Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

För utmattningstestet måste slagytan utstå 500 kraftiga belastningar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Gruppfoto av kombattanterna. Foto: Rickard Kilström
Racketarna svänger fritt i testriggen för att fastställa hanteringsegenskaperna. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer mäter kraften som genereras av pendelrörelsen. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Testledaren förbereder racketen för en mjuk träff. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Racketen monteras på en rigg för att bestämma egenskaperna med hjälp av en robot och olika sensorer. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Mätning av flera slagpunkter bestämmer storleken på sweetspot. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Roboten utsätter racketen för flera stötar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer i greppet mäter vibrationerna. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Laboratorietest

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest
Susann Engqvist / Testfakta Publicerad: 7 Mar, 2022
Läs senare

Testet utfördes av Testfakta och inkluderade åtta racketar från kända märken i prisklass från cirka 1000 – 3000 kronor, tänkta för den medelgode spelaren. Formen är antingen rund eller droppformad. De väger alla 364 - 368 gram och passar därmed även spelare med mindre muskelstyrka.

Laboratoriet som anlitades var Testea Padel på Universitat Politecnica de Valencia i Spanien, världens enda testinstitut för padelracketar.

Robotar och sensorer
Det går att läsa tester av de senaste racketerna överallt. Men inte ens ett proffs kan repetera ett slag på exakt samma sätt otaliga gånger, mäta påverkningsgraden på den inre kärnans egenskaper efter utnötning, eller kraften som behövs för att skada racketens ram.

- Allt detta kan vi göra och simulera i laboratoriemiljö med hjälp av robotteknik, datorer och sensorer, säger Jordi Piedra, grundare och vd på Testea Padel. Som ingenjör kan jag äntligen ta fram vetenskapliga data som jag som professionell padelspelare länge saknat.

Testerna innebar bland annat att racketen placerades på en mekanisk arm där den fick pendla fram och tillbaka medan sensorer mätte slagkraft och vibration. Responsen från sweetspot mättes genom att en boll i kontrollerad fart fick studsa mot racketen. För att testa hållbarhet utsattes racketen bland annat för 500 kraftfulla slag simulerade med tryckluft.

De olika delmomenten har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. I betygsättningen har kontroll (20%), komfort (20%) och slagkraft (20%) viktats lika högt för att passa en mångsidig spelare. Högst vikt i totalbetyget har lagts på kvalitet och uthållighet (40%). Maxbetyg i samtliga kategorier är 10.

[PDF]

Sweetspot i fokus
En viktig detalj i ett padelracket är den så kallade ”sweetspoten”, den punkt på racketen där man får bäst träff med bollen, både när det gäller slagstyrka, precision och komfort. Samtliga racketar i testet har centralt eller lågt placerad sweetspot. En stor, centralt placerad sweetspot gör det generellt enklare att träffa rent, och ger mindre påfrestning på handled och armbåge. En lägre placerad sweetspot ger ofta bättre kontroll för den mer ovana spelaren, men inte lika mycket kraft i slaget.

God tvåa för drygt halva priset
Bäst i test blev Equation WPT från Nox (8,4/10) som kostar ungefär 1800 kronor. Höga poäng på hur lätt det är att kontrollera bollen (stor sweetspot, centralt/lågt placerad) och komforten (lite mjukare kärna) samt den slitstarka ramen och mycket väl bibehållna slagegenskaper efter uthållighetstestet var främsta anledningarna till det höga betyget.
God tvåa blev PR 990 Hybrid Soft från Kuikma, (8,14/10) som kostar lite drygt hälften så mycket. Både kraften i slagen samt hållbarheten är till och med något högre än hos testvinnaren, men när det gäller kontroll och komfort blev poängen lägre.

Komfort kontra hållbarhet
Sämst resultat fick K3 Avant 21 från Bullpadel (7,06/10). Liten sweetspot med hårdare kärna gör bollen svårare att kontrollera och ger mer vibrationer, vilket minskar komforten. Bullpadels racket förändrades också mycket när det gäller slagegenskaperna i uthållighetstestet.
Adidas Greenpadel hamnade också nära jumboplats, (7,23/10) främst på grund av sämre kraft i slagen och låga poäng på hållbarhet i uthållighetstestet. Denna racket fick dock höga poäng på komfort med sin mjukare kärna och låga vikt i förhållande till den totala ytan. Dessutom har Greenpadel en stor, centralt placerad sweetspot vilket ger bra träffsäkerhet och kontroll.

Prova dig fram
Att med säkerhet kunna guida en padelspelare till exakt rätt racket spelmässigt är en svår uppgift. Även om det finns vissa grundförutsättningar att ta hänsyn till beror det väldigt mycket på tycke och smak vilket racket du trivs med. Generellt brukar man till exempel rekommendera runda racketar till nybörjare, men det finns proffs som trivs bäst med den formen också. Bäst är att prova sig fram, låna av varandra och testa.

