Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

12 tobaksfria varianter och 1 traditionell snussort har granskats. Foto: Rickard Kilström
Ökat användande av tobaksfritt snus skapar debatt. Foto: Snusbolaget
Tobaksfritt, även kallat vitt snus. Foto: Snusbolaget
Laboratorietest

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 12 Jun, 2023
Läs senare

Debatten om det nikotinbaserade vita snusets existensberättigande har knappast undgått den som dagligen brukar någon form av stimulantia inom lagens gränser. Argumenten växlar från inkörsport till nikotinberoende eller andra droger till att vara en produkt som framför allt kan hålla unga borta från att börja röka eller använda det mer skadliga tobaksbaserade bruna snuset.

[PDF]

I Sverige använder cirka 20 procent av männen och sju procent av kvinnorna snus i någon form dagligen. Antalet rökare är dock avsevärt lägre än i andra länder. Bäst för folkhälsan vore förstås om alla slutade att bruka nikotin i någon form, men många är i dag fast i ett nikotinberoende.

Nikotinet är inte oproblematiskt ur medicinsk synvinkel. Forskning av till exempel Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, visar att nikotin inte bara är starkt beroendeframkallande, utan kan även orsaka bestående förändringar i hjärnans nervceller som styr beteende och känslor. Annan forskning utförd av Magnus Lundbäck, hjärtläkare på Danderyds sjukhus och docent i kardiologi vid Karolinska institutet, visar att nikotin kan ge ökad kärlstyvhet som kopplas samman med en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt.

Oavsett hur man ser på bruket av vitt snus och dess effekter har det under alla omständigheter blivit en produkt som nått stora försäljningsframgångar, inte minst hos unga och kvinnor. En av anledningarna till detta är sannolikt spännande smaker som lockar nya konsumenter till kategorin.
Vitt, tobaksfritt snus och andra nikotinprodukter får inte säljas till personer under 18 år, men en Novus-undersökning från 2021 visade 19 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna i årskurs nio att de någon gång provat vitt nikotinsnus. I gymnasiet var motsvarande siffra 37 respektive 31 procent.

Testfakta har i samråd med externa experter utvärderat innehållet i tolv vanliga märken av vitt snus i jämförelse med ett vanligt brunt tobakssnus, General Original portion. Tonvikten ligger på nikotinhalt, pH-värde och förekomst av skadliga ämnen som de tobaksspecifika nitrosaminerna (NNN och NNK) och tungmetaller som arsenik och kadmium.

Analyserna som ligger till grund för vår utvärdering har utförts av det oberoende laboratoriet Eurofins Scientific i Lidköping på uppdrag av Nicoleaks.

Utvärderingen visar att vitt tobaksfritt snus innehåller avsevärt lägre nivåer av skadliga ämnen som nitrosaminer och tungmetaller, men det visar också att nikotinhalten ofta är väldigt mycket högre än i tobakssnus. Nikotinhalten varierar kraftigt mellan olika produkter, mellan cirka 2,3 mg/portion till som högst 19,9 mg/portion. Men det finns även starkare varianter på marknaden. Vanligt brunt tobakssnus brukar som jämförelse ligga på cirka 8mg/portion, även om det också finns betydligt starkare produkter.

Men nikotinhalten förklarar bara en del av styrkan. Snusets pH-värde har också en stor betydelse för effekten. När saliven löser upp nikotinsaltet i påsen avgör pH-värdet hur snabbt nikotinet tas upp av kroppen. Bara en liten ökning av pH gör att andelen fritt nikotin ökar dramatiskt. Vid pH 8 är ca 50% av nikotinet fritt, vid pH 8,5 ungefär 75% och vid pH 8,9 ca 90%.

–      När värdet stiger en bit över 9,0 mattas ökningseffekten av ganska snabbt. Man når full effekt och det blir meningslöst med ett större värde, säger Torbjörn Synnerdahl, som är testansvarig på Eurofins.

