Rusta dammsugare Silence 700W

Rusta dammsugare Silence 700W

Rusta dammsugare Silence 700W
Rusta dammsugare Silence 700W
1. Fibrer appliceras på grövre textilmaterial inför test. Foto: SLG
1. Fibrer appliceras på grövre textilmaterial inför test. Foto: SLG
2. Uppsugningsförmågan av fibrer testas. Foto: SLG
2. Uppsugningsförmågan av fibrer testas. Foto: SLG
3. Test av uppsugningsförmågan av damm på matta. Foto: SLG
3. Test av uppsugningsförmågan av damm på matta. Foto: SLG
4. Uppsugningsförmågan på större partiklar (linser) testas. Foto: SLG
4. Uppsugningsförmågan på större partiklar (linser) testas. Foto: SLG
5. Mattan prepareras med en bestämd mängd damm inför test. Foto: SLG
5. Mattan prepareras med en bestämd mängd damm inför test. Foto: SLG
Laboratorietest

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 14 Jul, 2023
Läs senare

Kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning är högt ställda. Dammsugarna genomgår ett standardiserat testupplägg som omfattar dammupptagning på olika underlag, rörelsemotstånd vid dammsugning på full effekt, hanterbarhet och förvaring.

För att uppfylla kriterierna för kvalitetsmärkningen krävs att dammsugaren presterar genomgående bra och inte underpresterar i något väsentligt testmoment. Kvalitetsstämpeln Verified Quality & Performance garanterar därigenom att produkten håller en genomgående hög kvalitet.

För att få en uppfattning om Rusta dammsugare Silence relativa kvalitet och prestanda har den testats och jämförts det med två jämförbara dammsugare:

  • Miele SGDF5

  • Nilfisk Select Performance Comfort

[PDF]

Laboratorietestet av dammsugarna har utförts av det oberoende och ackrediterade laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i tyska Hartmannsdorf. Laboratorietestet baseras på den internationella standarden IEC 62885-2 för dammsugare och omfattade följande delmoment:

A. Uppsugningsförmåga damm på hårt golv

B. Uppsugningsförmåga större partiklar som ris och brödsmulor på hårt golv

C. Uppsugningsförmåga damm på matta

D. Uppsugningsförmåga längre fibrer och hår på textilier

E. Uppsugningsförmåga längs väggar

F. Ljudnivå

G. Partikelutsläpp

H. Hanterbarhet vid dammsugning

I. Hanterbarhet byta påse

J. Hanterbarhet förvaring

Samtliga uppsugningsmoment genomfördes vid maximal effekt.

A. Uppsugningsförmåga damm på hårt golv
En bestämd mängd damm fördelades på en specifik yta. Dammsugaren fick suga upp dammet med standardmunstycket i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Andelen damm som sögs upp bestämdes genom att väga det kvarvarande dammet på ytan. Resultatet redovisas som procent uppsuget damm.

B. Uppsugningsförmåga större partiklar hårt golv
Ett bestämt antal linser fördelades på en specifik yta. Dammsugaren fick suga upp partiklarna med standardmunstycket i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Antalet partiklar som sögs upp räknades och redovisas som procent uppsugna partiklar.

C. Uppsugningsförmåga damm på matta
En bestämd mängd damm fördelades på en specifik yta. Dammsugaren fick suga upp dammet med standardmunstycket i en framåtriktad och bakåtriktad rörelse. Andelen damm som sögs upp bestämdes genom att väga det kvarvarande dammet på mattan. Resultatet redovisas som procent uppsuget damm.

D. Uppsugningsförmåga längre fibrer och hår på textilier
Tussar av fibrer (hår och trådar) spreds ut på en specifik yta av ett grövre textilmaterial. Dammsugarens möbelmunstycke fördes fram och tillbaka över hela ytan i ett förutbestämt mönster tills att alla fibrer var uppsugna. Därefter rengjordes munstycket från fibrer. Tiden det tog att suga upp alla fibrer och rengöra munstycket mättes.

E. Uppsugningsförmåga längs väggar på matta
En bestämd mängd damm fördelades på en matta längs en vägg och ett hörn. Dammsugaren med standardmunstycket körs i en framåtriktad rörelse, längs med väggen fram till hörnet.  Avståndet från väggen (sidan, hörnet och framkanten) där dammsugaren inte kom åt att suga upp dammet mättes.

F. Ljudnivå
Dammsugaren placerades på ett hårt golv i ett så kallat efterklangsrum, avsett för mätning av ljudeffektnivå. Mätningen görs vid maximal effekt.

G. Partikelutsläpp
Antal partiklar som dammsugarens filter inte fångade upp mättes.

H. Hanterbarhet vid dammsugning
Här bedömdes kraften som krävdes för att föra munstycket fram och tillbaka på hårt golv och matta vid maximal sugeffekt, samt hur enkelt det var att manövrera munstycket och att komma under lägre möbler.

I. Hanterbarhet byta påse
Här bedömdes hur enkelt och hygieniskt det var att byta dammsugarpåse.

J. Hanterbarhet förvaring
Här bedömdes hur mycket plats dammsugaren tar upp vid förvaring, sladdens upprullningsfunktion och förvaring av munstycken på eller i dammsugaren.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från testet har tolkats och betygsatts i samråd med laboratoriet. Betygen för de olika delmomenten har vägts samman till ett totalbetyg med följande vikt:

Uppsugningsförmåga (A, B, C, D, E): 60%

Ljudnivå (F): 15%

Partikelutsläpp (G): 10%

Hanterbarhet (H, I, J): 15%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.