Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Handskarna i testet - Foto: Rickard Kilström
En Martindale nötningsapparat används för att testa slitagetålighet Foto: RISE
Ett fint sandpapper nöter på fyra prover från varje handske Foto: RISE
Provbitar från handskens finger tas fram Foto: RISE
Sömmarna utsätts för belastning till dess sömmen eller materialet brister Foto: RISE
Handskarna blötläggs för att testa vattentäthet Foto: RISE
Laboratorietest

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 6 Feb, 2023
Läs senare

Sportlovstider väntar och vinterutrustningen ska letas fram. Den som tänker ge sig ut i slalombackarna de närmaste veckorna vet att få saker är så irriterande som att börja frysa om händerna efter bara ett par timmar i backen.

Det är viktigt att handskarna har en bra passform och att de ger ett stadigt grepp, särskilt om man ska hålla i ett par stavar. Tänk också på att handsken ska räcka tillräckligt långt upp på handleden så att det inte blir en glipa. Prova därför handskarna tillsammans med din jacka.

Men hur bra handsken håller värmen, om den står emot vatten och hur sömmar och material påverkas över tiden är svårt att prova sig fram till. Testfakta har därför låtit RISE laboratorium i Mölndal testa sex kända fabrikat av vintersporthandskar på den svenska marknaden. Samtliga kostar under tusenlappen.

[PDF]

Testet är indelat i tre moment som mäter hållbarhet, värmeisolation och vattentäthet. Värmeisoleringen är det testmoment som väger aningens tyngre än de andra.

Prisbilden speglar till viss mån även det övergripande testresultatet.

Den billigaste handsken Kombi Original var till exempel den enda handsken i testet där det blev hål efter 500 varv i den maskin som simulerar nötning. Det kan jämföras med den totala testvinnaren Helly Hansen och Revolution Race som klarade 2000 varv i samma maskin, utan hål i materialet.

I testmomentet för vattentäthet sänktes handskarna ned i ett kärl där alla fingrar och halva handryggen blev blötlagd. Testet visade att både Black Diamond och Revolution Race läckte in rejält och blev helt genomblöta efter 30 minuter. På andra sidan av samma skala hittar vi Helly Hansen och Hestra GoreTex, som båda hade en överlägsen vattentäthet.

För att efterlikna den mänskliga känslan av handskarnas värmeisolerande förmåga använde laboratoriet ett uppvärmt metallfinger som placerades i en av handskens fingrar. Metallfingret läste av temperaturen i handsken var tionde sekund för att bestämma den tid det tog för temperaturen att sjunka från 35 grader till 25 grader. Momentet upprepades tre gånger för att undanröja felaktigheter.

Lite oväntat visade den billigaste handsken Kombi Original bäst värmeisolerande förmåga i testet. Det tog 42 minuter innan metallfingrets sensor visade på 25 grader. Betydligt snabbare gick det för Revolution Race och Decathlon Wedze, där temperatursänkningen tog 34 minuter.

Laboratoriet utförde även ett referenstest på ett par enkla arbetshandskar i skinn som visade att det tog 28 minuter innan testfingrets temperatur sänkts till 25 grader.

Sammantaget visar alltså testet att en riktigt bra skidhandske kostar därefter, men är du framför allt ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av skidhandskar för vuxna. Testerna har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattade parametrarna värmeisolation, nötningshärdighet, sömstyrka, vattentäthet och vattenabsorption har genomförts.

Följande skidhandskar har testats:

1. Helly Hansen - Swift HT ski gloves
2. Kombi – Original
3. Black Diamond - Spark
4. Revolution Race – Tour glove
5. Decathlon - Wedze skidhandske varm
6. Hestra- Gore-Tex Perform

Test av nötningsbeständighet (slitagetålighet)
Nötningsbeständigheten tetas enligt SS-EN 388:2004 i en så kallad Martindale nötningsapparat med ett nötningstryck på 9 kPa och fint sandpapper som nötningsmedium. Testet utförs på fyra provbitar från handflatan på varje handske.

Efter 100 varv görs en första visuell bedömning och efter 100, 500, 2000 och 5000 varv kontrolleras eventuella hål i provbitarna. Bedömningen utförs i ett så kallat ljusskåp med artificiellt dagsljus.

Test av sömmarnas styrka
Yttersömmarnas styrka på handskfingrarnas insida (sidan närmast handflatan) samt över sömmen på fingrets utsida testas enligt EN 13594:2002. Sömmarna utsätts för en ökad belastning till dess att sömmen går av eller materialet brister. Sömstyrkan mäts i Newton (N).

Vattentäthet och vattenabsorption
Handskarna placeras lutande i ett lakningskärl fyllt till 5 cm med vatten (cirka 20°C) och belastas med en vikt på 100 gram på insidan och 500 gram på ovansidan för att blötlägga alla fingrar och handryggen.

Handskarnas pek- och långfinger prepareras med 4 gram konditionerat hushållspapper. Pappret vägs efter 30 minuters och 2 timmars exponering, såvida inte pappret redan är genomblött och har absorberat en maximal mätbar mängd vatten efter 30 min.
Handskarna vägs före och efter 2 timmars exponering (med fem minuters avrinningstid) för att mäta mängden vatten som absorberats.

Värmeisolation
Ett metallfinger uppvärmt till 40 grader förs in i handskens långfinger för att mäta avsvalningstiden från 35 till 25°C vid en yttertemperatur på 20°C. Handskens öppning täpps med en isolerande skumpropp för att förhindra värmeläckage.

Sammanfattning
I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:

Slitagetålighet (nötning) 15%
Rivstyrka/ dragstyrka sömmar och tyg 15%
Vattentäthet/ vattenabsorption 30%
Värmeisolation 40%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.