 

 

Kuriosa: Hur många hål måste ett padelracket ha?

Alla racketar i testet är mer eller mindre perforerade av hål över slagytan. Många tror att dessa behövs för att minska luftmotståndet. Huvudanledningen är däremot att få ner racketens vikt. Proffsspelare som föredrar tyngre racketar för mer kraft i slagen har ofta betydligt färre hål i sina racketar än våra testobjekt. Internationella Padelförbundets regler säger att ett racket måste ha minst ett hål.

 

Klicka här för att läsa vårt test av padelbollar.

 

Padel – ny folksport här för att stanna

Racketsporten padel har formligen exploderat i Sverige de senaste åren. Enligt Svenska Padelförbundet bokade 540 000 olika spelare nära sex miljoner timmar på svenska padelbanor förra året (2021).  

Vad är det då som gör sporten så populär? Några orsaker är troligen att den går att utöva både inom- och utomhus, det är en bra motionsform för många eftersom planen är mindre och racketen lättare än i tennis. Det gör den mindre fysiskt krävande på amatörnivå. Det faktum att man i princip alltid spelar i par gör den till en trevlig umgängessport även när bollsäkerhet och kondition är ojämn hos deltagarna.

Inte så nytt som man kanske kan tro

Det ligger kanske nära till hands att tro att padel är en ny sport, men redan på 60-talet ska mexikanen Enrique Corcuera ha uppfunnit ett spel som liknar det vi idag kallar padel. 

När den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe i slutet av 1960-talet fick prova på detta hos sin vän Enrique i Mexico fattade han sådant tycke för spelet att han vid hemkomst till Spanien lät bygga två privata banor i Marbella. padel blev populärt hos de rika och berömda och spred sig därefter vidare till övriga världen. 1974 fastställdes de regler vi spelar efter idag.

Till Sverige kom padel genom Thommy Andersson som redan 1998 lät bygga den första banan i tätorten Grevie strax utanför Båstad. Svenskarnas intresse för sporten var relativt ljummen till en början och inte mycket hände på ungefär 20 år, sedan formligen exploderade intresset överallt samtidigt. De senaste tre åren har antalet banor i Sverige gått från 1800 (2019) till 3500 (2021). 

Padel finns i 78 länder och har över 12 miljoner aktiva spelare.

 

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av padel-racketar.
Alla tester har utförts av det oberoende spanska laboratoriet Testea Padel vid Universitat Politechnica de Valencia.

Följande åtta racketar testades:

  1. Adidas Greenpadel
  2. NOX-ekvation WPT
  3. Dunlop Aero Star
  4. Wilson Pro Staff Elite
  5. HEAD Alpha Motion
  6. Bullpadel K3 Avant 21
  7. Kuikma Hybrid 990 Soft
  8. Babolat Counter Veron

Urvalskriteriet var runda eller drop-formade racketar för medelbra motionsspelare från de större varumärkena på den nordiska marknaden. De olika testexemplaren införskaffades under december månad 2021.

Laboratorietestet omfattar följande delmoment:

A. Hanterbarheta
B. Slagkänsla i sweetspoten (hårdhet)
C. Vibrationer
D. Sweetspotens egenskaper
E. Studsegenskaper i sweetspoten
F. Slagkraft
G. Utmattning av slagytan
H. Ramens tålighet
I. Slagytans tålighet

A. Hanterbarhet
Racketens förmåga att manövreras med mer eller mindre svårighet (känslan av tyngd eller lätthet hos ett racket i rörelse). Manövrerbarheten är en av de viktigaste aspekterna för en nybörjare eller medelbra spelare och i allmänhet för spelare som har begränsad muskelstyrka.
Racketen monteras på en mekanisk arm och får svänga fritt som en pendel. En sensor mäter kraften som racketens pendelrörelse genererar i olika riktningar. Ju högre kraft desto svårare att manövrera racketen.

Sensors measure the force generated by the pendulum motion. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer mäter kraften som genereras av pendelrörelsen. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

B. Slagkänsla i sweetspoten (hårdhet)
Den respons (känsla) som racketen förmedlar till spelarens hand när bollen träffar i sweetspoten. Ju hårdare racket desto mer respons av slaget till spelaren.
Racketen monteras på en testrigg med sensorer på greppet som mäter vibrationerna som genereras när bollen träffar sweetspoten.

