Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

Pommes frites passar bra för tillberedning i en airfryer. Foto: iStockphoto
Urvalet av airfryers i testet. Foto: Rikard Kilström
Mätning av ljudnivå under ett standardprogram. Foto: Eurofins
Mätning av energiförbrukning. Foto: Eurofins
Mätning av temperaturen på olika ytor som användaren kommer i kontakt med. Foto: Eurofins
Laboratorietest

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest
Håkan Lövström Published: 16 Oct, 2023

Så kallade airfryers har på bara några år blivit ett vanligt inslag i många svenska kök. Sociala medier svämmar över med både anpassade recept och fantasifulla berättelser om hur folk använder sina varmluftsfritöser.

Rent tekniskt fungerar en airfryer i praktiken som en varmluftsugn, med ett värmeelement i ugnstaket och en fläkt som skickar runt värmen i det lilla stängda utrymmet. Därför är det också viktigt att den varma luften kommer åt maten som ska tillagas. Annars riskerar man att maträtten blir ojämnt tillagad med bränd utsida och rå insida.

Fördelen med en airfryer är att den både är snabbare och använder mycket mindre energi jämfört med en traditionell varmluftsugn.

Testfakta har på uppdrag av nordisk media låtit laboratorietesta åtta populära airfryers på den svenska marknaden. Över tiden har volymen på airfryers blivit större och vi har valt att testa apparater i storleken XL, med en kapacitet på upp till sex portioner.

Testerna är utförda vid det oberoende franska laboratoriet Eurofins ATS i Aix en Provence. Testet omfattar hur väl maten tillagas, kvalitet och hållbarhet, användarvänlighet samt energiåtgång och ljudnivå. Tillagningsmomentet har testats och utvärderats för pommes frites och kycklingklubba.

[PDF]

Rapporten från laboratoriet sammanfattar utfallet med att samtliga fritöser åstadkommer ett förväntat resultat, utan några större missöden. Men testet påvisar ändå tydliga skillnader mellan produkterna som inte är oviktiga för den som står inför ett köpbeslut.  

–      Electrolux är till exempel tyngre, bullrigare och allmänt mer besvärlig att hantera, säger Félix Simonnet, testledare på Eurofins ATS.

Electrolux, den klart dyraste airfryern i testet, får näst sämst omdöme när smakpanelen bedömer pommes frites tillagad enligt maskinernas instruktionsböcker. Endast Philips får ett sämre betyg för sina pommes frites. Pommeskvalitén toppas i stället av testvinnaren OBH Nordica och mindre kända varumärket Princess.

När panelen senare tillagade kycklingklubbor visade det sig att en varmluftsfritös som är bra på pommes frites inte nödvändigtvis är lika bra på kyckling, där blev i stället Cosori överlägsen vinnare.

Electrolux och Philips utmärkte sig även negativt ur ett användarperspektiv eftersom delar av apparatens utsida blev så varma att man riskerar att bränna sig.

Gunilla von Heland är matredaktör på tidskriften Allt om mat och har märkt av det stora intresset kring airfryers. Hennes personliga favorit för tillagning i airfryer är just kycklingklubbor. 

–      Det går snabbt och enkelt och så blir de också väldigt frasiga på utsidan samtidigt som saften inuti finns kvar, säger Gunilla von Heland.

För ett mindre hushåll kan en airfryer enligt henne vara ett bra alternativ till en traditionell ugn eller en mikrovågsugn.

–      En barnfamilj kanske har behov av att barnen själva ska kunna fixa lite middag innan föräldrarna är hemma. Då fungerar airfryern väldigt bra för halvfabrikat som exempelvis fiskpinnar.

–      Det man ska tänka på när man använder sin airfryer är just att den varma luften tillagar maten. Därför är det bra att inte lägga saker på varandra, i så fall bör man se till att röra om.

Efter det omfattande testet noterade laboratoriet några funktioner som hade varit önskvärda för att underlätta för användaren.