Tidigare har det saknats ett standardiserat sätt för att ange nikotinstyrkan i det vita snuset. Tillverkarna har i stället använt egna skalor, ofta i form av ett ”pluppsystem”, som är tänkt att visa den upplevda styrkan.

Från och med den 1 juli 2023 måste alla ingredienser i snuset redovisas på förpackningen i fallande viktordning. Det innebär även att uppgifter om nikotinhalt och fördelning per portion ska redovisas. Men det finns inget krav på att informera om nikotineffekten eller deklarera pH-värdet. Snusen i vår sammanställning varierar mellan pH 8,3 och 9,5 vilket innebär en avsevärd skillnad i nikotineffekt även om nikotinhalten i sig är likvärdig.

Att enbart redovisa nikotinhalten ger inte hela bilden och gör det svårt för konsumenten att kontrollera nikotinintaget och minska sitt beroende.

Fakta om testet

Testfakta har granskat resultaten från analyser av snus som genomförts av det oberoende laboratoriet Eurofins Scientific i Lidköping. Analysresultaten finns tillgängliga på Nicoleaks, en informationssida om innehållet i olika snusprodukter. Bakom denna står Haypp Group som driver e-handel med snus och tobaksprodukter.

Testfakta har bland annat tagit del av dessa rapporter samt konsulterat oberoende experter.

Analysen omfattar en mängd olika parametrar där vi i vår granskning fokuserat på nikotinhalten, det som påverkar nikotinupptaget och förekomsten av andra skadliga ämnen.

 • Nikotinhalt
 • PH-värdet
 • Tobaksspecifika nitrosaminer
 • Arsenik
 • Bly
 • Kadmium
 • Krom
 • Nickel

Följande produkter har granskats:

 1. Helwit Violet
 2. VELO Royal Tea
 3. Zyn Violet Licorice
 4. VELO Spicy Pineapple
 5. Zone Berry Fresh
 6. VELO Max Freeze
 7. GRITT Frost Bite
 8. VOLT Deep Freeze
 9. Après Ice Tea Peach
 10. Lundgrens Rimfrost
 11. Skruf Super White Fresh
 12. Zyn Cool Mint Dry
 13. General Original portion (som referens)

Nitrosaminer och tungmetaller

Enligt det internationella centret för cancerforskning (IARC), som ingår i världshälsoorganisationen (WHO), är tobaksspecifika nitrosaminer ett av de främsta cancerframkallande ämnena i tobaksprodukter.
Tungmetaller kan på lång sikt leda till en minskad mental funktion och skada organ som lungor, lever och njurar. Tungmetaller kan också orsaka cancer.

Det vita tobaksfria snuset innehåller avsevärt mycket lägre nivåer av nitrosaminer och tungmetaller jämfört med det traditionella tobakssnuset.

Nikotinhalten

Nikotinhalten i tobaksfritt vitt snus varierar stort mellan olika fabrikat och varianter. Urvalet i vår undersökning ligger mellan ca 2,3 mg/portion till som högst 19,9 mg/portion men det finns även starkare varianter på marknaden. Vanligt brunt tobakssnus (General original) ligger på ca 8mg/portion. Vitt snus kan alltså innehålla avsevärt mycket mer nikotin än traditionellt brunt tobakssnus.

pH-värdet

Nikotinhalten i sig ger inte hela bilden av vilken styrka snuset har. För att nikotinet ska ge effekt måste det tas upp av kroppen. Efter det att saliven löst upp nikotinsaltet i påsen avgör pH-värdet hur snabbt nikotinet tas upp av kroppen. PH-värdet inverkar stort på hur mycket av nikotinet i påsen som tas upp av kroppen. Ett pH-värde kring 8,0 innebär att cirka 50 procent av nikotinet är tillgängligt, jämfört med drygt 90 procent vid ett pH-värde på 9,0.

Ju högre pH-värde desto mer tar kroppen upp. Snusen i vår granskning varierar mellan pH 8,3 och 9,5 vilket innebär en skillnad i upptag på mellan 50 och 90 procent av nikotinet i påsen.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.