Bästa plåstret på såren

Bästa plåstret på såren

8 plåster på den svenska marknaden har testats. Foto: Shutterstock
Alla deltagare i testet. Foto: Rickard Kilström
Plåstrets absorptionsförmåga testas genom att mäta mängden vätska som kan injiceras innan kompressen blöder igenom Foto: Eurofins
Klistrets hållfasthet testas genom att mäta den kraft i newton som krävs för att dra loss plåstret från en glasplatta Foto: Eurofins
Hållfastheten testas också efter 10 minuters exponering i vatten Foto: Eurofins
Laboratorietest

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 13 Mar, 2023
Läs senare

När olyckan är framme och du skär dig i fingret med den vassa köttkniven eller ett barn skrapar knäet är det oftast plåstret som står för första hjälpen.

Dagens plåster uppfanns 1920 av Earle Dicksson i USA. Hans fru skar sig ofta när hon lagade mat och man får anta att Earle fick plåstra om henne varje gång. Därför uppfann han ett plåster som hans fru själv kunde sätta på - till skillnad från ett bandage.

Plåster har sedan dess genomgått en produktutveckling. I dag är det till exempel vanligt med så kallade vattenavvisande plåster som sitter kvar även när du behöver tvätta händerna eller duscha.

Testfakta gav franska laboratoriet Eurofins ATS i Aix-en-Provence uppdraget att testa åtta vattenresistenta plåster på den svenska marknaden.

[PDF]

I testets första del mättes plåstrens tekniska egenskaper som kompressens absorptionsförmåga innan det blöder igenom och klistrets hållfasthet på torrt och fuktigt underlag. När det gäller kompressens absorptionsförmåga var skillnaderna ganska stora. Plåstret Mermaid från butikskedjan Normal sög upp 0,31 ml vätska innan det ”blödde igenom” jämfört med 0,18 ml för Apoteket Hjärtat.

–      Testet visade på stora skillnader i uppsugningsförmåga mellan de olika plåstren vilket betyder att vissa riskerar att blöda igenom snabbare än andra, säger Lucie Vienne, testansvarig på Eurofins ATS.

Förutom de tekniska egenskaperna lät laboratoriet tio erfarna specialister utvärdera plåstren under en dags användning.
Plåstren applicerades på handryggen och runt mellanleden på varje deltagares pek- och långfinger. Under utvärderingsdagen tvättade paneldeltagarna händerna fyra gånger, på ett standardiserat sätt.

Förutom att notera hur länge plåstren satt kvar bedömde paneldeltagarna hur smidigt plåstret var runt fingerlederna, hur snabbt det torkade, hur bra det andades, hur svårt det var att få bort och om det lämnade några spår på huden.

–      Plåstren från Salvequick och Clas Ohlson fick bäst omdöme av paneldeltagarna. De upplevdes som mest komfortabla att bära och gav också bäst rörlighet för fingerlederna, förklarar Lucie Vienne.

Vilka plåster presterade då sammantaget bäst? Det gjorde Salvequick och Clas Ohlson, men de är då också mer än dubbelt så dyra som testets billigaste – Mermaid från Normal.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har i februari månad 2023 genomfört ett jämförande laboratorietest av vattenresistenta plåster. Testet har utförts av det oberoende laboratoriet Eurofins ATS i Frankrike. Testet omfattade mätningar av plåstrens tekniska egenskaper och en utvärdering av laboratoriets specialistpanel.

Följande produkter har testats:

1.     Salvequick – Aqua resist
2.     Kronans Apotek – Plåster vattenavvisande
3.     Apoteket – Water Resist
4.     Apotek Hjärtat – Aqua Resist
5.     Sensiplast – Water Resistant Plasters
6.     Clas Ohlson – Quick healing Aqua Resist
7.     Mevolution – Whoops! Aqua resist plasters
8.     Mermaid – Aqua Resist

Sex förpackningar av respektive fabrikat köptes in under januari månad 2023.

Laboratorietestet:
I en första del mäts plåstrens tekniska egenskaper:

A.    Plåstrets (kompressens) absorptionsförmåga testas genom att mäta mängden (ml) vätska som kan injiceras innan kompressen blöder igenom.

B.    Klistrets hållfasthet testas genom att mäta den kraft (N) som krävs för att dra loss plåstret från en glasplatta. Testet genomförs i torrt tillstånd och efter 10 minuter exponering i vatten.

De tekniska egenskaperna mäts på det största, avlånga plåstret från varje fabrikat.

I den andra delen av testet utvärderar tio erfarna specialister på laboratoriet de olika plåstrens egenskaper i följande åtta delmoment:

1.     Hur enkelt är det att ta bort skyddet och applicera plåstret på handryggen och fingrarna.
2.     Hur länge och väl sitter plåstren kvar på handryggen och fingrarna under en dags användning i torrt tillstånd.
3.     Hur länge och väl sitter plåstren kvar på handryggen och fingrarna under en dags användning, där försökspersonerna tvättar händerna fyra gånger.
4.     Hur mjukt och följsamt är plåstret.
5.     Hur snabbt torkar plåstret.
6.     Hur enkelt och skonsamt är det att ta bort plåstret.
7.     Hur mycket spår av plåstret (klister och ludd) sitter kvar på fingrar och handrygg.
8.     Hur uppluckrad är huden under plåstret efter en dags användning.

Användarna betygsätter varje delmoment på en femgradig skala från mycket otillfredsställande till mycket tillfredställande.

Tolkning och betygsättning

Resultaten från laboratorietestet har tolkats och betygsatts på en 10-gradig skala i samråd med laboratoriet. Betygen för respektive delmoment har viktats samman till ett totalbetyg med följande fördelning:

·      Följsamhet och fästförmåga på huden (2, 3 och 4): 40%
·      Kompressens absorptionsförmåga (A): 30%
·      Påverkan på huden (5, 6, 7 och 8): 20%
·      Förpackning, hygien och applicering (B och 1): 10%

Så får du plåstret att sitta – och så får du av det

Tänk på följande när du sätter på plåstret:

* Se till att såret är rent innan du sätter på plåstret.
* Tryck ihop sårets kanter innan du fäster plåstret.
* Använd rätt storlek på plåstret beroende på var du skadat dig.
* Klipp häftdelen på varje sida av plåstret i hälften så du får totalt fyra flikar i plåstrets ändar. Passformen blir bättre och du slipper glipor. Detta är särskilt bra att göra om du fått ett sår på fingertoppen.
* Samma som ovan om ditt sår sitter vid leden på fingret, du kan då sära lätt på de fyra häftdelarna innan du fäster dem. Fingret går då lättare att böja.

Och för att lättare få av det, speciellt på barn som kanske är lite känsligare:

* Babyolja eller annan olja gör det lättare att ta av. Badda och dra lite i taget.
* Kyla kan också hjälpa då det gör limmet i plåstret sprött och därför lättare att avlägsna.
* På de flesta apotek finns silikonbaserad plåsterborttagningsspray som ska underlätta borttagningen.
* Passa på i badet, plåstrets lim kan lösa upp sig i det varma vattnet.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.