Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Klippeffektiviteten testas på homogena gräsytor. Foto: SLG
Uppsamlarens funktion utvärderas som en del i testet. Stihls fick tömmas efter 28 kvm klippning. Foto: SLG
Makitas uppsamlare lämnade en del spill på gräsmattan och fick tömmas efter 22 kvm klippning. Foto: SLG
Husqvarnas uppsamlare fick tömmas efter 38 kvm klippning. Foto: SLG
I klippresultatet bedömdes bland annat jämnheten på klippytan. Foto: SLG
Gräsklipparnas kvalitet och uthållighet testas under 100 timmar. Foto: SLG
Laboratorietest

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 22 Apr, 2024

En välklippt gräsmatta är många trädgårdsägares stolthet, oavsett om den är golfbanestor eller bara en liten grön plätt att grilla på efter jobbet. Men det ligger en hel del arbete bakom att hålla gräset kortklippt och välskött och det gäller att välja rätt maskin för jobbet.
Elgräsklippare är bullerfria, väger mindre än en bensindriven dito och är enkla att manövrera. De är också miljövänliga och man slipper gå och svettas i bensinklipparnas bränsleångor. De elektriska gräsklipparna avger också mindre vibrationer och är därmed skonsammare för armarna. Slutligen - men en aspekt som kan vara nog så betydande - slipper man nesan att stå på uppfarten och dra i en startlina på en maskin som bara hostar och ryker efter ett övervintrat halvår i garaget. Med en batteridriven elgräsklippare är det istället bara att sätta i det uppladdade batteriet och köra.

För att utvärdera batteridrivna elgräsklippare anlitade Testfakta det oberoende testlaboratoriet SLG i Tyskland. Laboratoriet utvärderade gräsklipparna utifrån en rad olika faktorer som kvaliteten på klippningen, hur snabbt de går, batteriets prestanda och allmän användarvänlighet.

[PDF]

Husqvarna klipper snabbast, Gardena jämnast.
En av de viktigaste aspekterna när man väljer gräsklippare är givetvis hur fin ens gräsmatta är efter avslutad klippning. Testet visade dock att flera av maskinerna lämnar en ganska ojämn yta efter sig, där Ryobi och Jula ger det sämsta resultatet. Båda klipper ojämnt, och Ryobi missar också flera fläckar på gräsmattan. Finast klippresultat får man istället med gräsklipparen från Gardena. Den är dock ganska långsam i framdriften, något som kan upplevas som störande om man vill vara effektiv. Snabbast är Husqvarna som kan avverka hela 742 kvm på en timme. Husqvarna växlar dock mellan olika effektlägen och lämnar därför ett något ojämnt klippmönster efter sig. Stihl är tillsammans med Jula långsammast och klarar bara att klippa 615 respektive 590 kvm på en timme, och Stihl stänger också av sig snabbt vid högt gräs.

Stor skillnad i drifttid och laddningstid.
Ytterligare en springande punkt är det medföljande batteriets prestanda. Trots att de testade maskinernas batterier har ungefär samma kapacitet (mellan 4–6 Ah) så skiljer sig resultatet i drifttid rejält. Testet visar att de sämsta maskinerna endast kan klippa i 12–13 minuter innan det är dags att ladda batteriet, något som i yta innebär lite över 130 kvm. Husqvarna presterar bäst kapacitetsmässigt och ger upp till 250 kvm klippt gräsmatta, motsvarande drygt 20 minuter på ett batteri.

– Skillnaden i drifttid beror framför allt på klippbladets formgivning, konstruktionen på klippkåpan och förstås själva motorns effektivitet, säger Martin Kirschen, testingenjör på SLG.

Om man har en lite större gräsmatta räcker därmed ett batteri inte så långt.

– Jag skulle säga att man behöver ett, och i vissa fall två extra batterier för att kunna klippa hela gräsmattan effektivt med de flesta av maskinerna, fortsätter han.

Flera batterier krävs för att slippa långa väntetider.
Han menar också att det är en anmärkningsvärt stor skillnad mellan batteriernas uppmätta laddningstid, från effektiva Makitas knappa timme upp till Gardenas nästan fyra timmar. Med Gardena tar det därmed en hel dag att klippa en liten gräsmatta på 300–400 kvadratmeter med bara ett batteri. Orsaken till batteriernas olika laddningstid beror på hur effektiv laddaren är snarare än på själva batteriet. Samtidigt slipper man problemet med lång uppladdningstid om man köper flera batterier.

