Bästa kameran under vattnet

Bästa kameran under vattnet

Kamerorna i testet kostar mellan 700 och 4 000 kronor och klarar mellan 3 och 30 meters vattendjup. Foto: Ola Jacobsen
Foto: Ola Jacobsen
Laboratorietest

Alla somrar blir roligare med en stöttålig undervattenskamera i närheten. Men hur ska man veta vilken som passar en bäst? Testfakta har testat.
 

Laboratorietest
Ola Jacobsen Published: 2 Jul, 2018

Man behöver inte vara dykare i Söderhavet för att uppskatta en undervattenskamera. Att filma abborrarna under bryggan, barnens första simtag och svärfars försök med surfingbrädan kan vara väldigt kul det också. 
Men vad får man egentligen för pengarna?

Testfakta har testat åtta undervattenskameror av olika märken. I Testet ingick både användbarhet och bildkvalitet under vatten, och kamerornas vatten- och stöttålighet, som testades på laboratorium.

[PDF]

Testets allra billigaste kameror, Rollei och CamLink är tyvärr riktiga bottennapp. 
Rollei Sportsline 85 saknar spärr för luckans lås, vilket gör att man kan råka öppna kameran under vatten. Låset gick dessutom sönder vid falltest så att den inte går att låsa över huvud taget. Den andra riktigt billiga kameran, CamLink CL-AC40, behöver monteras i ett extra plasthus för att bli vattentät. Det gör den mer hållbar än Rollein, men kameran är så bökig att använda och tar så dåliga bilder och filmer att den ändå inte går att rekommendera för någon.

Högst betyg får den dyraste kameran Olympus TG–5, som har bra vattentäthet och bildkvalitet och både lättåtkomliga och avancerade funktioner. 

Testet visar också att det finns bra och prisvärda alternativ. För barnfamiljen som vill låta barnen vara med och skapa roliga semesterbilder på egen hand kan GoPro Hero eller Nikon KeyMission 170 vara nog så bra. De erbjuder en bra kombination av bra stöttålighet, bildkvalitet och extrem lätthanterlighet. Dessutom till ungefär halva priset mot toppkamerorna. 
 
Alla kameror i testet klarar vattentäthetsprovet, där de sänks ner till sitt respektive maxdjup i 30 minuter. När det gäller stöttåligheten är skillnaderna större. Hälften av kamerorna klarade av ett fall mot hårt underlag från 1,6 meter med endast kosmetiska skador. På några lossnade delar som enkelt gick att sätta fast igen, men på kameran från Rollei skadades låset för batteriluckan så att den inte kunde användas under vatten. 

Eftersom även enkla saker lätt blir svåra under vatten är det extra viktigt att kamerorna är lätta att använda. Därför testades kamerornas hanterbarhet vid dykning och snorkling. 
Hanterbarheten skiljer sig avsevärt mellan testets olika kameror. Många av kamerorna har separata avtryckare för stillbildsfotografering och filmning, vilket gör det enklare att göra rätt när den roliga fisken plötsligt dyker upp framför linsen. 

Sämst när det gäller hanterbarhet var kameran från CamLink. Istället för att börja filma försökte den starta wifi under vattnet. 
Även Pentax/Ricoh utmärker sig negativt med små knappar på liten yta. Inte bra under vatten. Både testvinnaren Olympus TG-5 och tvåan Nikon Coolpix W300 är lätta att använda med tydliga knappar. 

Att fotografera under vatten ställer särskilda krav på kameran när det gäller att återge färger på ett naturligt sätt. Eftersom vattnet filtrerar bort solljusets färger en efter en ju djupare man kommer ska kameran helst känna av när den är under vattnet och anpassa färgerna efter det. Allra bäst är kamerorna som kan fotografera i rå-format, så att färgerna kan korrigeras i datorn i efterhand. Endast testvinnaren Olympus TG–5 klarar detta.

Tre tips för en bättre undervattensbild

Oavsett hur bra kameran är kan bilderna alltid bli bättre genom att bildbehandlas. Om kameran har tolkat färgerna fel vid fotograferingsögonblicket kan det enkelt justeras i efterhand. Särskilt om kameran kan fotografera i ett så kallat rå-format är möjligheterna extra stora. 

  1. Börja med att ställa in vitbalansen, alltså hur varmt eller kallt ljuset är. Lättast om du har något grått i bilden, som en våtdräkt. Dra i reglaget tills det ser naturligt ut. 
  2. Kameran över- eller underexponerar lätt under vattnet, så du behöver sannolikt göra bilden lite mörkare eller ljusare för att det ska motsvara upplevelsen när bilden togs. 
  3. Du kan skapa effektfulla undervattensbilder genom att ändra kontrast och mättnad i bilden. Men se upp för överdrifter, det ser lätt onaturligt ut. 
Fakta om testet

Testfakta har låtit testat åtta undervattenskameror. Hantering och bildkvalitet har testats av dykare och fotograf. Testerna av kamerornas vattentålighet och hållbarhet har testats på Försvarets Materialverk, FMV, Karlsborg. 


Användarvänlighet

Detta testades av fotografer under vatten. Här bedömdes hur lätt det var att filma och ta stillbilder samt ändra inställningar som till exempel närbildsläge och zoom-funktion. 


Bildkvalitet 
Bilder och filmer bedömdes utifrån dynamiskt omfång, skärpa och detalj.


Vattentålighet 
Testet utfördes i två steg. 
1. Alla kameror placerades fulladdade och påslagna i en vattenfylld övertryckskammare. Efter två timmar på ett vattendjup motsvarande 2,5 meter avslutades testet och kamerornas funktion undersöktes. 
2. Alla kameror testades mot sitt egna deklarerade maxdjup. Testet utföres på samma sätt som ovan.



Fallprov
Kamerorna släpptes från 1,6 meter mot en betongplatta. Varje kamera släpptes två gånger – dels mot ett hörn och dels mot antingen fram- eller baksida. De synbart mest känsliga hörnen eller sidorna valdes. Efter testet undersöktes kamerornas funktion. 

TABLE OF TEST RESULTS

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.