norska marknaden:

  • Europris Vie Eco

 

Testet omfattade följande parametrar:

Brinntid
Tre värmeljus av varje märke placerades i ett dragfritt rum där brinntiden för varje värmeljus mättes och utvärderades.

Lågstorlek
Tre värmeljus av varje märke placerades framför en linjal och fotograferades efter 5 minuters brinntid. Lågstorlekarna för de tre värmeljusen beräknades och utvärderades utifrån fotografierna.

Lågans stabilitet
En rörlig fläkt flyttades gradvis mot tända värmeljus tills de slocknade av vinddraget, varefter vindhastigheten mättes i det läget med hjälp av en vindmätare.

Sotning
Ett tänt värmeljus placerades i ett stativ med en glasskiva ovanför. Efter 1 minuts förbränning utvärderades sotrester på glaset.

Innehållet i värmeljus

Värmeljus kan tillverkas av en rad olika typer av material.

Stearinljus är gjort av animaliskt eller vegetabiliskt fett, det vill säga rester i form av slaktavfall och fett från olika växtoljor. Växtoljor kan till exempel komma från raps, soja, palm eller solros. Fettet raffineras, det vill säga det smälts ner och renas från orenheter. Genom en kemisk process som kallas för hydrolys bryts fettet ner till fettsyror, bland annat stearinsyra, som används för att tillverka stearin. Animaliska och vegetabiliska fetter är förnybara råvaror och därmed mer miljövänliga alternativ än paraffin.
Även om det står att ljuset är tillverkat av 100 procent stearin så innehåller det ofta några procent paraffin. Tillverkarna uppger att det är för att ge ljuset bättre brinnegenskaper.

Paraffin tillverkas av olja, en fossil produkt som släpper ifrån sig stora mängder koldioxid och bidrar till växthuseffekten. Paraffin bildar gaser och antänder vid lägre temperatur än stearin, något som gör dem något mer brandfarliga. Man bör därför inte ha flera paraffinljus tillsammans, eller i eller nära andra brännbara föremål. Paraffin är ofta ett billigare alternativ än stearin.

Naturvax eller vegetabiliskt vax är ofta gjort av rapsolja som är miljövänligt och förnybart, men kan också bestå av palmolja.

Så ska ljuskoppen sorteras

Värmeljuskoppar av aluminium ska separeras genom att vekeshållaren dras loss från koppen. De ska inte slängas i hushållssoporna eller sorteras som metallförpackningar i den lokala återvinningsstationen, utan kopp och vekeshållare lämnas på återvinningscentralen som metallskrot. Då kan anläggningens stora magneter separera stålet i vekeshållaren från aluminiumet i koppen och varje metall kan smältas ner för sig och återvinnas till nytt stål och nytt aluminium. Värmeljuskoppar av plast ska sorteras som restavfall – alltså i dina hushållssopor, och energi­återvinns, alltså eldas upp.

[Källa: sopor.nu]

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.