Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Laboratoriet bedömer bland annat kylboxarnas hanterbarhet och invändiga utformning. Foto: Jonas Ginter
Laboratoriet bedömer bland annat kylboxarnas hanterbarhet och invändiga utformning. Foto: Jonas Ginter
Foto: Jonas Ginter
Foto: Jonas Ginter
Laboratoriet testar hållfasthet och konstruktion genom falltest. Foto: Jonas Ginter
Laboratoriet testar hållfasthet och konstruktion genom falltest. Foto: Jonas Ginter
Kylboxens placeras i en klimatkammare där nedkylningsförmågan mäts. Foto: Jonas Ginter
Kylboxens placeras i en klimatkammare där nedkylningsförmågan mäts. Foto: Jonas Ginter
Alla produkter i testet. Foto: Rickard Kilström
Alla produkter i testet. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Publicerad: 20 Jun, 2024
Läs senare

När solen gassar och värmen i bilen eller båten stiger blir också de medhavda matvarorna varma. Med hjälp av en kylbox håller du picknickmaten kall och fräsch under utflykter och aktiviteter - eller på väg hem från matbutiken med nya matvaror. Kylboxen kopplas in i fordonets 12-volts cigarettändaruttag med en anpassad kontakt. De flesta av kylboxarna är också kompatibla med vanliga 230V-uttag som man har hemma. 

Termoelektriska kylboxar går dock inte att jämföra med ett kylskåp i kapacitet utan är främst avsedda för att bibehålla kylan som redan finns i varorna. Därför fungerar de bäst om man fyller dem med redan kalla varor. Flera av de testade modellerna fungerar också som värmeskåp och kan bibehålla temperaturen på varm mat.

Snabb och hållbar nedkylning avgör.
En bra elektrisk kylbox behöver både kyla ned snabbt och ha bra isolation för att hålla maten kall under bilresan när det är riktigt varmt ute. Testfakta har i samarbete med Norska Automobil-Forbund låtit testa 10 kylboxar på den nordiska marknaden. I testerna som har utförts av det oberoende laboratoriet PZT i Tyskland undersöktes bland annat hur mycket temperaturen i kylboxen sjunkit en timme efter start. Man mätte också hur lång tid det tog att nå kylskåpstemperatur.

[PDF]

En av kylboxarna sticker ut när det gäller att snabbt kyla ner och hålla temperaturen. Det är Mekonomens Carwise på 20 liter som bara behöver en dryg halvtimme för att komma ner i 8 grader, och som med sin tåliga konstruktion och låga ljudnivå också blir bäst i test totalt. Även 20-litersboxarna Asaklitt från Clas Ohlsson och Horizon från Giostyle har snabb nedkylning, men Horizon tappar i betyg på grund av dålig isolationsförmåga, låg tolerans mot stötar och hög ljudnivå. Långsammast på att bli kalla är kylboxarna Tristar och Race från Thansen som bägge tar över en timme på sig att komma ner till 8 grader.

Sämst i klassen överlag blir Julas lågprisbox Kayoba som rymmer 20 liter. Den har inga extrafunktioner som digital temperaturindikator, värmefunktion, 230V-kompatibilitet eller av-och på-knapp för 12V, och den isolerar sämst av alla. Den låter också mycket, driftstiden är låg och hanterbarheten undermålig.

Det skiljer rejält i både storlek och vikt mellan de testade boxarna. De flesta rymmer runt 20 liter, medan Arctic Terns kylbox har trots att den inte är mycket större än många andra en stor packvolym på hela 28 liter. Det motsvarar drygt elva 0,75l flaskor, att jämföra med annars högpresterande Carwise som bara rymmer fem flaskor. Trots sitt rymliga inre är Arctic Terns inte tyngst, det är istället boxarna från Carwise och Swedol som väger 4,6 kg.

I testet undersöktes också hur tystgående kylboxarna är under drift. De tystaste boxarna från Arctic Tern, Swedol samt Tristar ligger alla kring 37 decibel (dBA). Mobicool, Horizon och Kayoba låg i spannet 45 till 48 decibel, vilket är avsevärd mycket bullrigare och kan upplevas som störande.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har i samarbete med NAF (Norska Automobil-Forbund) låtit testa 10 kylboxar på den nordiska marknaden. Testerna har utförts av det oberoende laboratoriet PZT i Tyskland.

