En riktig italiensk basilikapesto ska bara innehålla färsk basilika, parmesanost, pinjenötter, olivolja och lite vitlök. Inget annat. I de nio burkar med färdig pesto som Testfakta testar ser ingredienslistan oftast annorlunda och många gånger längre ut. Solrosolja, cashewnötter, potatisflingor, socker och surhetsreglerande medel är bara ett exempel.
Men viktigast är ändå hur de smakar. Testfakta lät därför 46 kockar, sommelierer och sensoriker provsmaka produkterna i ett blindtest.
Resultaten visar att en pesto kan smaka väldigt olika. Panelens favorit är peston från De Cecco som får högsta betyg för både smak, utseende och konsistens. De Cecco är också den enda peston som smakar lagom mycket av allt.
– Mycket handlar om att hitta en bra balans mellan de olika grundsmakerna, att ingen smak tar överhanden. De pestofabrikat som fått lägre smakbetyg är exempelvis för söta eller för syrliga, säger Asgeir Nilsen, sensorisk expert och ansvarig för sensoriska tester på företaget Diaz & Swahn, som hållit i testet.
[PDF]
Sämst enligt expertpanelen smakar peston från Kung Markatta, trots att den är mest trogen originalreceptet och saknar tillsatser. Den är rinnig och ful enligt panelen och flera tycker att den har en otrevlig bismak.
– En hemlagad färsk pesto äter man ju direkt. Kanske är det så att en pesto på burk kräver ett lite annorlunda recept för att smaka bra efter månader på butikshyllan, säger Asgeir Nilsen.
Kung Markattas pesto är också testets dyraste, drygt tre gånger så dyr som den billigaste peston Baresa från Lidl. En annan pesto som får låga betyg är Barillas. Den är för söt och flera paneldeltagare uppger att den har en obehaglig konsistens.
Men bara för att en expertpanel utsett De Cecco till den bästa peston är det inte säkert att precis alla håller med betonar Asgeir Nilsen.
– Självklart gillar vi olika. Men testet borgar för en bra beskrivning av hur de olika pesto-produkterna skiljer sig åt, både när det gäller smak, doft, utseende och konsistens.
Testfakta har också låtit analysera pestosorterna för att ta reda på om de innehåller rester av bekämpningsmedel. Här visade resultaten att de båda ekologiska sorterna Änglamark och Kung Markatta var helt fria från bekämpningsmedel. De övriga sju innehöll resthalter av mellan tre och fem olika sorters pesticider. Men enligt Livsmedelsverket utgör en normal konsumtion med en matsked eller två på pastan en mycket låg risk för både vuxna och barn.