Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Alla overaller i testet. Foto Rikard Kilström
Alla overaller tvättas innan test. Foto Anna Sigge
Vattentätheten testas genom att utsätta overallens material för vattentryck. Foto Anna Sigge
Overallens rivstyrka mäts i Newton. Foto Anna Sigge
Slitagetålighet på overallerna mäts genom nötning med ett glaspapper. Foto Anna Sigge
Andningsförmågan mäts genom att se hur mycket vattenånga som kan passera genom materialet. Foto Anna Sigge
Laboratorietest

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 18 Sep, 2023
Läs senare

Hösten har fått en varm inledning men november och december närmar sig snabbt. Det kan redan nu vara läge att bege sig ner i källarförrådet för att inventera vinteroverallernas status inför säsongen.
Testfakta har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta åtta olika vinteroveraller för barn. Testerna är utförda vid RISE (Research Institutes of Sweden), enheten för textil provning i Mölndal.

[PDF]

En av de viktigaste egenskaperna för en vinteroverall är att de håller barnet torrt i snö och slask. En blöt overall blir som bekant snabbt en kall overall. För att testa hur bra de är på att hålla barnet torrt tog laboratoriet materialprover från områdena kring rumpan, knäna och axlarna. Provbitarna utsattes för ett ökat tryck i form av en vattenpelare, tills dess att de inte längre kunde stå emot vätan. Bäst vattentäthet hade overallerna från Didriksson och Kappahl som båda klarade mer än 1 000 cm vattenpelare på samtliga tre provbitar. En av de som presterade sämst var något förvånande en av testets dyraste overaller från Reima som endast klarade 260 cm för rumpan. Även Polarn & Pyret och H&M hade tydliga problem med vattentätheten för just rumpan, som sannolikt är en av de mest utsatta delarna på en barnoverall.

Att overallen tål lite tuffare tag är också viktigt. Den ska tåla att åka rutschkana och krypa på knäna utan att det går hål i materialet. För att testa just slitagetåligheten utsätts overallens yttermaterial för nötning med ett så kallat glaspapper, upp till 5 000 varv.

Även här utmärker sig overallen från Reima negativt. Den klarade inte ens testets första mätpunkt på 500 varv. Polarn & Pyret fick däremot lite av en revansch. Här krävdes det 3 500 varv mot sandpappret innan laboratoriet kunde konstatera några trådbrott.

Vid häftigare lekar kan också barnens overaller fastna i till exempel ett staket eller en vass kant på rutschkanan. Tyget bör då ha en viss hållbarhet för att inte rivas upp i en lång reva. Laboratoriet testade rivstyrkan genom att mäta den kraft som krävs för att dra upp en reva i materialet. Merparten av overallerna visade sig vara ganska tåliga. Tåligast mot revor var Stadiums Everest och Reima som klarad mer än fyra gånger så mycket kraft jämfört med Helly Hansen.

Overallerna från Didriksons, Everest och Kappahl presterade bra i testet och sammantaget bäst gick det för Didriksons. Men oavsett testresultat är det viktigt att tänka på att passformen är viktig för den som ska leka under flera timmar. Dessutom bör man ska kolla upp praktiska detaljer, som skydd mot att få in snö vid halsen och handleder samt om det finns hällor som håller ned byxbenen mot skorna.

Fakta om testet

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta ett urval av åtta vinteroveraller för barn. Testerna har utförts av RISE (Research Institutes of Sweden) och omfattar slitagetålighet, rivstryrka, vattentäthet samt andningsförmåga. Innan testerna tvättades overallerna tre gånger enligt tillverkarnas tvättråd. 

Följande overaller har testats:

 • Helly Hansen - Kids’ Rider 2.0 Insulated Snow Suit 
 • Ellos  - Áhkká
 • Reima – Trondheim
 • Polarn & Pyret - Snowy padded suit
 • Kappahl - Kaxs Proxtec
 • Didriksons - Bjärven Kid's Coverall
 • H&M – 3-i-1 overall
 • Everest - K ski overall

Testparametrar

Vattentätheten testades enligt standard SS-EN ISO 811:2018.
I testet utsätter man overallens material för ett vattentryck som successivt ökar till 1 000 cm vattenpelare. Testet avslutas när vatten tränger fram genom materialet. Tre provbitar från respektive overall (sittytan, benen och axelpartiet) testas.

Materialets rivstyrka testades enligt standard EN ISO 4674-1:2016.
I testet mäter man materialets rivstyrka på tre prover av overallens yttertyg, både på längden och tvären (varp och väft). Mätvärdet anges som den kraft materialet klarar innan en reva uppstår.

Materialets tålighet mot nötning testades enligt en modifierad variant av Martindale-metoden EN ISO 12947-2:2017.
En provkropp från overallens knä och två provkroppar från sittytan nöttes med glaspapper (finare sandpapper) till dess att trådbrott uppstod i materialet. Resultatet anges som antal varv tyget klarar och är ett medelvärde av tre prover.

Materialets andningsförmåga testades enligt EN ISO 15496:2018.
I testet mäter man hur mycket vattenånga som kan passera genom materialet under en given tid. Två prover av respektive material testas och mätvärdet anges som gram vattenånga som kan passera genom en kvadratmeter av materialet under 24 timmar.

Resultaten från testet har tolkats och betygsatts i samråd med det uförande laboratoriet. I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman enligt följande:

Vattentäthet 40%
Rivstyrka 20%
Slitagetålighet 20%
Andningsförmåga 20%

 

 

 

Att tänka på när man köper vinteroverall
 • Tänk på att barn växer snabbt. Om den ska funka för mer än en säsong så bör man kanske köpa en storlek större. Det finns även overaller utrustade med en ”förlängande” funktion.
 • Flera av overallerna i vårt test är tåliga och håller säkert även för småsyskon när det är dags. Därför kan det vara värt att satsa på kvalitet.
 • Det är viktigt att barnet kan röra sig fritt, även med en tjockare tröja under overallen. Testa därför passformen i butik innan du köper.
 • Många overaller har någon form av vattenavstötande ytbehandling. För att inte förstöra overallens vattenavvisande förmåga är det viktigt att följa tvättråden.
 • Sen behöver man inte nödvändigtvis köpa nytt. Det finns flera sajter där man kan välja och vraka mellan begagnade overaller i alla storlekar och utföranden.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.