Ingen modell får full pott på samtliga moment i testet, utan i de flesta fall måste man välja mellan snabbhet, batteritid och kvalitet på klippresultat. Sammantaget får Husqvarna det högsta betyget tack vare god klippeffektivitet och batterikapacitet, rimliga laddningstider, hög användarvänlighet och enkel montering. Tätt efter kommer den i testet dyraste gräsklipparen från Makita som trots att den lämnar visst spill på gräsmattan ändå får ett högt totalbetyg tack vare effektiv klippning, relativt hög klippkapacitet och snabb batteriladdning. I botten hamnar lågprismodellen från Jula som både klipper långsamt och ger ett ojämnt resultat.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har på uppdrag av nordisk media genomfört ett jämförande laboratorietest av batteridrivna elgräsklippare. Laboratorietestet har utförts av det oberoende laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i tyska Hartmannsdorf.

Kriteriet för urvalet är batteridrivna elgräsklippare för gräsmattor med en yta på 200 – 500 kvadratmeter.
Följande produkter har testats:

  • Husqvarna Aspire LC34
  • Gardena PowerMax 32/18V P4A
  • Makita LXT DLM330
  • Stihl RMA 235.1   
  • Ryobi RY18LMX33A-150
  • Bosch EasyMower 18V-32-200
  • Jula-Meec Tools GY215004

Två gräsklippare av varje modell har införskaffats under januari månad 2024.

Laboratorietestet
Innan testet kontrollerar laboratoriet att alla enheter är oskadda och fungerar som tänkt och tekniska fakta dokumenteras och stäms av mot deklarerade uppgifter.

Testet omfattar följande delmoment:

Klippeffektivitet och resultat
Max och min klipphöjd samt klippbredd.
Hanterbarhet vid klippning i backe med 20% lutning.
Klippeffektivitet torrt gräs från 80 till 40 mm (kvm per timme).
Klippresultat (jämnhet, missade områden, spill från uppsamlaren).

Batterikapacitet och laddning
Uppmätt batterikapacitet (Ah)
Klippkapacitet per laddning (kvm per laddning).
Batteriets laddningstid.
Hanterbarhet av batteri och laddare.

Ergonomi och hanterbarhet
Ergonomi och utformning av handtag och styrstång.
Styrning på platt och ojämnt underlag.
Styrning i smala passager och nära kanter.
Tömning av uppsamlaren.

Vibrationer och ljudnivå
Bedömning av vibrationer i handtaget och ljudnivå.

Kvalitet och uthållighet
Skador och slitage efter 100 timmars gräsklippning.

Montering, förvaring och rengöring
Monteringstid.
Transport och förvaring.
Rengöring av klippkåpan och utsidan.

Tolkning och betygsättning av testresultatet
Resultaten från laboratorietestet tolkas och betygsätts i samråd med det utförande laboratoriet. Betygsättningen görs på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. Betyg under 6 ges endast om resultaten kan anses dåliga eller avsevärt sämre än övriga produkter i testet.

I det sammanlagda betyget har testets delmoment givits följande vikt:

Klippeffektivitet och resultat 40%
Batterikapacitet och laddning 30%
Ergonomi och hanterbarhet 20%
Montering, förvaring och rengöring 10%

Fakta batterisystem

Alla de testade gräsklipparna ingår i respektive tillverkares batterisystem, där olika sorters trädgårdsmaskiner och verktyg av samma märke har samma batterifäste och därmed kan dela på batterier. Det ger ägaren möjlighet att använda gräsklipparens avtagbara batterier även i häcksaxen, borrmaskinen och vinkelslipen till exempel, och därigenom kan man få ner kostnaderna för den egna maskinparken.

Gräsklipparna från Bosch, Gardena och Husqvarna ingår numera i samma externa batterisystem för 18-voltsbatterier, det märkesöverskridande Power For All Alliance.  Där ingår ett tiotal stora varumärken inom trädgård och verktyg. Det innebär att man inte är hänvisad till ett av märkena om man en gång köpt in sig på ett batteridrivet verktyg och vill kunna använda batteriet i andra produkter, utan kan välja fritt mellan de olika varumärkenas verktyg och redskap. Däremot är inte laddaren gemensam, och därför kan laddhastigheten variera mellan de olika märkena.

Läs gärna vårt batteritest från 2022. Där vi testat åtta olika 18V batterier för hemmabruk.

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.