The robot exposes the racket to multiple impacts. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Roboten utsätter racketen för flera stötar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

C. Vibrationer
Vibrationerna som racketen genererar när bollen träffar olika punkter på slagytan längs racketens huvudaxel (i och utanför sweetspoten). Ju mer vibrationer desto mer påfrestning på spelarens armbåge.
Racketen monteras på en testrigg med sensorer på greppet som mäter vibrationerna som genereras när roboten träffar 90 olika ställen på slagytan, både i och utanför sweetspoten.

Sensors in the grip measure the vibrations. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Sensorer i greppet mäter vibrationerna. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

D. Sweetspotens egenskaper
Sweetspot är det området på rackets slagyta som ger minst vibrationer och optimalt resultat i tillslaget. Laboratoriet mäter homogeniteten, placeringen och storleken på sweetspoten. En större sweetspot är mer förlåtande för spelare som inte alltid träffar bollen optimalt. För mer avancerade spelare är storleken på sweetspoten mindre viktig.

The racket is mounted on a rig to determine the characteristics with the help of a robot and various sensors. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Racketen monteras på en rigg för att bestämma egenskaperna med hjälp av en robot och olika sensorer. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

E. Studsegenskaper i sweetspoten
Hastigheten med vilken bollen kommer ut efter ett mjukt slag mot padelracketens sweetspot. Ett mera studsigt racket gör det svårare att kontrollera bollen, speciellt för mindre avancerade spelare.
För att testa detta monteras racketen och bollen på tippbara riggar. Racketens sweetspot möter bollen i en given hastighet. Vinkeln på den studsande bollen (bollriggen) mäts. Ju högre vinkel desto studsigare racket.

The test simulates the ball rebound after a soft hit against the sweetspot. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Testet simulerar bollens retur efter ett mjukt slag mot sweetspot. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

F. Slagkraft
Den bollhastighet som racketen genererar vid ett hårdare tillslag. Slagkraft är en kombination av rackets hårdhet och sweetspotens placering och egenskaper.
En högre slagkraft hjälper mer avancerade spelare att få bättre kraft i aggressiva slag (smash) men hjälper även mindre avancerade eller svagare spelare att få mer kraft i grundslagen.
För att testa detta monteras racketen och bollen på tippbara riggar. Racketen möter bollen i en högre hastighet. Vinkeln på den studsande bollen (bollriggen) mäts. Ju högre vinkel desto mer slagkraft ger racket.

Test rig for the measurement of the striking force. Photo: Testea
Testrigg för mätning av slagkraften. Foto: Testea

G. Utmattning av slagytan
Laboratoriet utsätter slagytan för 500 tryck i centrum av sweetspoten och mäter skillnader i racketens egenskaper före och efter utmattning. Rackets egenskaper registreras i form av vibrationer i olika träffpunkter. Vissa racket blir hårdare och andra mjukare efter utmattningstestet. Optimalt är att racketen behåller sina ursprungliga egenskaper och vare sig blir mjukare eller hårdare. Gränsen för godkänt går vid 20 procents absolut förändring.

The face is exposed to 500 impacts with increased pressure. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
För utmattningstestet måste slagytan utstå 500 kraftiga belastningar. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

H. Ramens tålighet
Ramen på ett padelracket bör vara tålig och kunna stå emot träffar i glasväggen eller sidogallret. Laboratoriet utsätter ramen för kraften från en rundad stålkropp på 2,4 kg som släpps från en höjd på 60 till 110 cm.

The steel weight hits the frame. Photo: Microfilm / Antonio H. Calatayud
Stålvikten träffar ramen. Foto: Microfilm / Antonio H. Calatayud

I. Slagytans tålighet
Slagytan på ett padelracket bör vara tålig och kunna stå emot hårda bollträffar. Laboratoriet utsätter slagytan för kraften från en rundad stålkropp på 2,4 kg som släpps från en höjd på 60 till 110 cm.

The striking surface is exposed to accelerated hits with the steel weight. Photo: Testea
Slagytan utsätts för accelererade träffar med stålvikten. Foto: Testea

Sammanställning av testresultaten

Resultaten från de olika delmomenten betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet.

KONTROLL (A, D och E) 20%
Hur enkelt racketen är att hantera, manövrera och vilken kontroll det ger på tillslag och bollbana.

KOMFORT (A och C) 20%
Vilken påfrestning racketen ger på handled och armbåge genom vibrationer och tyngd.

SLAGKRAFT (F) 20%
Den bollhastigheten som racketen genererar.

KVALITET OCH UTHÅLLIGHET (G, H och I) 40%
Hur tåligt och uthålligt racketens egenskaper är.

Slagkänsla (B) har inte räknats in i totalbetyget eftersom detta är mer en beskrivande parameter av racketens hårdhet eller mjukhet.

Viktningen ger kontroll, komfort och slagkraft lika stor betydelse och passar en mångsidig spelare. Det finns givetvis olika spelartyper och önskemål om racketens egenskaper.

 

 

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.