Bilbarnstolar skyddar olika bra

Bilbarnstolar skyddar olika bra

Testingenjör på TRL ser till att stolen är ordentligt fastspänd före sidokrockprov.Fotograf: Geoff Helliwell
Testingenjör på TRL bedömer hur lätt det vara att spänna fast bilbarnstolarna i baksätet på en liten bil. Fotograf: Geoff Helliwell
Laboratorietest

Rätt bilbarnstol kan vara avgörande när olyckan är framme. Testfaktas test visar att stolarna skyddar barnet olika bra. "Det är extra tydligt när det gäller kollision från sidan", säger professorn i trafiksäkerhet.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Published: 11 Aug, 2016

Alla bilbarnstolar som säljs måste klara vissa krav och tester. Men när Testfakta ökar kraven hittar vi tydliga skillnader i hur bra stolarna är på att skydda barnet.

Det engelska laboratoriet TRL har testat åtta bakåtvända och en framåtvänd stol som vunnit tester nere på kontinenten. Stolarna frontalkrockades i 50 kilometer i timmen och utsattes för en sidokollision i 24 kilometer i timmen. Den docka som användes i testet motsvarar ett barn på 18 månader.

 – Testet visar först och främst hur viktigt det är att välja en bakåtvänd stol. De krafter som nacke och mage får ta emot vid en frontalkollision är direkt livsfarliga med den framåtvända stolen, säger Anders Kullgren, professor i trafiksäkerhet och forskningschef på Folksam som fått titta på mätresultaten.

[PDF]

Men det skiljer också en hel del mellan de bakåtvända stolarna i testet. Vid frontalkollisionen reducerar Axkid och Biltemas stolar kraften som når nacken fyra till fem gånger mer än stolen från Be Safe som i övrigt hade mycket bra resultat. Förklaringen är lutningen på stolarna enligt Anders Kullgren som tittat på testbilderna.

– Det är tydligt att Biltemas och Axkids stolar är mer upprätta vilket ger bättre skydd för nacken. Samtidigt kan jag tycka att Biltemas stol sitter väl upprätt och risken är att barnets huvud faller framåt vilket inte heller är bra.

Stolarna är monterade enligt tillverkarnas instruktioner. Men man kan också själv justera stolsvinkeln eller ändra lutningen med hjälp av stolsbenet. 

– Självklart bör man följa instruktionerna, men det är viktigt att lutningen inte blir för stor. Vinkeln bör inte vara mer än 30 grader från vertikalt läge. Och man ska till exempel inte försöka luta stolen för att barnet ska kunna sova bättre, säger Anders Kullgren.

Alla bakåtvända stolar får ändå godkänt vid frontalkollisionen som är klart viktigast. Denna typ av krockar är vanligare och får oftast allvarligare utgång.
 
Men även en krock från sidan kan vara farlig och här skiljer det desto mer mellan stolarna. Skyddet vid sidokollision testades enligt den nyare standarden R129 som hälften av stolarna i testet är certifierade för. Dessa stolar får också generellt bättre resultat vid krock från sidan och de har framförallt bättre skydd för huvudet. Sämst skydd för huvudet har Biltema och Britax som båda ligger 30 procent över gränsen för när det börjar bli farligt.

– Det beror på att sidoskydden inte har lika bra energiupptagning och att de inte lyckas hålla kvar huvudet i stolen lika bra, säger Anders Kullgren.

När det gäller nackskyddet vid sidokrock är det däremot en annan stol som sticker ut som klart sämre. Concord har bland de bästa skydden vid en frontalkollision, men vid en krock från sidan blir dragkraften i nacken anmärkningsvärt hög. Enligt laboratoriet gled huvudet ut sidoskyddet vid smällen, vilket inte är förvånande enligt Anders Kullgren.

– Jämför man Concord med Cybex som har bäst nackvärden så är skillnaden slående. I Cybex är huvudet helt omslutet av stolen medan Concord har ett separat huvudskydd som är alldeles för litet, säger han. 

