Så mycket försämras skyddet i solkläderna

Så mycket försämras skyddet i solkläderna

Laboratorietest

Solskyddskläder till barnen är en självklar investering för många familjer inför semestern. Men det är stora skillnader på hur bra solskyddet sitter i när plaggen används, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 27 Maj, 2013
Läs senare

En täckande solskyddsdräkt kan vara ett smidigt sätt att skydda de små för solens skadliga UV-strålar, både i vattnet och på land. Kläderna som säljs i de flesta barnklädes -och sportbutiker utlovar normalt en solskyddsfaktor (Ultraviolet Protection Factor) på 40 till 50 UPF eller mer. Det är betryggande siffror för oroliga föräldrar, men frågan är hur länge skyddet sitter kvar.

– Det UPF- skydd som står på kläderna i butiken gäller för nytt och osträckt material. Så fort man sätter på sig plagget sträcks ju materialet ut lite, och då kan solskyddet ändras. Sedan beror det också på hur man använder det, säger Simonetta Granello, testledare vid Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal.

På uppdrag av Testfakta har Swerea IVF jämfört sju solskyddsdräkter av olika märken. Inför testet utsattes alla dräkter för samma behandling i form av upprepade tvättar och UV-åldring. Tyget töjdes också ut något, för att efterlikna att plagget sitter på barnets kropp.

[PDF]

När laboratoriet därefter mätte hur mycket UV- strålning tygen släppte igenom hade testvinnaren från Kappahl ett skydd på 25 UPF. Testets sämsta plagg, från Lindex, hade bara ett solskydd på 10 UPF, trots att båda plaggen hade samma deklarerade solskyddsfaktor från början.  

– Olika material bryts ner olika snabbt, det handlar om hur tyget är konstruerat och vilken typ av fibrer det har, säger Simonetta Granello.

10 UPF motsvarar ungefär det solskydd man får av en vanlig t-shirt.

– Om barnet badar i Sverige en dag med ett inte så högt UV-index så kan UPF 10 vara tillräckligt.  Men utomlands, som till exempel i Thailand, så skulle det inte vara tillräckligt, säger Roshan Tofighi på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Från Lindex sida säger man att kunden ändå kan känna sig trygg med att deras plagg skyddar mot skadlig UV-strålning.

­– Vi har valt att ställa samma krav som standarden anger, säger Kaisa Lyckdal, pressansvarig på Lindex.

För en konsument som står och väljer ute i butiken är det svårt att avgöra hur bra kvalitet ett plagg har och hur väl det skyddar – och behåller skyddet.

En faktor som kan spela in är färgen. Mörkare färger absorberar generellt sett mer strålning. Men färgen är bara en del av förklaringen. Dräkten med det bästa skyddet i testet hade en ljusare blågrön färg på axelpartiet, där UV-skyddet mättes.

När laboratoriet bedömde plaggens färgbeständighet visade det sig också att det inte fanns något klart samband mellan hur mycket plaggen blektes och hur mycket solskyddsförmågan försämrades.

– Det visar att även konstruktion och tjocklek spelar in för hur bra UV- skyddet är, säger Simonetta Granello.

Förutom solskyddet testades även klädernas elasticitet efter åldring och tvättar. Labbet mätte hur mycket det gick att töja ut tyget på längden och bredden, och hur tyget sedan klarade att gå tillbaka till sin ursprungliga form.

– Om det inte går tillbaka tillräckligt mycket blir tyget uttänjt och kan hänga som en påse på vissa ställen. Det ser inte så fint ut och är nog inte heller så bekvämt att ha på sig, säger Simonetta Granello.

Fakta om testet

Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal, Sverige, har på uppdrag av Testfakta testat sju solskyddsdräkter av olika märken.                                                                                          Alla dräkter hade ett deklarerat solskydd på 40 till 50+ UPF (gäller material i nyskick)

Inför testet tvättades samtliga plagg tio gånger enligt respektive plaggs tvättinstruktion. Plaggen lufttorkades.                                                                                                       Plaggen utsattes även för UV-åldring enligt ISO 4892-3:2006, metod 1.                                Vid UV-åldringen exponerades plaggen för stark UV-strålning varvat med kondensation under 5 dygn.

Plaggens UV- skyddande förmåga, UPF bestämdes sedan enligt standarden AS/NZS 4399:1996. Fyra stycken mätningar gjordes per material. Mätningarna gjordes på material från plaggens axel/ ryggpartier. Under mätningen var plagget något töjt för att efterlikna att solskyddsdräkterna satt på ett barn (montering enl. standard SS EN ISO 12497:1999 trikå).

Plaggens elastiska förmåga bestämdes enligt SS-EN 14704-1:2005 metod A. Material från plaggen töjdes upprepade gånger både i breddriktning och längdriktning.                           Den maximala belastningen var 25N/50 mm tyg.                                                       Provbitarna mättes vid maximal utsträckning, samt efter en minuts återhämtning och 30 minuters återhämtning.

Plaggens färgbeständighet efter tvätt och UV- åldring bedömdes visuellt av två personer. Bedömningen gjordes av plaggens axel/ryggparti.

Fakta: UPF

UPF

UPF (Ultraviolet Protection Factor) används som mått på solskyddet i solskyddskläder. SPF (Sun Protection Factor) används för solskyddsfaktorn i solkrämer.

Vilken UPF-klass ett plagg får beror på hur mycket UVA och UVB- strålning som släpps igenom tyget.

UPF- klassificering enligt standarden AS/NZS 43 99:1996:

UPF 15-24 Bra skydd

UPF 25-39 Mycket bra skydd

UPF 40-50+ Utmärkt skydd.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Fakta: UV-index

UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. Ett högt UV-index betyder att UV-strålningen är stark.

På sommaren i Sverige varierar UV-index vanligtvis mellan 4 och 7 från norr till söder. I Thailand i december är UV-index cirka 12.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.