Varför vill vi inte dra maten?

Varför vill vi inte dra maten?

Simulation av 25 km promenad på trumma. Foto SLG
Foto: Testfakta / Rickard Kilström
Shoppingvagn genomgår regnsimulering Foto SLG
Fuktkänsligt papper indikerar vatteninträngning Foto SLG
Laboratoriet packar matvaror på 12 kg. Foto SLG
Dramaten är en del av den spanska vardagen. Foto Klaus Hahn
En dramaten för alla sorters inköp. Foto Klaus Hahn
Laboratorietest

Den så kallade ”dramaten”, shoppingvagnen på två hjul, är en riktigt smart uppfinning. På kontinenten är den populär, men här i Sverige har den inte slagit igenom brett på samma sätt. Men nu är kanske tiden mogen för att ge den platsen i våra hem och liv som den förtjänar.

Laboratorietest
Susann Engqvist Publicerad: 10 Feb, 2022
Läs senare

Att gamla farmor går med en ”dramaten” är det ingen som lyfter på ögonbrynen för. Men hos den yngre delen av befolkningen ser vi den sällan. Helt oförtjänt har den fått en lite tråkig pensionärsimage. Att den numera finns i massor av läckra färger och modeller verkar inte ha någon större betydelse. Eller är det så enkelt att de unga inte känner till, eller förstår hur praktisk den verkligen är?   

[PDF]

Perfekt för personer som valt bort bilen
Undantag finns dock. Isabelle Friberg och hennes sambo Sixten Engqvist är båda under 30 år. De bor i en förort till Stockholm och har som många moderna storstadsmänniskor ingen bil. Då kommer shoppingvagnen väl till pass, och de har använt den i flera år.
— Det är mycket skönare att gå och handla med den, och inga plastpåsar eller pappkassar behövs, konstaterar Isabelle.
— Vi får med oss mycket mer och eftersom vi inte har bil är det perfekt. Det är flera i vår bekantskapskrets som har en och jag gav faktiskt min kompis en i födelsedagspresent nyligen. Hon använder den varje dag.

Att shoppingvagnen skulle vara försedd med ”pensionärsvarning” håller Isabelle inte med om.
— Absolut inte! Men kanske beror det på att den är snyggt helsvart och känns lite som en dramatens ”Rolls Royce” avslutar hon med ett skratt.

Och medan vi ändå är inne på bilar; i Tyskland där allt fler medvetna Berlinare ses med shoppingvagn, kallas den lite skämtsamt för ”Hackenporsche”. Direkt översatt betyder det ”Hälporsche”. Kanske är det dags att uppgradera, uppskatta och börja använda den här smarta uppfinningen.

Billigaste modellen bland de bästa
Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av åtta modeller i prisklass från 200 till 1000 kronor. Lastförmåga/hanterbarhet, kvalitet och uthållighet, konstruktion och detaljer samt vattentäthet testades och bedömdes. Ingen av vagnarna fick toppbetyg, mycket beroende på att ingen fick högt betyg på samtliga områden. Endast tre av vagnarna klarade att lasta allt på listan och bara två klarade regntestet.
Lastkapaciteten på testets billigaste, Rustas egen shoppingvagn för 200 kronor, är lägst, 33 kilo, vilket är 10 kilo mindre än de som lastar mest. Men för övrigt står sig Rustas budgetvariant sig väl i konkurrensen och hamnar på en tredjeplats, inte långt efter vinnaren Rolser RG.

Totalbetyget (8,3 av 10) på Rolser RG dras ned främst för hög placering av packsäcken och sitt höga, smala handtag vilket gör den svår att hantera, lyfta och köra, särskilt för korta personer.

Bottenplaceringarna fick Ikeas ”Radarbulle” och Reisenthel ”Trolley M”. Ingen av dem rymde alla varor och båda har en ranglig ram, instabil packsäck och tar in vatten. Riesenthels modell har dessutom mycket låg frigång och små hjul som gör den svårkörd. Båda modellerna har dock teleskophandtag, vilket gör dem lättare att bära.

25 km hinderbana och 5 000 lyft
Testet har utförts av labbet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Tyskland. Varje vagn packades med vanliga livsmedels- och hushållsprodukter som exempelvis mjölk, smörpaket, sköljmedel, ett 10-pack ägg, sex äpplen, chips, en limpa bröd, ett trepack hushållspapper mm, med en sammanlagd vikt på12 kg.
De fyllda vagnarna har dragits motsvarande 25 kilometer och i en hastighet av 4 km/h över en trottoarliknande trumma och lyfts i handtaget över 5 000 gånger. De utsattes även för simulerat kraftigt regn för att testa tätheten och avslutningsvis bedömdes vagnarnas stabilitet, köregenskaper, ergonomi, stängningsmekanismer och kvalitén i konstruktion och material.