De dåliga resultaten vid sidokrocken gör att Concord bara slutar på andra plats i testet. Bäst i test blir i stället stolen från Cybex med genomgående bra resultat vid båda krockarna. Cybex är dessutom lättast att montera och använda.

Fakta om testet

Brittiska TRL, som forskar inom bland annat krocksäkerhet har på Testfaktas uppdrag testat åtta bakåtvända bilbarnstolar på den svenska marknaden. Alla stolar passar barn upp till minst 18 kilo. Testningen gjordes på TRL:s krockbana utanför London.

Som referens testades även en framåtvänd stol som är standard i stora delar av Europa. Den framåtvända stolen har vunnit flera tester nere på kontinenten.

Krocksäkerhet

Alla krocktester är gjorda enligt standarden R129, men med förhöjd krockpuls (25 – 32 g) vid frontalkollisionen. Stolarna krockades framifrån i 50 kilometer i timmen och från sidan i 24 kilometer i timmen.

Vid testerna användes en docka som motsvarar ett barn på 18 månader. Vid krockarna mättes de krafter och våld som barnets olika kroppsdelar utsätts för: huvud, nacke, bäcken, bröstkorg och mage.

Alla stolar är monterade enligt tillverkarens instruktioner.

Montering och användning

Ingenjörer på TRL jämförde hur lätta stolarna är att installera och hur lätt det är att spänna fast barnet så de sitter säkert.

Tolkning och viktning av resultaten
För att tolka och vikta resultaten har Testfakta tagit hjälp av två av Sveriges främsta experter på området:
Anders Kullgren, adjungerad professor i trafiksäkerhet vid Chalmers Tekniska Högskola och forskningschef på försäkringsbolaget Folksam.
Katarina Bohman, trafiksäkerhetsforskare vid Autoliv som skrivit en doktorsavhandling inom området krocksäkerhet för barn.

Inom gällande standarder och forskningen finns gräns- och riktvärden för när det finns risk för allvarliga skador på olika kroppsdelar. Följande gränsvärden har använts vid betygsättningen. (Källa inom parentes).

  • Huvud: 70 g (EEVC, Q-Dummies Report 2008, sid 25, tabell 3)
  • Nacke (dragkraft): 1080 newton (EEVC, Q-Dummies Report 2008, sid 25, tabell 3)
  • Bröstkorg : 55 g vid frontalkollision (R129)
  • Mage: 1 bar (TRL)

Stolar med mätvärden som ligger mer än 10 procent över ovanstående gränsvärden har fått poängavdrag på denna del. Som mest har man fått 3 minuspoäng (mer än 30 procent över gränsvärdet).

Vid viktningen av olika delbetyg har hänsyn tagits till befintlig krock- och olycksstatik samt den senaste forskningen på området. De olika delarna har viktats enligt följande.

Frontalkollision: huvud 32 %, nacke 30 %, bäcken 14 %, bröstkorg 14 %, mage 10 %.

Sidokollision: huvud 32 %, nacke 30 %, bäcken 24 %, bröstkorg 14 %.

Vid slutbetyget har skydd vid frontalkollision viktats tre gånger högre än skydd vid sidokollision.

 

Tänk på detta när du köper ny bilbarnstol
  • Barn upp till ca 4-5 år ska alltid åka bakåtvänt. Det minskar risken för dödsfall med fem gånger. 
  • Var noga med längdmåtten när du väljer stol (särskilt om du har ett längre barn). Ögonen eller öronens överkant får aldrig hamna över kanten på stolen.
  • Välj en stol som är Plus-testad. Det garanterar bra skydd för nacken. 
  • Se till att installera stolen rätt. Detta kan vara helt avgörande vid en krock. För stolar med Isofix är risken för felmontering klart mindre. 
  • Montera inte stolen med för mycket lutning.  
  • Ur säkerhetssynpunkt spelar det ingen roll om barnet sitter fram eller bak i en bakåtvänd bilbarnstol. Men tänk på att koppla ur airbagen om den sitter fram.
     

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.