Billiga mascaran fixar fransarna lika bra som lyxmärket

Billiga mascaran fixar fransarna lika bra som lyxmärket

Tesfakta har låtit laboratorietesta tio olika vattenfasta mascaror på den svenska marknaden. Foto: Rickard Kilström
Inför tålighetstestet applicerar tio olika försökspersoner mascaran under laboratoriets kontroll. Foto: SGS Fresenius
Mascarornas förmåga att ge ökad volym och längd testades på standardiserat hår med liknande egenskaper som ögonfransar. Foto: SGS Fresenius
Försökspersonerna drar fingret utmed fransarna som ett sista delmoment i tålighetstestet. Foto: SGS Fresenius
Flera av mascarorna smetade ut eller färgade av sig under de olika delmomenten i tålighetstestet. Foto: SGS Fresenius
Laboratorietest

När Testfakta laboratorietestade tio vattenfasta mascaror blev visserligen en av de dyraste produkterna, Lancôme Hypnôse, testvinnare men med knapp marginal till en av de billigaste.

 

Laboratorietest
Håkan Lövström Published: 12 Jul, 2021

– Min erfarenhet säger att det mycket sällan finns en korrelation mellan produktens pris och testresultat, säger laboratoriechef Dr. Ines Sellami.

Vattenfast mascara marknadsförs oftast med löftet att dina ögonfransar får ökad volym och längd. Mascaran ska även tåla kontakt med vatten, utan att smetas ut.

För att undersöka hur väl löftena i reklamen stämmer med verkligheten skickade Testfakta tio av de vanligaste vattenfasta mascarorna till SGS Institut Fresenius laboratorium i Taunusstein, strax utanför Frankfurt. De tio produkterna testades i fem olika delmoment. I inledande momentet testades vattenfastheten genom att bedöma tåligheten mot vatten 30 minuter efter att mascaran applicerats. Testet utfördes på tio försökspersoner och så gott som alla produkter klarade momentet utan att rinna. Även när ögonfransarna klämdes ihop klarade merparten momentet, utan att mascaran rann, smetade eller färgade av sig på huden runt ögonen.

[PDF]

Utfallet blev sämre i påföljande testmoment, som handlade om lättare gnuggning av ögonen. Några av mascarorna smetade ut sig och färgade av sig på huden runt ögonen. Bäst tålighet hade Lancôme, Maybelline New York och Yves Saint Laurent.

I nästa moment uppmättes hur produkterna ökade volymen på ögonfransarna. Laboratoriet använder ett standardiserat hår som efterliknar ögonfransar. Därefter stryks mascaran på enligt laboratoriets interna metod.

– En del borstar var klart sämre på att sprida ut mascaran, berättar Dr. Ines Sellami på laboratoriet.

Mascaran ströks på i två omgångar. Efter varje applicering mättes tjockleken med ett mätinstrument. Mätningen avslöjade stora skillnader mellan produkterna. Mest volym efter två strykningar gav Idun Minerals och Isadora med drygt 60 procents ökning, jämfört med drygt 20 procent för Yves Saint Laurent och Max Factor. Men flera av produkterna som gav mycket volym hade också ett ojämnt och klumpigt slutresultat, vilket drog ner betyget rejält.

De stora skillnaderna i volym kan bero på olika innehåll i produkterna i kombination med borstens och behållarens egenskaper.

– Mascaror med fiberinnehåll ger ofta mer volym. Samtidigt kan fibrerna orsaka besvär för den som har kontaktlinser. Fibrerna tar sig in i ögonen och under linserna, förklarar Ines Sellami på SGS Institut Fresenius.

Mascara tillhör de skönhetsprodukter som laboratoriet utanför Frankfurt utfört tester på i många år. Erfarenheten säger att det sällan är ett samband mellan priset och prestandan.

– Resultaten från det här testet var absolut ingen överraskning för mig. Det är inte ovanligt att billigare produkter ligger i nivå med dyrare alternativ, säger Dr. Ines Sellami.

 

Fakta om testet

Det tyska laboratoriet SGS Fresenius, specialiserat på test och utvärdering av kosmetiska produkter, har på Testfaktas uppdrag testat och analyserat innehållet i tio olika vattenfasta mascaror.

