Superlimmet som inte fäster

Superlimmet som inte fäster

Deltagarna i testet. Foto - Rickard Kilström
Laboratoriet utför så kallad dragprovning för att mäta limstyrkan – Foto PZT
Limstyrkan på trä testas på hårdare trämaterial – Foto PZT
Porslin limmas i en brottyta innan dragprovningen– Foto PZT
Provbitar av polystyren används för att testa limstyrkan på plast– Foto PZT
Oftast håller limfogen bättre än själva plasten – Foto PZT
Laboratorietest

Superlim gör inte alltid skäl för namnet. Testfaktas test av nio märken visar på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och hur lång tid de behöver för att härda.
Det bästa limmet härdade snabbt, fäste bra på alla material och krävde bara hälften så mycket lim som de sämsta.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 19 Sep, 2022
Läs senare

I ett vanligt hem dyker det nästan alltid upp tillfällen när något ska limmas. Det kan vara glasögonbågarna som gått av, koppen som tappat örat eller en list som måste limmas fast.

Ett så kallat superlim borde ju funka på de flesta material och härda snabbt, så man slipper trycka ihop limfogen i flera timmar. Men det finns många fabrikat att välja mellan och prisskillnaden är stor, så vilket ska man välja?

Testfakta gav det oberoende laboratoriet PZT i tyska Wilhelmshaven i uppdrag att testa nio olika så kallade superlim som köpts in på den svenska marknaden.

[PDF]

Testerna visade på stora skillnader i fästförmåga på olika typer av material och två fabrikat hade svårt att fästa över huvud taget.
– För mig var det överraskande att två av produkterna inte fäste ihop som de skulle under testerna på aluminium. Vi följde instruktionerna på förpackningarna med att pressa ihop under 30 sekunder. Men dessa två, Stanley och UHU, ville inte fästa efter en minuts extra väntan, berättar Thorsten Kutzner som är testledare på PZT.

UHU uppger att deras tid för härdning är fem minuter, men inte heller efter tillverkarens utsatta tid fungerade limmet.
– Men vi kunde också se att UHU var mycket mer trögflytande än övriga, vilket kanske kan vara en del av förklaringen till det sämre resultatet. För oss är det en besvikelse att det inte fungerar eftersom UHU är ett välkänt varumärke i Tyskland, förklarar Thorsten Kutzner.

Alltför lättflytande var däremot Stanley som absorberades av underlaget när det skulle användas på trä. Stanley klarade trätestet sämst av alla. Bäst på att fästa på trä var Biltema men på övriga material fungerade det sämre.

Sammantaget bäst var Loctite Super Glue Power Gel som härdade snabbt och fäste bra på samtliga material.
– Det var lite överraskande för oss att den presterade så mycket bättre än de andra. Vi följde tillverkarens doseringsanvisning som var mindre än hälften så mycket lim jämfört med de andra, säger Thorsten Kutzner.

Däremot hade de flesta limmen svårt att klara 24 timmar i vattenbad, med undantag för UHU och Stanley som klarade just vattenbadet bäst av alla.
­– För den som ska limma något som ska hålla under vatten en längre tid rekommenderar jag ändå speciallim för dessa förhållanden, förklarar Thorsten Kutzner.

Precis som många andra har man på PZT haft problem med att superlim börjar härda så snart förpackningen är öppnad.
– Under tidigare tester har vi många gånger haft problem där en större tub snabbt blir obrukbar. I det sammanhanget är det nog bra med de supersmå förpackningar på bara tre gram, säger Thorsten Kutzner, som samtidigt vill framhålla att det ur klimatsynpunkt inte är vettigt med dessa stora förpackningar för en så liten mängd lim.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har genomfört ett jämförande laboratorietest av så kallade superlim. Testerna har utförts av det oberoende laboratoriet PZT i tyska Wilhelmshaven.

Följande produkter har testats:

●      Loctite - Super glue precision max

●      Loctite - Super glue power gel

●      Gorilla - Super glue

●      Clas Ohlson - Universal super glue

●      Stanley - Quick setting super glue

●      Panduro - Super glue gel

●      UHU - Max repair power

●      Biltema - Superlim

●      Atomlim - Flexibelt superlim

Prover av de olika limmen har inhandlats under juli månad 2022.