–      Det vore praktiskt om man kunde förbereda maten och ställa in en tid när airfryern skall starta tillagningen. Sen skulle det underlätta om den varmhållningsfunktion som några airfryers har kunde ställas in förväg, säger Félix Simonnet.

Fakta om testet

På uppdrag av nordisk media har Testfaktas redaktionella verksamhet laboratorietestat ett urval av airfryers (varmluftsfritöser).

Följande produkter har testats:

  1. OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision
  2. Cosori Premium Airfryer
  3. Wilfa Crispier
  4. Princess Digital Aerofryer Deluxe
  5. Ninja Air Fryer Max
  6. Point Digital Air Fryer
  7. Philips Airfryer Essential 
  8. Electrolux Air Fryer Explore 6

Kapaciteten varierar men samtliga produkter benämns som XL med en kapacitet för 5 till 6 portioner eller personer. Den minsta (OBH Nordica) har en kapacitet på 4,2 liter jämfört med 6,2 liter för Philips.

Laboratorietestet utfördes av Eurofins ATS i Frankrike och omfattade följande delar:

  • Dokumentation av tekniska egenskaper som mått, vikt, funktioner och tillbehör.

  • Bedömning av instruktionsbok och användarvänlighet.

  • Bedömning av hur enkelt det är att rengöra apparaten på utsidan och insidan (i själva ugnsutrymmet).

  • Uthållighetstest av handtag och låsningsmekanism för den separata innerkorgen. Testerna har utförts med en belastning på fem kilo i behållaren och i 20 omgångar. 

  • Test av tålighet för diskmaskin, där behållaren med handtaget och eventuell separat innerkorg körts i diskmaskinens standardprogram tio gånger med efterföljande visuell besiktning av eventuell rost eller andra skador.

  • Generell bedömning av kvalitet och uthållighet i konstruktion och detaljer.

  • Mätning av genomsnittlig ljudnivå under körning av ett standardprogram (tillagning av pommes frites).

  • Mätning av energiförbrukning vid tillagning av en bestämd mängd pommes frites och kycklingklubbor enligt motsvarande program på respektive airfryer.

  • Mätning av temperaturen på detaljer och ytor som användaren kommer i kontakt med vid användandet – handtaget, ytterhöljet innanför handtaget, kopplingen mellan handtaget och ytterhöljet samt knappen som frigör innerkorgen.

  • Panelbedömning av resultatet för tillagning av pommes frites och kycklingklubba, där fyra tränande specialister från laboratoriet testade och bedömde färg, konsistens, tillagningsgrad (genomkokt) och smak på pommes frites och kycklingklubba. I testet användes samma mängd pommes frites (200 g) och samma antal kycklingklubbor (2 styck) för alla testade airfryers. I testet utgick man från standardprogrammet och instruktioner för tillagning av respektive rätt. Innan den skarpa tillagningen gjordes en testkörning för att hitta bästa tillagningstid för de olika airfryers.

  • Bedömningen av tillagningsresultatet gjordes i jämförelse med pommes frites och kycklingklubba som tillagats i en traditionell ugn. 

Tolkning och betygsättning av resultaten från testet har gjorts i samråd med laboratoriet. Betygsättningen går från 1 till 10 där 10 är bäst. Betyg under 6,0 har endast givits för resultat som bedömts som dåliga eller avsevärt sämre än vad man kan förvänta sig av den här typen av produkt.
I det sammanlagda resultatet har de olika delmomenten viktats enligt följande:

Resultat tillagning: 40%
Kvalitet och uthållighet: 30%
Användarvänlighet och säkerhet: 20%
Energiförbrukning och ljudnivå: 10%


Anledningen till den relativt låga vikten för resultatet från tillagning är det begränsade antalet rätter som testats och att man som användare över tiden lär sig att hantera airfryern på bästa sätt utifrån hur man önskar tillaga olika råvaror.

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.