Studsmattorna är en säkerhetsrisk

Studsmattorna är en säkerhetsrisk

Laboratorietest

Svikten är det inget fel på. Men studsmattorna har brister i säkerheten vilket kan leda till allvarliga personskador. Det visar Testfaktas test av sju modeller.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 12 Jul, 2008
Läs senare

Den som avfärdade studsmattan som en snabbt övergående fluga hade fel. Trampolinerna har tagit ett stadigt grepp om Sommarsverige och i dag hoppas och studsas det i var och varannan villaträdgård.

För att göra sig en bild av hur de vanligaste studsmattorna på den svenska marknaden står sig i en jämförelse anlitade Testfakta Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Något liknande test har aldrig tidigare gjorts i Sverige och man använde sig bland annat av testmetoder från fordonsindustrin. Laboratoriet fick i uppgift att titta på såväl prestanda och konstruktion som säkerhetsaspekter.
– När det gäller studsförmågan var det ingen jättestor skillnad mellan de olika mattorna. Det som däremot skiljde var det kantskydd som ska skydda hopparen om denne råkar hoppa utanför mattan och landa på ramen eller fjädrarna. Vissa trampoliner har tjocka och stötupptagande skydd medan andra knappt skyddar bättre än en vanlig presenning, säger Patrik Spånglund på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Klart sämst kantskydd hade testets billigaste matta från Coop. Skyddet är tunt vadderat och den vaddering som finns täcker inte hela ramkonstruktionen på ovansidan, vilket gör att hopparen kan slå sig på ramen eller fastna mellan fjädrarna. Dessutom sitter skyddet löst vilket ökar risken för att halka mellan kantskydd och matta. Bäst kantskydd hade Trampolinspecialistens och Studsexpertens mattor. Men även här kan en farlig glipa uppstå mellan matta och skydd.
– Det är uppseendeväckande att ingen av leverantörerna har lyckats bättre med konstruktionen här. Om du fastnar med en fot eller en arm finns det stor risk för skador, säger Patrik Spånglund.

Just skadorna i samband med studsmattor har ökat kraftigt i takt med att mattorna blivit vanligare. Enligt siffror från Konsumentverket har antalet olyckor som leder till sjukhusbesök stigit från drygt 1 000 till 5 000 per år mellan år 2000 och 2005 för att därefter ligga konstant.

Skadorna kommer ofta av att många hoppar samtidigt. Då är det lätt att hamna i otakt och studsa fel eller hamna utanför mattan.
– Men det som bekymrar mest är att nästan en femtedel av skadorna är nackskador. Skillnaden är hårfin mellan en lindrig nackskada och en som kan leda till förlamning eller ännu värre – dödsfall, säger Ulf Björnstig, professor och överläkare vid enheten för kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus som i fjol publicerade den första svenska studien på området.

Han är också oroad över att många struntar i att skaffa skyddsnät till sina mattor. Risken för svåra skador ökar dramatiskt om man landar på marken eftersom fallhöjden då blir mycket högre och underlaget hårdare.
– Skyddsnäten kostar ibland lika mycket som mattan i sig så på sätt och viss kan jag förstå att det är något man snålar in på. Men med tanke på vilken risk man utsätter sitt barn för så är det väl investerade pengar. Jag tycker egentligen att det borde vara lag på att inte få sälja studsmattor utan skyddsnät, säger Ulf Björnstig.

I dag finns ingen särskild säkerhetsstandard för studsmattor och därför inte heller något uttalat krav på skyddsnät. Men enligt Kerstin Jönsson, som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket, är en sådan standard på gång.
– År 2010 räknar vi med att det kommer att finnas en EU-standard för studsmattor och vi på Konsumentverket kommer att arbeta för att skyddsnät ska ingå i den, säger hon.
 

Tips och råd

  • Studsmattan bör ha skyddsnät och ett stabilt och väl vadderat kantskydd som täcker fjädrarna och ramen. Skyddsnätet går ofta att köpa tillsammans med mattan i ett paketerbjudande. Det är billigare än att köpa nätet separat.
  • Studsmattan bör stå stadigt på plan mark och helst vara omgiven av ett mjukt underlag som till exempel sand eller gräs. Plocka bort stenar och andra hårda föremål.
  • Se till att studsmattan har minst två meter till närmaste träd, byggnad eller andra fasta föremål.
  • Ta det lugnt när du kliver av studsmattan. Många olyckor sker när hoppsejouren är över och man hoppar av mattan.
  • Hoppa aldrig fler än två personer samtidigt. Små barn ska inte hoppa utan vuxnas uppsyn.
  • Tänk på att mattan blir hal om det regnar vilket ökar risken för olyckor.

(Källa: Konsumentverket)

Fakta

* Trampolinspecialisten Fly 13
* Julia Globe
* Jumking 4,3 Heavy duty
* Studsexperten Berg/Champion
* Toys R’Us Trampolin 426 cm
* Stadium Point zero trampolin
* Coop Studsmatta 396 cm

 Testet omfattar följande moment:
* Trampolineffekt (studskraft): En kropp på 45 kg släpps från 2 meters höjd och återstudsens höjd registrerades med höghastighetskamera.
* Fjädrarnas uthållighet: Studsmattan utsätts för en belastning på 500 kg under 30 minuter. Därefter upprepas testet av trampolineffekten för att visa hur belastningen påverkat fjädrarnas spänst. 500 kg motsvarar ungefär den kraft som studsmattan utsätts för när en person på 100 kg hoppar.
* Studsens hårdhet: En accelerometer registrerar hårdheten i studsen. Hårdheten mäts i g-krafter. Ju högre g-kraft desto hårdare studs, och därmed större påfrestning på knän och leder.
* Kantskyddets passform och täckning: Kantskyddet skall täcka ramen och fjädrarna och förhindra att hopparen slår sig på ramen eller hamnar med armar eller ben mellan fjädrarna.
* Kantskyddets stötupptagningsförmåga: Ett instrument mäter hur mycket stötkraft som kantskyddet tar upp vid ett fall mot studsmattans ram.
*Genomtramp av kantskydd: Kantskyddet får inte vara för tunt och mjukt så att hopparens fot riskerar att tryckas igenom om han landar på skyddet. Laboratoriet har testat hur långt en fot tränger igenom kantskyddet mellan fjädrarna vid ett högre tryck.
*Ram- och benkonstruktion: Benens infästning mot ramen är en svag punkt på många studsmattor. Laboratoriet har testat infästningens hållfasthet genom att belasta benen individuellt med ett tryck på 50 kg. Ramens konstruktion och kvalitet har bedömts.

Utifrån testresultaten har studsmattorna betygsatts på en skala från 1-5, där 5 är bäst. Resultaten från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande: trampolineffekten, fjädrarnas uthållighet och studsens mjukhet 35 procent, kantskyddet 30 procent och ram- och benkonstruktion, kvalitet 20 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.