Jeansen som håller bäst

Jeansen som håller bäst

Laboratorietest

Hållbarheten på dagens jeans är ett hett diskussionsämne. Testfaktas test visar att kvaliteten överlag är hög. Bäst klarade sig ett av de billigare märkena.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 28 Sep, 2012
Läs senare

Vem har inte svurit över att favoritjeansen gått sönder? De spricker i grenen, skaver sönder på insidan av låren eller helt enkelt slits ut och förlorar sin färg. Frågan är om det är jeansen det är fel på, och om det i så fall skiljer något i kvalitet mellan olika märken och prisklasser. Jeans har på senare år blivit ett renodlat modeplagg där det främst är design och varumärke som bestämmer priset.

Laboratoriet Swerea IVF har för Testfaktas räkning jämfört åtta par tvättade jeans från olika fabrikat. Visst går det att hitta skillnader mellan modellerna, men testledare Ann Stare förvånas över är hur pass starka materialen är överlag. 
– Jag hade faktiskt förväntat mig ett mycket svagare resultat. När tillverkarna för några år sedan började påverka materialet genom att tvätta, slita och bleka jeansen hade man en hel del problem. Men här klarar nästan alla jeans 50.000 varv i nötningsmaskinen, vilket är i klass med riktiga arbetskläder, säger hon.

[PDF]

Acne och Dressman gick sönder i testet, men först efter 45.000 varv vilket får ses som mycket bra det också, enligt Ann Stare.

Tittar man närmare på jeansen efter nötnings-testet kan man ändå konstatera vissa kvalitetsskillnader. Även om de inte går hål i plaggen har material och färg slitits ned olika mycket. Här sticker H&M, Acne, Dressman och Levi’s ut som sämre än övriga.

– Vi vägde jeansen före och efter nötning. De jeans som hade tappat mest i vikt såg också mest slitna ut, säger Ann Stare.

En byxa som däremot håller färgen bra är JC:s lågprismärke Crocker. Crocker har dessutom bäst rivstyrka av alla modeller i testet, vilket gör byxan till total testvinnare. Här gjorde laboratoriet en reva i byxtyget och mätte kraften som krävs för att göra revan större. Crocker är till exempel dubbelt så starka som Acne.

– I detta moment gick det att se större skillnader mellan jeansen. Men ingen är direkt dålig, säger Ann Stare.

Testfaktas test tyder alltså på att dagens jeans håller en jämn och hög kvalitet. Samtidigt visar många diskussionsforum på nätet att jeans och jeanskvalitet är ett angeläget ämne. Och många upplever att kvaliteten på jeans är dålig. Hur går detta ihop?

Sebastian Hellström, drift och marknadschef på jeansbutikskedjan Solo, tror att vi ställer orimligt höga krav på våra jeans.
– Jeans är ett plagg som vi använder varje dag, vid alla aktiviteter och i alla väder. Det går inte att jämföra med en kostymbyxa som du kanske bara har på jobbet.

En annan förklaring kan vara vårt mycket speciella förhållande till våra jeans, enligt Hellström.
– Vi blir mer ledsna och arga när våra favoritjeans gör sönder jämfört med andra plagg. Det visar inte minst den ökande trenden med att allt fler lagar och förstärker jeansen i stället för att kasta dem, säger han.

Och även om jeansen i testfaktas test håller hög standard kan man som konsument självklart råka ut för plagg som helt enkelt inte håller måttet. Då har du rätt att reklamera jeansen inom tre år från att du köpt dem. Men då måste det handla om ett ursprungligt fel och inte rent slitage.

– Om en vara går sönder inom sex månader utgår man från att felet är ursprungligt och då är det upp till butiken att bevisa att så inte är fallet. Här kan det handla om att jeansen spricker efter bara ett par månader eller krymper trots att du följt tvättanvisningarna, säger Peter Gustavsson, jurist på konsumentverket.

Fakta om testet

Swerea IVF i Mölndal har för Testfaktas räkning jämfört kvaliteten på åtta olika par jeans. Alla jeans var tvättade, men så lite slitna och blekta som möjligt.

Nötning

Jeansen nöttes mot en ullväv under ett visst tryck upp till 50.000 varv och resultatet anges som antal varv som jeansen klarar utan att minst två trådbrott uppstått.

Rivstyrka

Laboratoriet gjorde en reva i byxtyget och mätte kraften som krävs i Newton för att göra revan större.

Tvättålighet

Jeansen tvättades enligt anvisning och därefter bedömde laboratoriet färgförändringen. Dessutom mätte laboratoriet hur mycket jeansen färgar av sig på andra plagg i bomull och polyester.

Kemikalier

Laboratoriet analyserade förekomsten av olika miljöfarliga tensider, en grupp kemikalier som är vanliga inom klädindustrin: 4-oktylfenol, 4-nonylfenol, 4-oktylfenoletoilat (OPEO) och 4-nonylfenoletoxilat (NPEO).

Tvätta rätt så håller jeansen längre

- Följ tvättanvisningarna, men tvätta gärna i 30 grader så håller jeansen längre.

- Vänd jeansen ut och in före tvätt.

- Tvätta alltid jeansen separat de första gångerna för att undvika att de färgar av sig på andra plagg.

- Använd inte för mycket tvättmedel.

- Använd inte sköljmedel.

- Torktumla aldrig ett par jeans. Vänd tillbaka till rätsida, sträck dem och hängtorka från midjan och nedåt.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.