Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Dammsugarna i testet Foto: Rickard Kilström
Tussar av fibrer sprids ut på ett textilmaterial Foto: SLG
Fibrerna sugs upp i ett förutbestämt mönster Foto: SLG
Uppsugningsförmåga av större partiklar på hårt golv testas Foto: SLG
Damm fördelas på en specifik yta inför testet Foto: SLG
Laboratorietest

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 17 Jul, 2023
Läs senare

Köpet av en ny dammsugare kan vara lite av ett lotteri. Tillverkarnas reklam målar upp scener där en person graciöst styr maskinen över ett skinande golv i ett hem som knappast ser ut att behöva städas. Motsvarande bild från de flesta vanliga hem är inte lika idyllisk, i synnerhet inte hos barnfamiljer där många kroppar är i rörelse. Där utmanas dammsugaren av matrester längst in under köksbordet och gruskorn som ligger väl inbäddade i dörrmattan.

Testfakta har testat sju olika dammsugare i prisklassen 2500 till 4000 kronor. Samtliga är av traditionell modell med elsladd och påse. Testet har utförts vid det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizerierungs Gmbh i Tyskland.

[PDF]

Förutom att testa uppsugningsförmågan kontrollerades även ljudnivå, hanterbarhet och partikelutsläpp. När det gäller just partikelutsläppen är nivån genomgående väldigt god.

– Hos fyra av de testade dammsugarna är partikelnivån så pass låg att de skulle kunna användas som luftrenare. Om det inte vore för den stora strömförbrukningen som det också medför, förklarar Albrecht Liskowsky som är testledare på laboratoriet strax söder om Leipzig.Även om Miele och Nilfisk presterade sämst i den här delen av testet ser Albrecht Liskowsky ingen fara i nivåerna.
– Vi har samlat data från tester av dammsugare de senaste fem åren. Även de två som fick sämsta resultaten ligger över medel i jämförelse, säger han.

När det gäller uppsugning av damm använder laboratoriet ett finfördelat damm som sprids ut över testunderlaget. Därefter pressas dammet ned i underlaget med en tung rulle som dras fram och tillbaka 20 gånger innan dammsugaren kommer fram. Under testet dras dammsugaren framåt och bakåt en gång. Dammet som finns kvar på ytan plockas upp och vägs. Utfallet i momentet varierar beroende på om det är damm, riskorn eller linser som strös över golvet. Underlaget, om det är ett hårt golv eller en matta, påverkar också utfallet.
Testvinnaren Bosch var exempelvis en av de som presterades sämst när dammet skulle sugas upp från ett hårt golv. I den delen var Miele en vinnare. På samma hårda golv blev däremot Bosch vinnare när det gällde att få upp riskorn och linser. Bäst på att suga upp damm från en matta blev Electrolux som i stället presterade sämre när det gällde ris och linser.

– Testet visar att det är väldigt svårt att konstruera ett dammsugarmunstycke som klarar alla delar perfekt. I vissa tester ser vi varumärken som inte lägger så mycket resurser på detta och köper in munstycken och slang från den billigaste tillverkaren de hittar i Kina. Då blir också resultaten därefter, förklarar Albrecht Liskovsky.

I vårt test har vi använt det originalmunstycke som följer med dammsugaren. Däremot levererades flera av dammsugarna med olika separata munstycken. Så, i valet av en ny dammsugare är det värt att ta en extra titt på tillbehören så de kompletterar just dina behov.

Fakta om testet

Testfaktas test av traditionella golvdammsugare, med sladd och påse, har utförts av det ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i tyska Hartmannsdorf.

Följande dammsugare har testats:

  • Bosch BGB7X420/25
  • Miele SGDF5
  • Philips FC8787/09
  • OBH Nordica VO6136NA
  • Electrolux PD91-8SSM
  • Point pro series PRO73BL
  • Nilfisk Select Performance Comfort

Urvalet omfattar dammsugare på den nordiska marknaden med ett ordinarie konsumentpris på 2 500 till 4 000 kronor.

