Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Foto: Shutterstock
Alla deltagare i testet Foto: Rickard Kilström
Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 23 Jan, 2023
Läs senare

– Byter vi ut en del av det mättade fettet mot omättat fett minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, förklarar Anna Turesson Wadell, dietist och doktorand vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition på Göteborgs universitet.

Det är nu många argument som ska betas av när man närmar sig mejeridisken i mataffären. Att köpa så kallat bordsmargarin är knivigt. Vad är bäst för hälsan? Vad är bäst för plånboken? Och håller de olika produkterna vad som utlovas?
Testfakta har gett Eurofins laboratorium i Lidköping uppdrag att analysera innehållet i nio av Sveriges vanligaste bordsmargarin. Alla testade produkter har en fetthalt kring 70 procent och är inte så kallade lätt-varianter, där ligger fetthalten ofta mellan 30 och 40 procent.

[PDF]

Analyserna visar att de bordsmargarin som har en hög andel av mjölk som bas också har störst andel mättade fetter.

ICA:s smör och raps har exempelvis nästan dubbelt så mycket mättade fettsyror (48,5 %) som Becel Gold (25%). De helt vegetabiliska Becel och Carlshamn ligger båda klart lägst när det gäller de mättade fetterna.
Även när det gäller transfetter ligger de mjölkbaserade produkterna avsevärt högre. Bregott med 2,8 procent transfetter kan jämföras med till exempel Flora på 0,2 procent.

–      Transfetter ska vi äta så lite som möjligt av då man sett samband mellan höga intag och förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar - ännu mer än för mättat fett. Det finns naturligt i mejeriprodukter och kött, men framställs också industriellt som konsistens- och hållbarhetsingrediens i livsmedel, förklarar Anna Turesson Wadell.

Förklaringen till skillnaderna när det gäller mättade fetter och transfetter är att tre av de testade produkterna, Carlshamn, Becel och Flora är uppbyggda kring vegetabiliska fetter. Deras huvudingrediens är rapsolja. Övriga bordsmargarin har mjölkfett som huvudingrediens.

–      Omättat fett hittar vi i främst i vegetabiliska fetter som rapsolja och olivolja, men alltså inte i kokosfett och palmolja som innehåller mest mättat fett, förklarar Anna Turesson Wadell.

I testerna analyserades också andelen omega 3-fettsyror och omega 6-fettsyror. Även här är det de mer vegetabiliska produkterna som har högst andel. Becel sticker ut med 9,2 procent Omega 3.

–      Det beror förmodligen på linfröoljan i detta margarin. Linfröolja innehåller nämligen väldigt mycket mer omega-3 än rapsolja, säger Anna Turesson Wadell.

Men analysen visar också att de mer vegetabiliska produkterna innehåller de skadliga ämnena glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar, som bildas när vegetabiliska oljor renas genom upphettning. Högst halt visade Becel och Carlshamns, men nivåerna ligger långt under gällande gränsvärden. För att komma upp i närheten av gränsvärdet ska en person som väger 50 kg äta ett kvarts kg margarin om dagen, eller 26 mackor med 10 gram margarin.

I ett sista moment mättes salthalten, där Carlshamn låg lägst med 0,7 gram per 100 gram. Högst låg Ängens Normalsaltat med 1,9 gram.
Både Carlshamn och Becel uppfyller genom sin låga salthalt och låga halt av mättat fett kriterierna för Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning.

Men förutom hälsoaspekterna är priset en viktig fråga. Särskilt nu när mejerivarornas priser fullständigt skenat under det senaste året. Den 600 grams ask med Bregott som för ett år sedan kostade drygt 40 kronor är i dag uppe på 68 kronor.

–      Vi är väl medvetna om att kunderna reagerar över priserna. Men mjölkpriset har ökat i samma takt. Bregott är något av en premiumprodukt och det går åt 20 liter mjölk för att få ett kilo Bregott, förklarar Max Wallenberg, presschef på Arla.

Fakta om testet

Testfakta har låtit Eurofins Food & Feed testing i Lidköping analysera innehållet i ett representativt urval av bordsmargarin på den svenska marknaden. Urvalet utgörs av produkter från större varumärken och kedjornas egna märkesvaror, samtliga med en deklarerad fetthalt kring 70 procent.

Följande bordsmargarin har analyserats:
1.     Carlshamn Smörgås
2.     Becel Gold
3.     Flora Original
4.     Coop Smör & raps
5.     Garant Smör & raps
6.     Gårdsgoda Normalsaltat
7.     Bregott Normalsaltat
8.     ICA Smör och raps
9.     Ängens Normalsaltat                                                                                                                                

Analysen omfattade följande parametrar:
* Fetthalt
* Fettsyrasammansättning
* Vattenhalt
* Salthalt
* Förekomst av skadliga estrar

Fettsyrasammansättningen har analyserats på ett 50-tal olika parametrar för att få fram fördelningen mellan:
* Mättat fett
* Transfett
* Enkelomättat fett
* Fleromättat fett (Omega-3 och 6)

Mättat, enkelomättat och fleromättat fett
De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar.
Det finns också en typ av fett som kallas transfett. Transfett ökar, liksom mättat fett, risken för hjärt- och kärlsjukdom. Ofta finns transfett i livsmedel som även innehåller mycket mättat fett.
(Källa: Livsmedelsverket)

Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar
Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar är skadliga ämnen som bildas vid produktion av vissa vegetabiliska oljor. Högst halter har hittats i palmolja men ämnena kan även finnas i andra vegetabiliska oljor. Enligt Livsmedelsverket är risken att skada hälsan liten av den mängd vi får i oss, men mängden vi utsätts för bör ändå minska för att så långt som möjligt minimera hälsorisker.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) bedömer det tolerabla dagliga intaget (TDI) till 2,0 µg/kg kroppsvikt och dag. Det motsvarar ett dagligt intag på ca 260 gram av det bordsmargarin med mest skadliga estrar (Becel Gold) för en person som väger 50 kg. Om vi antar att man brer på 10 gram bordsmargarin per macka så motsvarar det 26 mackor om dagen för att nå upp till TDI.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Rusta badhandduk Emma

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas badhandduk Emma. Badhandduken Emma presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance med god marginal.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Alla testvinnare från 2022

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.