Följande kylboxar har testats:

  • Clas Ohlson – Asaklitt
  • Mobicool – ME27
  • Tristar – KB-7526
  • Mekonomen – Carwise
  • Outnorth – Outwell Eco Lite
  • Swedol – Award YTA32X
  • Giostyle – Horizon
  • Thansen – Raze CB26
  • Jula – Kayoba
  • Artic Tern – PL10567

Följande parametrar har testats

Nedkylning
Kylboxen placeras i en klimatkammare som håller 20°C. Kylningen sätts på max och laboratoriet mäter temperatursänkningen i boxen efter 1 timma samt 4 timmar. Laboratoriet mäter även tiden för att uppnå kylskåpstemperatur på 8°C.
Vissa kylboxar har anslutning för både 12 volt och 230 volt. I testet har vi använt värdena för 12 volt.
 
Isolering
Kylboxarna fylls till hälften med 5°C vatten och placeras i en klimatkammare som håller 35°C. Efter 4 timmar mäter laboratoriet hur mycket varmare vattnet blivit.

Lastvolym
Kylboxens totala lastvolym och lastvolymen i förhållande till kylboxens yttermått.

Hållbarhet och konstruktion
Laboratoriet fyller kylboxen med 10-kilos vikt och genomför fyra falltest från 50 cm. Tre falltest mot botten av lådan och det sista mot ett av hörnen. Därefter undersöks eventuella skador på kylboxen.
Handtagen testas genom ett dynamiskt test där kylboxarna, fyllda med 10-kilos vikt, lyfts upp 1 000 gånger. Laboratoriet gör även en bedömning av kylboxarnas konstruktion och kvalitet.

Hantering och användning
Laboratoriet bedömer bland annat hur kylboxarnas lock är utformade och hur enkelt det är att öppna och stänga. En utvärdering görs även av kylboxarnas invändiga utformning och hur lätta de är att rengöra.

Ljudnivå
Ljudnivån på kylboxarna mäts 1 meter från kylboxen när den går på maxeffekt med 12 volts anslutning.  

Energieffektivitet
Laboratoriet mäter bland annat hur många timmar varje kylbox kan köras på maxeffekt tills de har dragit ur ett fulladdat bilbatteri (60 Ah).

Betygsättning

Resultaten från laboratorietestet har tolkats och betygsatts i samråd med laboratoriet. Betygsättningen följer en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. Betyg under 6 ges endast för resultat som bedöms som dålig eller avsevärt sämre än övriga produkter i urvalet.

Delbetygen har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

·      Kyleffekt och energiförbrukning 40%
·      Förvaring, hanterbarhet och ergonomi 30%
·      Konstruktionskvalitet och tålighet 20%
·      Ljudnivå 10%

Så fungerar en elektrisk kylbox

Traditionella kylväskor kräver is i form av frysklampar för att hålla kylan invärtes. Med en elektrisk kylbox av samma storlek får man plats med betydligt mer mat och dryck. De termoelektriska kylboxarna har ett metallelement i boxen som kyls (eller i vissa fall värms) när ström skickas genom metallen. Termoelektriska kylboxar ansluts till en 12-volts likströmskälla, som till exempel bilens cigarettändaruttag. De flesta har också en sladd som kan kopplas till ett vanligt 230-voltsuttag hemma.

Så får du ut mest av din kylbox

Slå på i tid.
Det tar lite tid innan boxen når full kyleffekt från det att den slås på, så sätt igång den hemma redan innan den fylls.

Behåll kylan i boxen.
Se till att locket är stängt helt, så håller den kylan precis som en icke-elektrisk kylbox även efter att du har stängt av kylningen.

Kyl innan.
Kylboxen är inte lika kraftfull som ett kylskåp, så det är bäst att kyla mat och dryck innan den packas i boxen för att hålla samma svala temperatur längre.

Ställ den i skuggan.
Termoelektriska kylboxars kylförmåga är beroende av omgivningstemperaturen och effekten mäts i förhållande till lufttemperaturen runt boxen. Om du placerar kylboxen i solen eller i en varm bil kommer kylförmågan att försämras avsevärt.

Skydda bilbatteriet.
Om du använder en kylbox i bilen bör du försäkra dig om att den inte drar ström ur cigarettändaruttaget då bilen är avstängd. På så sätt undviker du att kylboxen laddar ur batteriet så att bilen inte kan starta.

[Källa: kylboxarnas hemsidor,  https://scandihills.se/produkter/217-termolektriska-kylboxar/]

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.