Oregano kryddat med bekämpningsmedel

Oregano kryddat med bekämpningsmedel

Foto: Testfakta / Rickard Kilström
Laboratorietest

Sveriges två marknadsledande kryddvarumärken, Santa Maria och Kockens, visade sig innehålla överlägset flest rester från bekämpningsmedel. Ett av fabrikaten visade även på rester av det inom EU förbjudna ämnet klorpyrifos.

Laboratorietest
Håkan Lövström Published: 24 Jan, 2022

Studier i Tyskland och Storbritannien har visat på utbrett fusk där torkad oregano drygats ut med bland annat olivblad. Testfaktas analys av tolv vanliga fabrikat visar att det som säljs i svenska butiker håller en hög nivå på den punkten – samtliga fabrikat innehöll endast oregano. Men analysresultatet av bekämpningsmedel var inte lika positivt.

Vid Eurofins laboratorium i Lidköping analyserades förekomsten av drygt 500 olika typer bekämpningsmedel. Två av marknadens största fabrikat, Kockens och Santa Maria, gav utslag för rester av nio bekämpningsmedel vardera. Fyra fabrikat var helt rena och övriga sex visade på något eller några få spårämnen.

Ett av de nio bekämpningsmedlen i Kockens var klorpyrifos som är förbjudet inom Sverige och EU sedan 2020. Klorpyrifos anses så skadligt att det ska sättas upp på Stockholmskonventionens lista över ämnen som är så farliga att de ska ”elimineras”. Ämnen som redan finns på listan är exempelvis DDT, PCB och dioxiner.

[PDF]

Åke Bergman är professor emeritus på institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet. Han blir upprörd över att klorpyrifos hittats i oregano.

— Det är minst sagt anmärkningsvärt att ett så hälsovådligt ämne förekommer i ett livsmedel. Oavsett gränsvärdet ska klorpyrifos inte finnas där överhuvudtaget, konstaterar han.

Åke Bergman reagerar också över att både Kockens och Santa Maria har rester från nio olika växtgifter var i sina prover.

— Det är väl känt att när dessa bekämpningsmedel blandas kan det uppstå en farlig cocktaileffekt. Att dessa två stora producenter inte har bättre kontroll på att det finns farliga ämnen i deras produkter är anmärkningsvärt, säger Åke Bergman

Hos Kockens kryddor ser man att man följer alla lagar och bestämmelser kring pesticider (bekämpningsmedel) i sina kryddor.

— Den analys ni nu visar på ligger under det gränsvärde som Livsmedelsverket har för oregano, säger Khirim Fager Kvalitets- och hållbarhetschef på Kockens kryddor.

— Vi har inte möjlighet att göra laboratorieanalyser på varje sändning som vi får. Vi bytte nyligen leverantörer för oregano från Turkiet till Peru och gjorde då analyser som visade på bra resultat, berättar Khirim Fager.

Kan ni garantera att det inte finns rester av klorpyrifos i Kockens oregano i framtiden?

— Vi kommer nu att jobba med våra leverantörer för att säkerställa att dessa bekämpningsmedel inte används. Men någon 100-procentig garanti blir omöjlig att lämna, säger Khirim Fager.

Även Santa Maria hade rester från nio olika bekämpnings-medel i sin oregano.

— Det är viktigt att här påtala två saker; för det första ligger mängderna inom EU:s tillåtna gränsvärden och för det andra är bekämpningsmedel, inom tillåtna gränser, något som kan öka produktsäkerheten. De fyller helt enkelt en viktig funktion. Vi kommer att undersöka varför just de här två batcherna innehåller spår av flera olika bekämpningsmedel och väntar ytterligare information inom kort, förklarar Eva Berglie som är kommunikationschef på Santa Maria

Santa Marias oregano var dessutom i särklass dyrast av de tolv testade. Den kostar drygt 4 000 kronor kilot vilket var nästan åtta gånger mer än den billigaste i testet. Hur kommer det sig?

