Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Foto: Shutterstock
Alla deltagare i testet Foto: Rickard Kilström
Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 23 Jan, 2023
Läs senare

– Byter vi ut en del av det mättade fettet mot omättat fett minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, förklarar Anna Turesson Wadell, dietist och doktorand vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition på Göteborgs universitet.

Det är nu många argument som ska betas av när man närmar sig mejeridisken i mataffären. Att köpa så kallat bordsmargarin är knivigt. Vad är bäst för hälsan? Vad är bäst för plånboken? Och håller de olika produkterna vad som utlovas?
Testfakta har gett Eurofins laboratorium i Lidköping uppdrag att analysera innehållet i nio av Sveriges vanligaste bordsmargarin. Alla testade produkter har en fetthalt kring 70 procent och är inte så kallade lätt-varianter, där ligger fetthalten ofta mellan 30 och 40 procent.

[PDF]

Analyserna visar att de bordsmargarin som har en hög andel av mjölk som bas också har störst andel mättade fetter.

ICA:s smör och raps har exempelvis nästan dubbelt så mycket mättade fettsyror (48,5 %) som Becel Gold (25%). De helt vegetabiliska Becel och Carlshamn ligger båda klart lägst när det gäller de mättade fetterna.
Även när det gäller transfetter ligger de mjölkbaserade produkterna avsevärt högre. Bregott med 2,8 procent transfetter kan jämföras med till exempel Flora på 0,2 procent.

–      Transfetter ska vi äta så lite som möjligt av då man sett samband mellan höga intag och förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar - ännu mer än för mättat fett. Det finns naturligt i mejeriprodukter och kött, men framställs också industriellt som konsistens- och hållbarhetsingrediens i livsmedel, förklarar Anna Turesson Wadell.

Förklaringen till skillnaderna när det gäller mättade fetter och transfetter är att tre av de testade produkterna, Carlshamn, Becel och Flora är uppbyggda kring vegetabiliska fetter. Deras huvudingrediens är rapsolja. Övriga bordsmargarin har mjölkfett som huvudingrediens.

–      Omättat fett hittar vi i främst i vegetabiliska fetter som rapsolja och olivolja, men alltså inte i kokosfett och palmolja som innehåller mest mättat fett, förklarar Anna Turesson Wadell.

I testerna analyserades också andelen omega 3-fettsyror och omega 6-fettsyror. Även här är det de mer vegetabiliska produkterna som har högst andel. Becel sticker ut med 9,2 procent Omega 3.

–      Det beror förmodligen på linfröoljan i detta margarin. Linfröolja innehåller nämligen väldigt mycket mer omega-3 än rapsolja, säger Anna Turesson Wadell.

Men analysen visar också att de mer vegetabiliska produkterna innehåller de skadliga ämnena glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar, som bildas när vegetabiliska oljor renas genom upphettning. Högst halt visade Becel och Carlshamns, men nivåerna ligger långt under gällande gränsvärden. För att komma upp i närheten av gränsvärdet ska en person som väger 50 kg äta ett kvarts kg margarin om dagen, eller 26 mackor med 10 gram margarin.

I ett sista moment mättes salthalten, där Carlshamn låg lägst med 0,7 gram per 100 gram. Högst låg Ängens Normalsaltat med 1,9 gram.
Både Carlshamn och Becel uppfyller genom sin låga salthalt och låga halt av mättat fett kriterierna för Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning.

Men förutom hälsoaspekterna är priset en viktig fråga. Särskilt nu när mejerivarornas priser fullständigt skenat under det senaste året. Den 600 grams ask med Bregott som för ett år sedan kostade drygt 40 kronor är i dag uppe på 68 kronor.

–      Vi är väl medvetna om att kunderna reagerar över priserna. Men mjölkpriset har ökat i samma takt. Bregott är något av en premiumprodukt och det går åt 20 liter mjölk för att få ett kilo Bregott, förklarar Max Wallenberg, presschef på Arla.

Fakta om testet

Testfakta har låtit Eurofins Food & Feed testing i Lidköping analysera innehållet i ett representativt urval av bordsmargarin på den svenska marknaden. Urvalet utgörs av produkter från större varumärken och kedjornas egna märkesvaror, samtliga med en deklarerad fetthalt kring 70 procent.

Följande bordsmargarin har analyserats:
1.     Carlshamn Smörgås
2.     Becel Gold
3.     Flora Original
4.     Coop Smör & raps
5.     Garant Smör & raps
6.     Gårdsgoda Normalsaltat
7.     Bregott Normalsaltat
8.     ICA Smör och raps
9.     Ängens Normalsaltat                                                                                                                                

Analysen omfattade följande parametrar:
* Fetthalt
* Fettsyrasammansättning
* Vattenhalt
* Salthalt
* Förekomst av skadliga estrar

Fettsyrasammansättningen har analyserats på ett 50-tal olika parametrar för att få fram fördelningen mellan:
* Mättat fett
* Transfett
* Enkelomättat fett
* Fleromättat fett (Omega-3 och 6)

Mättat, enkelomättat och fleromättat fett
De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar.
Det finns också en typ av fett som kallas transfett. Transfett ökar, liksom mättat fett, risken för hjärt- och kärlsjukdom. Ofta finns transfett i livsmedel som även innehåller mycket mättat fett.
(Källa: Livsmedelsverket)

Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar
Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar är skadliga ämnen som bildas vid produktion av vissa vegetabiliska oljor. Högst halter har hittats i palmolja men ämnena kan även finnas i andra vegetabiliska oljor. Enligt Livsmedelsverket är risken att skada hälsan liten av den mängd vi får i oss, men mängden vi utsätts för bör ändå minska för att så långt som möjligt minimera hälsorisker.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) bedömer det tolerabla dagliga intaget (TDI) till 2,0 µg/kg kroppsvikt och dag. Det motsvarar ett dagligt intag på ca 260 gram av det bordsmargarin med mest skadliga estrar (Becel Gold) för en person som väger 50 kg. Om vi antar att man brer på 10 gram bordsmargarin per macka så motsvarar det 26 mackor om dagen för att nå upp till TDI.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.