Att tänka på när du ska välja shoppingvagn:

 • Stora hjul och hög frigång gör den lättare att dra på ojämnt underlag. Dock blir vagnen lite svårare att svänga snävt med om hjulen är stora. Ju mjukare hjul desto bekvämare körning.

 • Teleskophandtag gör den lättare att lyfta och anpassa till olika personers längd.

 • Behöver du ofta bära vagnen, till exempel uppför trappor, välj en modell som inte är så tung i sig.

 • Det kan vara praktiskt med ett eller flera fack utanpå, för till exempel mobil och plånbok.

 • Reflexer på vagnen är bra under det mörka halvåret. (Såvida du inte sätter på dem själv förstås)

 • Har du ont om plats, eller bara använder den sporadiskt, kan en hopfällbar vagn vara smidigt.

 • Provkör den gärna med några saker av varierande storlek och form i. Är själva påsen ostadig kan innehållet fara runt vilket gör den svårkörd.

Fakta om testet

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har på uppdrag av svensk media genomfört ett jämförande laboratorietest av shoppingvagnar (dramaten).
Laboratorietestet utfördes av laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i tyska Hartmansdorf.

Kriterier för urvalet var shoppingvagnar på två hjul för under 1 000 kronor.

Följande åtta shoppingvagnar har testats:

 1. IKEA  - Radarbulle

 2. Rusta - Shoppingvagn

 3. Epic - CityXshopper Ergo

 4. Rolser - RG

 5. Cavalet - Ergo

 6. Andersen - Scala Plus

 7. Airbox - AS6

 8. Reisenthel - Trolley M

Tre prover av varje fabrikat har införskaffats under december månad 2021.

Testparametrar

Laboratorietestet omfattade följande delmoment:

 • Hanterbarhet

 • Kvalitet och uthållighet

 • Konstruktion och detaljer

 • Vattentäthet

Hanterbarhet
Laboratoriet har bedömt hur stor lastkapacitet (volym) vagnarna har, hur enkelt det är att lasta i och ur vagnarna, stänga och öppna till själva lastutrymmet, hur stabil vagnen är under lastning och när man drar den, hur lätt den går att dra och hur mycket plats den tar i hopfällt läge. Alla stabilitets och dragprov har gjorts med en last på 12 kg.

För att bedöma lastkapaciteten packades varje vagn på det mest optimala sättet med följande livsmedels- och hushållsprodukter:
2 liter läsk, 1 liter sköljmedel, 500 gram Nutella, 250 gram marmelad, 1 liter mjölk, 6 x 0,5 liter vatten, 800 gram kattmat, 3-pack hushållspapper, 1 ananas, en konservburk, 10-pack ägg, 2 kexpaket, 1 paket pasta, 6-pack äpplen, 400 g smör, 1 limpa bröd, 1 tub Pringles och 1 storpack Twix.
Tre av vagnarna klarade att lasta allt på listan. För de övriga vagnarna varierade kapaciteten beroende på lastutrymmets utformning och volym.

Kvalitet och uthållighet
Laboratoriet har låtit vagnarna dras över en trumma med ojämn beläggning och hinder (motsvarande trottoarkanter). Sammanlagt drogs vagnarna en sträcka på 25 km i en hastighet av 4 km/h. Vagnarna lyftes även 5 000 gånger i handtaget och fick falla från stående position mot golvet med handtagssidan nedåt 10 gånger. Samtliga moment utfördes med en last på 12 kg.

Konstruktion och detaljer
Laboratoriet inspekterade och bedömde stängningsmekanismen, fickor och mindre förvaringsutrymmen, handtagens ergonomi och utformning, lastutrymmets material och utformning och gjorde en allmän bedömning av konstruktionskvalitén.

Vattentäthet
Vagnarna utsattes för kraftigt regn motsvarande ca 7 liter vatten per sekund under 3 minuter. Lastutrymmet fylldes med fuktkänsligt indikatorpapper för att kunna bedöma omfattningen på läckaget och var vattnet kommit in.

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. I totalbetyget har högst vikt lagts vid hanterbarhet samt kvalitet och uthållighet med 35 procent vardera. Konstruktion om detaljer samt vattentäthet har viktats med tio procent vardera.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.