Låt pengarna styra fetavalet

Låt pengarna styra fetavalet

Den älskade grekiska fetaosten Foto: iStockphoto
Alla ostar i testet Foto: Rickard Kilström
Förberedelse inför sensorisk bedömning Foto: Foodlab
Analys av fetthalten Foto: Foodlab
Proverna placeras i värmeskåp inför analys av bakterietillväxt Foto: Foodlab
Bakterieodling i petriskålar, ostarna testas för E.coli och Listeria Foto: Foodlab
Feta tillverkas av får- eller getmjölk Foto: iStockphoto
Laboratorietest

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 17 Apr, 2023
Läs senare

År 2005 slog EG-domstolen fast att endast Grekland får sälja fetaost under det namnet inom EU. Namnskyddet motiverades med att fetaost är ett traditionellt grekiskt livsmedel.

Feta tillverkas av får- eller getmjölk i Grekland men andra aktörer, som till exempel Arla, hade fram till dess sålt fetaost som tillverkats av komjölk. De fick nu börja marknadsföra osten under annat namn, som till exempel salladsost. 

Testfakta har låtit testa och analysera tio olika märken av fetaost som säljs på den svenska marknaden. Testet har passande nog utförts av ett regionalt labb, hos oberoende grekiska Foodlab i Thessaloniki. Urvalet består av icke-ekologiska och traditionella ostar, inhandlade i januari månad 2023.

[PDF]

Testet består av tre delar. Den första är en sensorisk analys som bedömer smak och doft, utseende och konsistens. Fem specialister har även provsmakat och betygsatt ostens kvalitet.

–      Fetaostens sensoriska profil är riktigt komplex och påverkas av många faktorer som säsongen då fetan produceras och regionen där getterna och fåren äter och lever. Det finns därför små skillnader i de sensoriska egenskaperna, men samtliga prover kvalificerar som fetaost av god kvalitet, säger Despoina Tziogka, testledare på Foodlab.

Den andra delen är en DNA-analys där laboratoriet bland annat analyserat mjölkens animala härkomst för att säkerställa att den endast kommer från får eller get.

I den tredje delen har laboratoriet analyserat näringsinnehållet, hur väl det överensstämmer med deklarerade nivåer av protein, fett, vatten och salt. Ostarna har även testats för antibiotikavarianter och förekomst av kolibakterier.

Kortfattat kan hela testet sammanfattas med att fetaostarna håller en både hög och jämn kvalitet i alla delarna. Skillnaderna i innehåll är marginella, och det krävs förmodligen en kännare med personliga smakpreferenser för att skilja de olika fabrikaten åt. Det kan till exempel handla om olika grader av vattenhalt eller sälta. 

Inte heller har laboratoriet hittat några spår av testade antibiotikavarianter och bakterier. All mjölk kommer också från får eller get.

En övergripande slutsats är alltså att man med gott samvete kan låta priset styra när man köper en icke-ekologisk och traditionell fetaost på den svensk marknaden. Produkten håller en homogen och hög kvalitet, och lever alltså upp till den grekiska traditionens krav.

Fakta om testet

Testfakta har gett det grekiska, oberoende livsmedelslaboratoriet Foodlab i Thessaloniki, Grekland i uppdrag att testa och analysera ett urval av fetaost på den svenska marknaden.

Följande fabrikat har testats:
·      Milbona Feta
·      ICA Feta
·      Zeta Feta traditionell smak
·      Garant Feta
·      Greco Original feta
·      Coop Grekisk feta
·      Real Cheese Äkta grekisk feta
·      Delia Traditionell feta
·      Svea Mejeri Feta
·      Fontana Feta originalet                      

Urvalet består av icke-ekologisk, traditionell fetaost. 10 förpackningar av varje fabrikat köptes in i Stockholmsområdet under januari månad 2023.

Laboratoriets test och analys

Sensorisk analys
Fetaost är en torr och smulig, salt ost som traditionellt tillverkas av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk. Fetaost har en distinkt arom som är salt och syrlig till lätt syrlig. Aromen kan variera beroende på ostens ålder och vilken typ av mjölk som används för att göra den.
Den kan även ha en lite grynig konsistens på grund av saltkristallerna i osten. Fetaost har vanligtvis en vit färg och kan ha små hål eller fickor i hela osten.

I den sensoriska analysen provsmakade fem specialister från laboratoriet de olika fetaostarna. Ostarna betygsattes på en skala från 1 till 5 utifrån ovan kriterier för smak, doft, utseende och konsistens, där betyg 5 innebär att osten är av god kvalitet.

Samtliga fetaostar i urvalet fick genomgående höga betyg, och ingen av ostarna avvek från kriterierna för en fetaost av god kvalitet.

DNA-analys
En traditionell fetaost tillverkas av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk (dock max 30% getmjölk). Osten får inte innehålla mjölk från ko. För att verifiera att ingen av ostarna visade spår av komjölk genomförde laboratoriet en DNA-test. Ingen av de testade ostarna visade på innehåll av mjölk från ko.

Analys av näringsinnehåll
Laboratoriet analyserade fördelningen mellan protein, fett, vatten och salt. Ingen av ostarna avvek nämnvärt från deklarerade värden.

Antibiotika
Fetaostarna analyserades för spårämnen från totalt 34 olika typer av antibiotika. Ingen av ostarna gav utslag för spår från något av ämnena.

Bakterier
Mejeriprodukter kan innehålla bakterier som är skadliga för vår hälsa. Vanligast är förekomst av tarmbakterien E.coli (Escherichia coli) och Listeria. Ingen av fetaostarna i urvalet visade på förhöjda värden för någon av dessa bakterier.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.