Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Dammsugarna i testet Foto: Rickard Kilström
Tussar av fibrer sprids ut på ett textilmaterial Foto: SLG
Fibrerna sugs upp i ett förutbestämt mönster Foto: SLG
Uppsugningsförmåga av större partiklar på hårt golv testas Foto: SLG
Damm fördelas på en specifik yta inför testet Foto: SLG
Laboratorietest

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 17 Jul, 2023
Läs senare

Köpet av en ny dammsugare kan vara lite av ett lotteri. Tillverkarnas reklam målar upp scener där en person graciöst styr maskinen över ett skinande golv i ett hem som knappast ser ut att behöva städas. Motsvarande bild från de flesta vanliga hem är inte lika idyllisk, i synnerhet inte hos barnfamiljer där många kroppar är i rörelse. Där utmanas dammsugaren av matrester längst in under köksbordet och gruskorn som ligger väl inbäddade i dörrmattan.

Testfakta har testat sju olika dammsugare i prisklassen 2500 till 4000 kronor. Samtliga är av traditionell modell med elsladd och påse. Testet har utförts vid det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizerierungs Gmbh i Tyskland.

[PDF]

Förutom att testa uppsugningsförmågan kontrollerades även ljudnivå, hanterbarhet och partikelutsläpp. När det gäller just partikelutsläppen är nivån genomgående väldigt god.

– Hos fyra av de testade dammsugarna är partikelnivån så pass låg att de skulle kunna användas som luftrenare. Om det inte vore för den stora strömförbrukningen som det också medför, förklarar Albrecht Liskowsky som är testledare på laboratoriet strax söder om Leipzig.Även om Miele och Nilfisk presterade sämst i den här delen av testet ser Albrecht Liskowsky ingen fara i nivåerna.
– Vi har samlat data från tester av dammsugare de senaste fem åren. Även de två som fick sämsta resultaten ligger över medel i jämförelse, säger han.

När det gäller uppsugning av damm använder laboratoriet ett finfördelat damm som sprids ut över testunderlaget. Därefter pressas dammet ned i underlaget med en tung rulle som dras fram och tillbaka 20 gånger innan dammsugaren kommer fram. Under testet dras dammsugaren framåt och bakåt en gång. Dammet som finns kvar på ytan plockas upp och vägs. Utfallet i momentet varierar beroende på om det är damm, riskorn eller linser som strös över golvet. Underlaget, om det är ett hårt golv eller en matta, påverkar också utfallet.
Testvinnaren Bosch var exempelvis en av de som presterades sämst när dammet skulle sugas upp från ett hårt golv. I den delen var Miele en vinnare. På samma hårda golv blev däremot Bosch vinnare när det gällde att få upp riskorn och linser. Bäst på att suga upp damm från en matta blev Electrolux som i stället presterade sämre när det gällde ris och linser.

– Testet visar att det är väldigt svårt att konstruera ett dammsugarmunstycke som klarar alla delar perfekt. I vissa tester ser vi varumärken som inte lägger så mycket resurser på detta och köper in munstycken och slang från den billigaste tillverkaren de hittar i Kina. Då blir också resultaten därefter, förklarar Albrecht Liskovsky.

I vårt test har vi använt det originalmunstycke som följer med dammsugaren. Däremot levererades flera av dammsugarna med olika separata munstycken. Så, i valet av en ny dammsugare är det värt att ta en extra titt på tillbehören så de kompletterar just dina behov.

Fakta om testet

Testfaktas test av traditionella golvdammsugare, med sladd och påse, har utförts av det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i tyska Hartmannsdorf.

Följande dammsugare har testats:

  • Bosch BGB7X420/25
  • Miele SGDF5
  • Philips FC8787/09
  • OBH Nordica VO6136NA
  • Electrolux PD91-8SSM
  • Point pro series PRO73BL
  • Nilfisk Select Performance Comfort

Urvalet omfattar dammsugare på den nordiska marknaden med ett ordinarie konsumentpris på 2 500 till 4 000 kronor.

Laboratorietestet baseras på den internationella standarden IEC 62885-2 för dammsugare och omfattar följande delmoment:

A.    Uppsugningsförmåga damm på hårt golv
B.    Uppsugningsförmåga större partiklar som linser eller ris på hårt golv
C.     Uppsugningsförmåga damm på matta
D.    Uppsugningsförmåga längre fibrer och hår på textilier
E.     Uppsugningsförmåga längs väggar
F.     Ljudnivå
G.    Partikelutsläpp
H.    Hanterbarhet vid dammsugning
I.      Hanterbarhet byta påse
J.      Hanterbarhet förvaring
Samtliga uppsugningsmoment genomfördes vid maximal effekt.

A.    Uppsugningsförmåga damm på hårt golv
En bestämd mängd damm fördelades på en specifik yta. Dammsugaren suger upp dammet med standardmunstycke i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Andelen damm som sugs upp bestäms genom att väga det kvarvarande dammet på ytan. Resultatet redovisas som procent uppsuget damm.

B.    Uppsugningsförmåga större partiklar hårt golv
Ett bestämt antal linser fördelas på en specifik yta. Dammsugaren suger upp partiklarna med standardmunstycke i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Antalet partiklar som sugs upp räknas och redovisas som procent uppsugna partiklar.

C.     Uppsugningsförmåga damm på matta
En bestämd mängd damm fördelas på en specifik yta. Dammsugaren suger upp dammet med standardmunstycke i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Andelen damm som sugs upp bestäms genom att väga det kvarvarande dammet på mattan. Resultatet redovisas som procent uppsuget damm.

D.    Uppsugningsförmåga längre fibrer och hår på textilier
Tussar av fibrer (hår och trådar) sprids ut på en specifik yta av ett grövre textilmaterial. Dammsugarens möbelmunstycke förs fram och tillbaka över hela ytan i ett förutbestämt mönster tills alla fibrer är uppsugna. Därefter rengörs munstycket från fibrer. Tiden det tar att suga upp alla fibrer och rengöra munstycket mäts.

E.     Uppsugningsförmåga längs väggar på matta
En bestämd mängd damm fördelas på en matta längs en vägg och ett hörn. Dammsugaren med standardmunstycke körs i en framåtriktad rörelse, längs med väggen fram till hörnet.  Avståndet från väggen (sidan, hörnet och framkanten) där dammsugaren inte kommer åt att suga upp dammet mäts.

F.     Ljudnivå
Dammsugaren placeras på ett hårt golv i ett så kallat efterklangsrum, avsett för mätning av ljudeffektnivå. Mätningen görs vid maximal effekt.

G.    Partikelutsläpp
Antal partiklar som dammsugarens filter inte fångar upp mäts.

H.    Hanterbarhet vid dammsugning
Här bedöms kraften som krävs för att föra munstycket fram och tillbaka på hårt golv och matta vid maximal sugeffekt, samt hur enkelt det är att manövrera munstycket och att komma under lägre möbler.

I.      Hanterbarhet byta påse
Här bedöms hur enkelt och hygieniskt det är att byta dammsugarpåse.

J.      Hanterbarhet förvaring
Här bedöms hur mycket plats dammsugaren tar upp vid förvaring, sladdens upprullningsfunktion och förvaring av munstycken på eller i dammsugaren.

Tolkning och betygsättning
Resultaten från testet tolkas och betygsätts i samråd med laboratoriet. Betygen för de olika delmomenten har vägts samman till ett totalbetyg med följande vikt:

Uppsugningsförmåga (A, B, C, D, E): 60%

Ljudnivå (F): 15%

Partikelutsläpp (G): 10%

Hanterbarhet (H, I, J): 15%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.