Alkomätare ger grönt ljus trots rattfylla

Alkomätare ger grönt ljus trots rattfylla

Den som tänkt förlita sig på sin alkomätare inför hemresan bör vara försiktig, visar Testfaktas test.
Den som tänkt förlita sig på sin alkomätare inför hemresan efter midsommarfirandet bör vara försiktig, visar Testfaktas test. Foto: ANNA SIGGE
Alkomätarnas precision mäts tio gånger i sträck.
Alkomätarnas precision mäts tio gånger i sträck.
Det är den djupa lungluften, längst ned i lungorna som ska mätas. Men det klarar få av mätarna av, visar MHF:s test.
Det är den djupa lungluften, längst ned i lungorna som ska mätas. Men det klarar få av mätarna av, visar MHF:s test.
Laboratorietest

Har du tänkt skaffa en alkomätare inför midsommar? Då bör du läsa Testfaktas test först. Hela åtta av tretton produkter riskerar att ge bilföraren grönt ljus trots att hon eller han är för onykter för att köra.  

Laboratorietest
MARTIN HANSSON, KRISTINA VON DOLWITZ Published: 17 Jun, 2017

Midsommarhelgen är en av de mest trafikintensiva helgerna under året. Men också den helg då det konsumeras mest alkohol.

Den som tänkt förlita sig på sin alkomätare inför hemresan bör vara försiktig, visar Testfaktas test. Hela åtta av tretton undersökta produkter är inte tillräckligt tillförlitliga och flera är direkt missvisande.

– Det är förvånansvärt att det fortfarande finns så mycket skräp på marknaden, säger Tomas Jonsson, VD på Motorförarnas Helnykterhetsförbunds (MHF) testlaboratorium som utfört testet på uppdrag av Testfakta.

[PDF] 

Det är framförallt billiga produkter inköpta från olika webbutiker som inte går att lita på. Men även Mekonomens mätare Carwise AL2500 Elite visar helt fel värden. Vid 0,2 promille, som är gränsen för rattfylleri, indikerade mätaren alkohol vid endast ett av tio prov.

– Jag tycker det är direkt oansvarigt att en seriös aktör som Mekonomen säljer en sådan här produkt. Deras målgrupp är ju verkligen bilförare, säger Tomas Jonsson.

När Testfakta kontaktar Mekonomen uppger företaget att man precis plockat bort produkten ur sortimentet på grund av brister i kvaliteten.

– Bristerna bekräftas nu av ert test. Vi ser allvarligt på detta och välkomnar självklart de kunder som köpt Carwise AL2500 Elite att lämna tillbaka produkten till någon av våra butiker och få pengarna tillbaka, säger Gabriella Granholm, kommunikationsansvarig på Mekonomen.

I testet tittar man dels på hur bra alkomätarna är på att mäta rätt vid upprepade tillfällen. Och dels hur bra de är på att mäta den så kallade djupa lungluften – den luften som verkligen motsvarar alkoholhalten i blodet.

– Det är svårt att veta hur mycket man ska ta i när man blåser och därför är det viktigt att mätaren känner av att det är rätt luft som mäts. Det är inte så intressant att mäta alkoholhalten i rummet eller i munhålan, säger Tomas Jonsson.

Åtta av produkterna i testet tar inte provet på den djupa lungluften och de mätvärden man får fram går helt enkelt inte att lita på.

Förutom Mekonomens mätare upprörs Tomas Jonsson extra mycket över CDON:s produkt med namnet ”Professionell polisalkoholmätare”.

– Att kalla en produkt så när den inte fungerar alls är helt förkastligt. Man lurar konsumenter att begå brott och utsätter medtrafikanter för fara, säger han.

CDON:s mätare, liksom ett par andra produkter i testet, anger dock en högre alkoholhalt än som egentligen var fallet. Men det betyder inte att man kan lita på dem, enligt Tomas Jonsson.

– Det visar bara att mätaren saknar precision och nästa gång kanske den anger fel åt andra hållet. Dessutom mäter dessa mätare ändå inte på den djupa lungluften, säger han.

Får man då sälja alkoholmätare som inte mäter rätt. Ja, i dagsläget finns inga lagstadgade krav för mätare som säljs till privatpersoner – något Tomas Jonsson anser är helt fel.

– Någon myndighet borde ta ansvar för produkten. Det handlar ju om att rädda människoliv, säger han. 

Fakta om testet

Motormännens Helnykterhetsförbund, MHF:s testlab har på Testfaktas uppdrag testat 13 alkoholmätare inköpta i butiker och webbutiker. Testet är utfört mot delar av de båda branschstandarderna SS-EN 16280:2012 (alkomätare för privat bruk) och SS-EN 15964:2011 (alkomätare för polis och företag). 

Följande saker har testats:

Mätprecision och repeterbarhet

10 nyktra blås varvades med 10 blås där alkoholkoncentrationen i luften motsvarade 0,2 promille (0,1 mg/liter luft). Laboratoriet kontrollerade hur mycket mätvärdena varierar mellan olika prov.

Djup lungluft

Mängden luft som blåsts in i mätaren när provet tas mäts. För ett tillförlitligt resultat bör provet inte tas förrän efter minst 1,2 liter luft.

Rätt kalibrering

Laboratoriet kontrollerar så att tillverkaren ställt in mätaren rätt.

Kontaminering

Laboratoriet kontrollerar om nyktra blås smittas av tidigare onyktra blås. Det vill säga att alkohol från tidigare mätningar ligger kvar och ger utslag fast de inte ska det.

Hanterbarhet

En bedömning gjordes av hur användarvänlig produkten är. Mätaren ska helst ge tydliga instruktioner om när man ska ta provet och tydligt ange analystid och provresultat.

Brister i produkten

Till exempel om viktig information om kalibrering saknas. Eller om mätaren saknar munstycke eller andra delar som behövs för trovärdiga resultat. 

 

Fakta

Tänk på detta när du köper och använder en alkomätare

* Köp en alkomätare som är märkt med någon av branschstandarderna SS-EN 16280:2012 eller SS-EN 15964:2011. Då är chansen större att du får en bra mätare.
* Se till att du köper en mätare där det ingår en första kalibrering så att du vet att den är rätt inställd när du börjar använda den. Mätaren bör också själv indikera när det är dags att kalibrera om den.
* Använd aldrig mätaren som partygrej. Utsätter du den för starka alkohol-blås kan den få överslag och börja mäta fel. Man ska vänta minst femton minuter från det att man druckit alkohol till dess att man blåser i den. 
* Tänk på att det kan ta upp till en timme innan öl och vin går ut i blodet. Mäter du efter bara 20 minuter kanske mätaren visar på noll fast du egentligen har druckit för mycket.
* Lita inte på appar som säger sig kalkylera din alkoholförbränning. Det finns för många faktorer som spelar in för att kunna bestämma detta som vikt, kön och framförallt vad du har ätit.

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.