— Santa Marias kryddsortiment är känt för fantastisk smak och hög kvalitet. Det betyder att vi enbart väljer leverantörer som kan möta de kraven och väljer bort alternativ som kanske är billigare, förklarar Eva Berglie.

Fakta om testet

Testfakta har på uppdrag av svensk media analyserat innehållet i torkad oregano på den svenska marknaden. Analysen omfattar äkthet, dvs. att proverna inte är uppblandade, samt förekomsten av spårämnen från pesticider (bekämpningsmedel).
Äkthetsanalysen har utförts av Bia Analytical i Belfast, specialiserat på analys av livsmedelsbedrägerier, och analysen av pesticider av Eurofins Food & Feed Testing i Lidköping.

Följande produkter har analyserats:

1.                  Albert Menes

2.                  Budget

3.                  Eldorado

4.                  Favorit

5.                  Garant (Ekologisk)

6.                  ICA (Ekologisk)

7.                  Kania

8.                  Kockens

9.                  Kryddhuset

10.                Santa Maria

11.                Spicemaster (Ekologisk)

12.                Xtra             

 

Analys av äkthet

Laboratoriet har verifierat äktheten genom FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy), en teknik som registrerar hur ett material absorberar infrarött ljus. Alla material absorberar infrarött ljus på ett unikt sätt beroende på dess molekylära sammansättning. På detta sätt kan man identifiera eventuella föroreningar eller som i det här fallet avgöra om oreganon drygats ut med billigare bulkmedel.

Ingen av produkterna i urvalet visade på någon uppblandning av bulkmedel utan innehöll endast oregano.

Analys av pesticider

Laboratoriet har analyserat innehållet med en så kallad multimetod som täcker in över 500 olika typer av pesticider. Analysen visade på rester av pesticider i åtta av de analyserade proverna, dock inget över gällande gränsvärden. Flest antal pesticidrester hittades i oreganon från Santa Maria och Kocken, där Kocken visade sig innehålla rester av det inom EU förbjudna ämnet chlorpyrifos (klorpyrifos).

Nya vetenskapliga studier tyder på att klorpyrifos i lägre doser kan påverka hjärnans utveckling bland barn som utsatts för bekämpningsmedlet under fosterstadiet. På grund av bland annat detta och andra osäkerheter i det vetenskapliga underlaget drog Efsa (EU:s livsmedels-säkerhetsmyndighet) slutsatsen att det inte går att sätta en säker nivå för när ämnet kan påverka känsliga grupper. Därmed uppfyllde inte ämnet de krav som ställs på växtskyddsmedel med hänsyn till människors hälsa och är inte längre godkänt. Eftersom inga mätbara halter av klorpyrifos tillåts i livsmedel längre går det inte att få i sig så stor mängd klorpyrifos att det skulle påverka hälsan negativt.

Källa: Livsmedelsverkets hemsida

Kan det finnas klorpyrifos i mat som säljs i Sverige?

Nej, enligt lagstiftningen får det inte längre finnas klorpyrifos i mat som säljs i Sverige. Sedan april 2020 är det inte tillåtet att använda klorpyrifos inom EU.

Inte heller mat som importeras från länder utanför EU får innehålla klorpyrifos. Det är följden av att samtliga gränsvärden nu är så lågt satta, vid 0,01 mg/kg, det vill säga inga mätbara halter av klorpyrifos tillåts.

Källa: Livsmedelsverkets hemsida

Fakta Stockholmskonventionen

Stockholmskonventionen är ett internationellt samarbete med syfte att skydda miljön och människors hälsa genom att begränsa produktion och spridning av långlivade organiska föroreningar med allvarliga hälsofarliga och miljöfarliga egenskaper.

150 länder har avtalat att begränsa produktion och användning av ett 30-tal av de farligaste kemikalierna, bland annat insektsgiftet DDT, industrikemikalierna PCB, bekämpningsmedlet hexaklorbensen och dioxiner.

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.