  • Maybelline New York, Lash Sensational Full Fan Effect
  • L'Oréal, Lash Paradise Mascara Black Waterproof 
  • Lancôme, Hypnôse Doll Eyes Waterproof Mascara 01 
  • IDUN Minerals, Mascara VATN Waterproof Black
  • Sensai, Mascara 38 C 01 Black
  • Yves Saint Laurent, Mascara Volume Effect Faux Cils Watterpro 
  • Wet’n wild, Mega Protein Mascara Hydrofuge E154A V
  • Caia, Waterproof Mascara
  • Max Factor X, 2000 Calorie Waterproof Volume Mascara B 
  • IsaDora, Big Bold Waterproof Volume Mascara 12 BI

Urvalet har gjorts i samråd med make-up artists och några av de större återförsäljarna på den svenska marknaden.

Testet har utförts i fem olika delmoment:

1. Vattenfasthet och hållfasthet

Tio försökspersoner instruerades att inte använda någon kosmetisk produkt eller ansiktskräm under 24 timmar innan testet. Mascaran applicerades enligt laboratoriets instruktioner och 30 minuter efter appliceringen testades tålighet mot vatten, tålighet mot klämma ihop ögonlocken samt tålighet mot att dra med fingrarna över ögonen. Efter varje testmoment bedömde laboratoriets specialister om mascaran runnit, smetats ut eller färgat av sig på huden runt ögonen.

 

2. Förmågan att ge volym åt ögonfransarna                                                                         

Standardiserat hår med samma egenskaper som ögonfransar användes för att testa hur mascarorna ökade volymen (tjockleken). Mascaran applicerades i två omgångar och efter varje applicering mätts tjockleken med ett mätinstrument (Keyence mikrometer). De redovisade resultaten är medelvärdet från fem mätningar, med justering för standardavvikelsen.

 

3. Förmågan att ge längd åt ögonfransarna

Sju försökspersoner instruerades att inte använda någon kosmetisk produkt eller ansiktskräm under 24 timmar innan testet. Mascaran applicerades enligt laboratoriets instruktioner, fem drag från undersidan och två drag från översidan. 30 minuter efter appliceringen mättes längden på ögonfransarna och jämfördes med längden före applicering.
De redovisade resultaten är medelvärdet från fem mätningar, med justering för standardavvikelsen

 

4. Kemisk analys av NDELA (nitrosaminer)

Nitrosaminer är kemiska föreningar som kan förekomma i bland annat kosmetika. Några av dessa nitrosaminer, till exempel N-nitrosodetanolamin (NDELA), klassificeras som cancerframkallande. Inom ramen för det kosmetiska produktdirektivet för den Europeiska unionens länder har en begränsning på 50 mikrogram/kg införts. Även om nitrosaminer används i stor utsträckning inom kosmetikaindustrin, är ämnet inte listat i innehållsförteckningen då det ofta handlar om orenheter, inte tillsatser. Ingen av de analyserade mascarorna översteg gränsvärdet.

 

5. Förekomst av allergener och andra misstänkt hälsovådliga ämnen

Utifrån produkternas innehållsförteckning har kontrollerats om någon eller några av de 26 allergener/ doftämnen som definieras som mest allergiframkallande i EU:s kosmetikadirektiv förkommer i produkterna. Dessa allergener måste deklareras i en innehållsförteckning om de förekommer i större omfattning än 10 mg/kg i produkten. Ingen av produkterna deklarerade innehåll av något av dessa ämnen.

Även förekomsten av parabener (konserveringsmedel) har undersökts. Parabener har i vissa forskningsrapporter pekats ut som hormonstörande. På grund av osäkerheten har många tillverkare ersatt dessa ämnen med andra typer av konserveringsmedel. Två av produkterna innehåller en eller flera typer av parabener.

 

Tolkning och betygsättning av resultatet:

Testresultaten har tolkats och betygsatts i samråd med laboratoriet. Resultaten från den kemiska analysen och granskning av innehållet redovisas i tabellen men betygsätts inte.

Delbetygen har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt:

  • Volym, längd och jämnhet 50 procent
  • Tålighet 50 procent

 

 

 

 

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.