Laboratorietestet

I testet mättes den kraft som krävdes för att dra isär limmade provbitar av olika material, efter olika tid och efter exponering av vatten, kyla och värme.

 1. Limstyrka efter 60 sekunder på aluminium
 2. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium
 3. Limstyrka efter 24 timmar på trä
 4. Limstyrka efter 24 timmar på keramik (brottyta mot brottyta)
 5. Limstyrka efter 24 timmar på plast
 6. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar i vattenbad
 7. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar vid -20ºC
 8. Limstyrka efter 24 timmar på aluminium + 24 timmar vid +40ºC

Ett av de primära syftena med superlim är att de ska härda snabbt. Limstyrkan har testats efter 60 sekunder, vilket är längre än vad de flesta tillverkare anger.

Limstyrkan på trä har testats på provbitar av hårdare trä, så kallat ”hardwood”.
Limstyrkan på keramik har testats på en mindre yta av skärvor för att efterlikna en lagning av handtaget eller örat på en kopp.
Limstyrkan på plast har testats på provbitar av polystyren (plastmaterial). Plastmaterialet i sig klarar en dragkraft på 500 N. Limfogen var i de flesta fall starkare än själva plastmaterialet, undantaget UHU som släppte redan vid en kraft av 131 N.

För att testa hur limfogen påverkades av vatten, kyla och värme placerades limmade provbitar av aluminium i vattenbad, kylkammare (-20°C) och värmeskåp (+40°C) under 24 timmar. Innan exponering i de olika miljöerna har limmet fått härda i rumstemperatur under 24 timmar. Efter exponering togs proverna ut i rumstemperatur i tre minuter innan dragprovningen utfördes.

Att tänka på när man använder superlim
 1. Superlim (cyanoakrylatlim) fäster väldigt bra på huden - så använd handskar när du limmar!
 2. Fördelen med cyanoakrylat, den aktiva ingrediensen i limmet, är att det härdar snabbt och går att använda på de flesta material - förutom på glas, där fungerar det sämre.
 3. Om du ska limma mer porösa ytor kan det vara värt att använda en speciell aktivator innan du applicerar limmet. Risken är annars att limmet sugs in i materialet innan det hunnit härda.
 4. Se till att du använder lagom mycket lim så inte limfogen blir för tjock – då härdar den långsammare och limfogen blir svagare.
 5. Var snabb med att torka bort överflödigt lim.
 6. Har du en större yta som behöver limmas kan det passa bättre med ett annat slags lim än ett som innehåller cyanoakrylat, eftersom det härdar så snabbt.
 7. Efter att du limmat klart, skruva på korken för att förhindra att fukt kommer in i förpackningen – det är fukten som gör att limmet härdar.
 8. Förvara den öppnade förpackningen i rumstemperatur.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Ta bort fläcken och samtidigt riskera att övriga tygfärger blir urblekta? Valet av tvättmedel handlar ofta om kompromisser. Men vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra. Samtidigt gör vissa underverk med noppor.

10 sätt att spara på elräkningen

När elpriserna skjuter i höjden och temperaturen går mot noll blir goda råd dyra. Här är tio tips för att få ner dina elkostnader.

Så slipper du dålig plast

Det finns idag hundratals typer av plast och varje år tillkommer nya. Därför kan det vara svårt att veta vilka plaster som man ska välja – och välja bort. Testfakta reder ut vilka plaster du ska undvika, och hur.

Laboratorietest

Kända allergener i deodoranter anges inte på förpackningen

Din deodorant gör jobbet – åtminstone när det handlar om att dölja svettlukten. Har du känslig hud ska du däremot vara uppmärksam. Testfaktas deodoranttest avslöjar att två stora tillverkare inte uppger kända allergener på sin förpackning.

Laboratorietest

Svensk kräftskiva med bitter eftersmak

En handfull svenska kräftor. Fler kan du inte äta om du vill klara riktvärdet för mängden PFAS-kemikalier som en vuxen person maximalt bör få i sig under en vecka. Den svenska kräftan har väldigt höga PFAS-nivåer jämfört med den importerade, visar Testfaktas kräfttest.

Testfaktas långtidstest av elcyklar

I flera års tid har Testfakta testat elcyklar i laboratorium. Nu tar vi steget till att testa hur elcyklarna faktiskt klarar sig när de används över längre tid. Det här är vårt långtidstest av elcyklar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.