Laboratorietestet baseras på den internationella standarden IEC 62885-2 för dammsugare och omfattar följande delmoment:

A.    Uppsugningsförmåga damm på hårt golv
B.    Uppsugningsförmåga större partiklar som linser eller ris på hårt golv
C.     Uppsugningsförmåga damm på matta
D.    Uppsugningsförmåga längre fibrer och hår på textilier
E.     Uppsugningsförmåga längs väggar
F.     Ljudnivå
G.    Partikelutsläpp
H.    Hanterbarhet vid dammsugning
I.      Hanterbarhet byta påse
J.      Hanterbarhet förvaring
Samtliga uppsugningsmoment genomfördes vid maximal effekt.

A.    Uppsugningsförmåga damm på hårt golv
En bestämd mängd damm fördelades på en specifik yta. Dammsugaren suger upp dammet med standardmunstycke i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Andelen damm som sugs upp bestäms genom att väga det kvarvarande dammet på ytan. Resultatet redovisas som procent uppsuget damm.

B.    Uppsugningsförmåga större partiklar hårt golv
Ett bestämt antal linser fördelas på en specifik yta. Dammsugaren suger upp partiklarna med standardmunstycke i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Antalet partiklar som sugs upp räknas och redovisas som procent uppsugna partiklar.

C.     Uppsugningsförmåga damm på matta
En bestämd mängd damm fördelas på en specifik yta. Dammsugaren suger upp dammet med standardmunstycke i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Andelen damm som sugs upp bestäms genom att väga det kvarvarande dammet på mattan. Resultatet redovisas som procent uppsuget damm.

D.    Uppsugningsförmåga längre fibrer och hår på textilier
Tussar av fibrer (hår och trådar) sprids ut på en specifik yta av ett grövre textilmaterial. Dammsugarens möbelmunstycke förs fram och tillbaka över hela ytan i ett förutbestämt mönster tills alla fibrer är uppsugna. Därefter rengörs munstycket från fibrer. Tiden det tar att suga upp alla fibrer och rengöra munstycket mäts.

E.     Uppsugningsförmåga längs väggar på matta
En bestämd mängd damm fördelas på en matta längs en vägg och ett hörn. Dammsugaren med standardmunstycke körs i en framåtriktad rörelse, längs med väggen fram till hörnet.  Avståndet från väggen (sidan, hörnet och framkanten) där dammsugaren inte kommer åt att suga upp dammet mäts.

F.     Ljudnivå
Dammsugaren placeras på ett hårt golv i ett så kallat efterklangsrum, avsett för mätning av ljudeffektnivå. Mätningen görs vid maximal effekt.

G.    Partikelutsläpp
Antal partiklar som dammsugarens filter inte fångar upp mäts.

H.    Hanterbarhet vid dammsugning
Här bedöms kraften som krävs för att föra munstycket fram och tillbaka på hårt golv och matta vid maximal sugeffekt, samt hur enkelt det är att manövrera munstycket och att komma under lägre möbler.

I.      Hanterbarhet byta påse
Här bedöms hur enkelt och hygieniskt det är att byta dammsugarpåse.

J.      Hanterbarhet förvaring
Här bedöms hur mycket plats dammsugaren tar upp vid förvaring, sladdens upprullningsfunktion och förvaring av munstycken på eller i dammsugaren.

Tolkning och betygsättning
Resultaten från testet tolkas och betygsätts i samråd med laboratoriet. Betygen för de olika delmomenten har vägts samman till ett totalbetyg med följande vikt:

Uppsugningsförmåga (A, B, C, D, E): 60%

Ljudnivå (F): 15%

Partikelutsläpp (G): 10%

Hanterbarhet (H, I, J): 15%

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence 700W. Testet har utförts av SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i tyska Hartmannsdorf och följer Testfaktas standardprotokoll för test och bedömning av dammsugare. Dammsugaren från Rusta presterar genomgående bra i testet och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Läs mer om testet av Rustas dammsugare Silence 700W

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.